VIDEO Pentagonul a testat în premieră  interceptarea unei rachete balistice intercontinentale de pe apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test de lansare a unui interceptor de rachete balistice intercontinentale de pe distrugătorul USS John Finn Foto captură You Tube Us Navy
Test de lansare a unui interceptor de rachete balistice intercontinentale de pe distrugătorul USS John Finn Foto captură You Tube Us Navy

Pentagonul a efectuat marţi primul test de succes de interceptare a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de pe un distrugător al Marinei SUA, a anunţat Agenţia de Apărare Anti-Rachetă.

„Am demonstrat că un vas dotat cu un sistem AEGIS de apărare anti-rachete balistice echipat cu SM-3 Block IIA poate distruge o ţintă din clasa ICBM”, a declarat directorul agenţiei într-un comunicat.

Testele anterioare ale unor ţinte ICBM au presupus lansări din instalaţii subterane. 

Testul ar putea stârni interes în special din partea Coreei de Nord al cărei program de dezvoltare a rachetelor intercontinentale balistice şi a armelor nucleare a fost de altfel principalul motiv pentru care Pentagonul a urmărit accelerarea construcţiei unor sisteme de apărare anti-rachetă, scrie Associated Press.

Deşi abordarea SUA pe acestă temă vizează protecţia faţă de ameninţarea din partea Coreei de nord , Rusia şi China deopotrivă au exprimat îngrijorări legate de faptul că prin aceste acţiune SUA ar putea submina valoarea de descurajare a forţelor sale nucleare.

Mutarea SUA privind suplimentarea apărării pe apă contra rachetelor intercontinentale balistice ar putea determina China să simtă nevoia de a-şi extinde arsenalul de rachete cu rază lungă de acţiune, spune Hans Kristensen, un expert în arme nucleare de la Federaţia Oamenilor de ştiinţă Americani.

„Va alimenta concepţia că aceste extinderi sunt justificate” în China, a declarat Kristensen în cadrul unui interviu. La rândul său Rusia va considera testul de marţi drept o confirmare a îngrijorării sale vechi că sistemele de apărare americane, destinate iniţial contracarării unui număr limitat de rachete cu rază intermediară de acţiune, sunt întărite astfel încât să fie ameninţătoare pentru arsenalul Rusiei.

Viceamiralul Jon Hill, directorul Agenţiei de Apărare Anti-Rachetă a Pentagonului, a descris rezultatul ca „o realizare incredibilă şi un punct de cotitură critic” a programului, precizând că abordarea lansării de pe apă în măsura în care va fi completată cu sisteme mai puternice de detectare şi urmărite a rachetelor ostile în zbor pot furniza „o barieră împotriva unor evoluţii neaşteptate în ameninţările cu rachetă”.

Testul de marţi a presupus lansarea unei rachete Aegis SM-3 construită de Raytheon Missiles & Defense de pe un distrugător aflat în Oceanul Pacific, la nord-vest de Hawaii. Ţinta sa a fost o ICBM falsă lansată de pe atolul Kwajalein din insulele Marshall.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite