VIDEO Obama, despre operaţiunea Geronimo şi uciderea lui Bin Laden: “Cele mai lungi 40 de minute din viaţă”

VIDEO Obama, despre operaţiunea Geronimo şi uciderea lui Bin Laden: “Cele mai lungi 40 de minute din viaţă”

Membri ai administraţiei Obama au privit pe viu executarea lui Bin Laden din Pakistan

Preşedintele SUA, Barack Obama, a urmărit în direct, de la Casa Albă din Washington, operaţiunea de comando cu numele de cod Geronimo, în cursul căreia forţele speciale l-au ucis pe liderul al-Qaeda, Osama bin Laden. Obama a descris momentele respective ca fiind cele mai lungi 40 de minute din viaţa sa.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Acelea au fost cele 40 de minute cela mai lungi din viaţa mea, cu excepţia, probabil, a meningitei de care a suferit Sasha când avea trei luni şi când aşteptam medicul să îmi spună că este bine", a declarat preşedintele american, referindu-se la fiica sa, într-un interviu acordat postului de televiziune CBS, relatează AFP.

Citeşte şi:
VIDEO Ucis de două ori: America omoară şi mitul Bin Laden

VIDEO: FALS sau ADEVĂRAT? Imaginile "inedite" cu Osama ar putea fi trucate sau vechi

Barack Obama a mărturisit că era preocupat de operaţiunea Geronimo cu o zi înainte să fie demarată, cu atât mai mult cu cât nu exista nicio dovadă directă, în momentul respectiv, privind prezenţa lui Osama bin Laden în oraşul în care a fost ucis.

"Foarte puţine persoane de la Casa Albă ştiau. Majoritatea consilierilor mei principali nu ştiau", a adăugat preşedintele american, care a asigurat că neinformarea acestora îl "apăsa".

Cu toate acestea, Obama a declarat că întreaga operaţiune "a meritat". "A fost multă vărsare de sânge şi am investit enorm în lupta împotriva al-Qaeda, din 2001 încoace. Mi-am spus că dacă avem o şansă nu neapărat de distruge al-Qaeda, dar măcar de a destructura o mare parte a organizaţiei, atunci merită atât riscul politic, cât şi cel la care s-au expus oamenii noştri", a continuat preşedintele Statelor Unite.

În interviul acordat CBS, în cadrul emisiune "60 Minutes", Obama a declarat că informaţiile conţinute în calculatoarele confiscate de la domiciliul lui ben Laden sunt în curs de exploatare.

Obama vrea să aducă o "lovitură de graţie" Al-Qaida

"Acest lucru nu înseamnă că vom învinge terorismul", a subliniat preşedintele american, adăugând: "dar acest lucru înseamnă că avem o şansă, cred, să aducem o lovitură de graţie acestei organizaţii".

Preşedintele american, care a urmărit raidul forţelor americane împotriva locuinţei lui Osama ben Laden de la Casa Albă, a explicat că va fi nevoie "de un anumit timp" pentru exploatarea informaţiilor obţinute în urma operaţiunii. Aceste informaţii "ne pot conduce la alţi terorişti pe care îi căutăm de multă vreme", a apreciat el.

VIDEO Eliminarea lui Osama i-a costat scump pe americani

Obama a recunoscut, totodată, că un posibil eşec al unei astfel de operaţiuni, desfăşurate într-o ţară aliată fără ca autorităţile să fie informate, ar fi avut "consecinţe semnificative". Preşedintele SUA a oferit ca exemple două nereuşite majore ale forţelor americane. Prima s-a petrecut în Iran, în 1980, când preşedintele Jimmy Carter a lansat o operaţiune pentru eliberarea ostaticilor reţinuţi în ambasada americană, iar a doua - în Somalia, în 1993, când două elicoptere americane Black Hawk au fost doborâte la Mogadishu şi cadavrele militarilor americani au fost târâte pe străzi în faţa camerelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările