VIDEO Imagini spectaculoase cu 35 de avioane americane de luptă de ultimă generaţie decolând simultan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul Elephant Walk
Exerciţiul Elephant Walk

35 de avioane de luptă americane F-35A Lightning II au decolat aproape simultan de la baza Hill din statul Utah, potrivit unui videoclip postat pe Twitter şi Facebook. Avioanele de vânătoare F-35A Lightning II au decolat la intervale de 20 până la 40 de secunde.

Această operaţiune masivă  a avut scopul de a arăta că avionul din escadrilele a 388-a şi a 419-a ale Forţelor Aeriene ale SUA sunt gata să-şi îndeplinească misiunile de luptă. Exerciţiul numit Elephant Walk (Promenada elefanţilor, care a avut loc pe 19 noiembrie, a devenit primul test major pentru avioanele de luptă F-35A Lightning II. Demonstraţia având scopul de a arăta capabilitatea de a trimite în misiuni un număr mare de avioane şi de a învinge potenţialii inamici.

Forţa Aeriană americană a lansat marţi de la baza Hill, din Utah, 35 de avioane F-35A la intervale de 20 până la 40 de secunde, potrivit Express.co.uk.

Conform Air Force, acest tip de operaţiuni prezintă diverse provocări şi permit evaluarea piloţilor, a profesioniştilor din departamentul de întreţinere a avioanelor, precum şi a echipelor de comandă şi control.

Compania Lockheed Martin a realizat trei tipuri de aeronave F-35 , acestea pornind de la acelaşi design de bază, urmând ca apoi să fie modificate pentru a satisface nevoile fiecărei ramuri a armatei americane.
Primul model, intitulat F-35A, e o aeronavă de tip CTOL (conventional take-off and landing), capacitatea de decolare şi aterizare fiind una obişnuită, tipică aeronavelor destinate bazelor terestre, F35-A fiind conceput pentru uzul US Air Force. Aeronava beneficiază de o capacitate de accelerare extraordinară, fiind manevrabilă chiar şi în condiţiile unei acceleraţii gravitaţionale de 9 g (de 9 ori mai mare decât cea normală la sol).

Infanteria marină va beneficia de F35-B, un model de tip STOVL (short take-off and vertical landing), acest avion fiind capabil să decoleze de pe o suprafaţă scurtă de rulare şi să aterizeze vertical, precum un elicopter.

A treia variantă, F-35C, este concepută pentru a fi folosită de marina americană, fiind proiectată special pentru a putea fi folosit pe un portavion (model tip CV - carrier version). Acest tip de avion are suprafeţele aripilor mai mari şi un tren de aterizare ranforsat, necesar pentru decolarea asistată (de catapulte) tipică portavioanelor. Fiind un avion de vânătoare multirol de generaţia a 5-a, F-35 va fi de 8 ori mai eficient în misiunile de atac la sol şi de 4 ori mai eficient în ceea ce priveşte misiunile de apărare în aer în comparaţie cu aeronavele de vânătoare din generaţia anterioară. De asemenea, fiind mult mai sofisticat decât avioanele ce sunt astăzi în uz, F-35 va putea îndeplini misiuni care astăzi solicită folosirea mai multor aeronave, graţie senzorilor avansaţi şi tehnologiei stealth, care face aproape imposibilă detectarea sa chiar şi de către sistemele anti-aeriene avansate.

F-35 este primul avion supersonic, invizibil pe radar, ce poate decola de pe o suprafaţă scurtă şi ateriza vertical. Aeronava măsoară 15,6 metri în lungime, 4,6 în înălţime şi 10,7 metri în lăţime (13,1 în cazul F-35C), putând atinge o viteză maximă de 1.930 km/h (Mach 1.6). F-35A şi F-35C pot transporta o sarcină maximă de armament de 8.160 de kg, iar F-35B de 6.800 de kg. Un alt rol pe care aeronava F-35 îl va avea este acela de colectare de date esenţiale despre forţele inamice, misiune îndeplinită de obicei de agenţiile de informaţii. Avionul este capabil să culeagă informaţii din spaţiu, de la sol şi de la alte aeronave prezente în aer, iar acestea sunt transmise în timp real la sol, unde pot fi analizate de forţele specializate.

Pentru că sistemele inteligente ale aeronavei cumulează toate informaţiile referitoare la câmpul de război, pilotul are acces la o imagine de ansamblu a acestuia. Toate informaţiile apar pe un display integrat în casca purtată de pilot, acesta având capacitatea de a vedea imagini în infraroşu. De asemenea, pilotul poate accesa una din numeroasele camere video integrate în corpul aeronavei, putând vedea în toate direcţiile, inclusiv sub aeronavă.

Proiectanţii aeronavei se laudă cu nivelul înalt de precizie al acesteia. Oficialii Lockheed Martin au probat acest lucru în timpul unui zbor demonstrativ efectuat la 80 de km de oraşul american Las Vegas. În imaginile transmise în timp real spre centrul de comandă, jurnaliştii prezenţi au putut vedea cum senzorii aeronavei capturează imagini clare ale hotelurilor din oraşul situat la 80 de kilometri depărtare.

Specialiştii Lockheed Martin au explicat jurnaliştilor că sistemul sofisticat de arme cu care este dotat F-35, proiectat să reducă numărul victimelor colaterale, este capabil de o asemenea precizie încât permite ţintirea unei ferestre anume a hotelului chiar de la distanţa de 80 de kilometri! Din motive evidente, această afirmaţie nu a fost demonstrată jurnaliştilor.

Maiorul Caleb Guthman, director adjunct pentru operaţiuni în cadrul Escadrilei de Luptă 34, a afirmat într-o declaraţie: “Suntem pregătiţi să luptăm la noapte. Exerciţiile cu mai multe escadrile de avioane F-35 pot demonstra capabilitatea noastră de a învinge potenţialii adversari oriunde ar putea ajunge aceştia”.

Colonelul Michael Ebner, comandant adjunct al unităţii 388th Fighter Wing, a declarat pentru Standard Examiner că exerciţiul reprezintă un moment istoric pentru programul F-35A, deoarece a inclus cel mai mare număr de avioane de vânătoare Lightning II care pot fi lansate simultan.

Ebner a reiterat remarcile lui Guthman, susţinând că avionul este un “element de intimidare globală” împotriva inamicilor Statelor Unite. Site-ul american The Drive subliniază că acest exerciţiu este foarte util pentru avioanele de vânătoare deoarece doar 60% din F-22 Raptor şi F-35 Ligntning II sunt pregătite pentru misiuni operaţionale. Pentru aparatele F-15  Eagle şi F-16 Fighting Falcon, această cifră variază de la 70 la 80%.

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite