VIDEO Pe fondul tensiunilor cu Iranul, SUA averizează companiile aeriene că zborurile pot fi „greşit identificate“ deasupra Golfului Persic

VIDEO Pe fondul tensiunilor cu Iranul, SUA averizează companiile aeriene că zborurile pot fi „greşit identificate“ deasupra Golfului Persic

Portavionul USS Abraham Lincoln se află în zona golfului Persic FOTO U.S. Navy by Mass Communication Specialist 3rd Class Amber Smalley/Released

Pe fondul tensiunilor tot mai acute dintre SUA şi Iran,  diplomaţii americani au avertizat sâmbătă companiile aeriene  care operează peste Golful Persic că sunt expuse riscului de a fi "greşit identificate".

În urmă cu treizeci de ani, forţele americane din zonă au făcut o astfel de eroare care s-a soldat cu 290 de victime. Concret, un avion de tip Airbus A300 aparţinând companiei naţionale Iran Air, care asigura legătura între Bandar-Abbas (Iran) şi Dubai (Emiratele Arabe Unite), a fost doborât imediat după decolare de două rachete trase de la bordul fregatei americane USS Vincennes care patrula în strâmtoarea Ormuz, arată stripes.com. La vremea respectivă Echipajul de la bordul USS Vincennes a afirmat că a confundat Airbus-ul cu un avion iranian de vânătoare care avea intenţii ostile. Teheranul a obţinut din partea Statelor Unite o despăgubire în valoare de 101,8 milioane de dolari. 
 
Reamintim  că relaţiile dintre Statele Unite şi Iran s-au înrăutăţit progresiv după venirea lui Donald Trump la Casa Albă. Administraţia Trump a părăsit acordul nuclear semnat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama şi a impus din nou sancţiuni dure Iranului. Trump argumenta că termenii acordului sunt inacceptabili şi că nu au oprit Iranul din a-şi dezvolta un program nuclear şi să intervină în ţările vecine, precum Siria sau Yemen.
 
Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni odată cu desfăşurarea în regiune a portavionului USS Abraham Lincoln şi a unei baterii de rachete Patriot de către SUA pe fondul ameninţărilor emanând dinspre Iran la adresa intereselor sale.
 
În plus, bombardiere strategice de tip B-52 Stratofortress aparţinând armatei americane au fost poziţionate la o bază în Qatar - o demonstraţie de forţă faţă de ceea ce Washingtonul denunţă drept ameninţări din partea Teheranului, a anunţat Comandamentul central al forţelor americane (CENTCOM)
 
În acest context, SUA şi-au retras miercuri personalul diplomatic auxiliar din Irak, invocând 'ameninţări iminente' în 'legătură directă' cu Iranul vecin, dar Donald Trump şi-a reînnoit apelurile la dialog, în pofida escaladării tensiunilor.
 
U.S. Navy video by Mass Communication Specialist 3rd Class Jeremiah Bartelt

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: