VIDEO Fenomen extrem: Uraganul Irma a supt apa oceanului, golind plajele din Florida şi Bahamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uraganul Irma a fost atât de puternic încât a supt temporar apa oceanului, golind plajele din Peninsula Florida şi Insulele Bahamas, în aceste zile. Experţii susţin că acest fenomen natural are loc în timpul furtunilor extrem de puternice.

„Literalmente nu mai este nicio apă. Plaja şi oceanul au dispărut”, a fost mesajul postat pe Twitter de un user ce a postat şi un clip, devenit viral, ce surprinde o plajă din Bahamas unde apele oceanului par a fi dispărut complet. Un alt martor a avut o reacţie de uimire asemănătoare: „Aceasta este plaja din Long Island, Bahamas, iar apa oceanului lipseşte”.

Duminică, Serviciul Naţional de Meteorologie al Statelor Unite a confirmat faptul că acelaşi fenomen s-a petrecut şi în Naples şi Tampa Bay în Florida.

Şi alţi experţi au confirmat faptul că acest fenomen este real şi că el are loc în timpul uraganelor extrem de puternice precum este Irma. „Această furtună este atât de puternică, încât, în esenţă, poate schimba forma oceanului pentru o perioadă de timp”, a scris Angela Fritz, expertul în fenomene meteorologice al ziarului Washington Post.

„Efectiv, uraganul Irma este atât de puternic şi presiunea sa atât de joasă, încât suge apa din împrejurul său către centrul acestei furtuni”, a scris jurnalista americană.

„În centrul acestei furtuni, unde există o presiune joasă extremă, apa este atrasă în sus. Presiunea joasă este, în esenţă, un mecanism de supt – trage aerul în interiorul său, iar când valorile sunt extreme, poate schimba forma suprafeţei oceanului. În momentul în care furtuna atrage apa către centrul său, aceasta este trasă din jurul furtunii”.

În urma acestui fenomen, autorităţile din Bahamas au atras atenţia că „în astfel de cazuri, apa retrasă se întoarce deseori cu o şi mai mare furie”. Martorii ce au observat retragerea apelor în ziua de vineri au anunţat că apele s-au întors a doua zi, a informat publicaţia online Huffington Post.

Uraganul Irma, de categoria 5, este unul dintre cele mai puternice uragane ce au lovit America Centrală şi Statele Unite în ultimii ani. Cel puţin 25 de oameni şi-au pierdut viaţa doar în insulele din Caraibe.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite