VIDEO Cât te costă să devii ambasador american? Nominalizaţii lui Obama s-au făcut de râs la audierile din Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce au în comun un consultant politic care laudă Argentina pentru respectarea drepturilor omului, un producător de telenovele care nu ştie ce înseamnă interese strategice şi un patron de hoteluri care nu ştie că Norvegia este monarhie? Două lucruri: cu toţii au strâns cel puţin 500.000 de dolari pentru campania electorală a lui Barack Obama şi fiecare a fost nominalizat ambasador într-un stat despre care nu ştie mai nimic.

Administraţia Obama a devenit ţinta atacurilor atât din partea presei, cât şi din partea opoziţiei din cauza unor nominalizări controversate pentru funcţii de ambasador. Săptămâna trecută, în Senatul american au avut loc audierile nominalizaţilor pentru aceste posturi, iar răspunsurile pe care candidaţii le-au dat în faţa comisiei au fost cel puţin echivoce. 

O astfel de audiere l-a transformat în vedetă pe internet pe George Tsunis (foto jos), patronul şi directorul executiv al lanţului hotelier Chartwell, şi nominalizatul Casei Albe pentru a reprezenta diplomaţia americană în Norvegia. Omul de afaceri habar n-avea că Norvegia este monarhie şi a vorbit despre ţară ca şi cum aceasta ar fi o republică prezidenţială. Totodată, el a descris Partidul Progresului, aflat în prezent în coaliţia de guvernare din Norvegia, drept un „element extremist care împrăştie ură, motiv pentru care a fost denunţat de guvernul norvegian”. 

nominalizati

Aflat în Comisia pentru Relaţii Externe din Senat, care audia nominalizaţii, senatorul John McCain a întrebat: „A fost denunţat de guvern? Dar face parte din coaliţia aflată la guvernare”. „Aveţi dreptate, îmi asum greşeala”, a admis candidatul pentru funcţia de ambasador în Norvegia. 

McCain: Aţi fost vreodată în Norvegia?

Tsunis: N-am fost.”

Tsunis a fost unul dintre cei mai mari donatori pentru campania lui Barack Obama pentru cel de-al doilea mandat în fruntea SUA. Patronul de hoteluri şi soţia sa, Olga, au donat direct aproape 300.000 de dolari pentru campanie şi au strâns aproape un milion de dolari de la cunoscuţi. 

McCain i-a ironizat în acest fel pe toţi candidaţii. Singura care probabil s-a bucurat de audierea lui Tsunis a fost Colleen Bell (foto jos), nominalizatul Casei Albe pentru funcţia de ambasador SUA în Ungaria, notează Bloomberg. Bell are o lungă carieră în televiziunea americană.

image

Apogeul său este perioada în care a produs telenovela „The Bold and the Beautiful”. Femeia pare însă a avea lacune grave în ceea ce priveşte relaţiile bilterale ale SUA cu Ungaria şi, în general, în ceea ce priveşte principiile şi noţiunile de bază în diplomaţie. 

McCain: Care sunt interesele noastre strategice în Ungaria?

Bell: Păi, avem interesele noastre strategice în ceea ce priveşte priorităţile noastre cheie în Ungaria, cred că priorităţile noastre cheie sunt să îmbunătăţim, aşa cum am spus, relaţia de securitate şi, de asemenea, respectarea legii şi de a promova oportunităţile de business, să majorăm comerţul...

McCain: Aş vrea să vă întreb încă o dată care sunt interesele noastre strategice în Ungaria. 

Bell: Interesele noastre strategice sunt să lucrăm în colaborare ca aliaţi NATO, să lucrăm pentru promovarea şi protejarea securităţii, amândouă - pentru amândouă ţările - şi pentru întreaga lume, să continuăm să lucrăm împreună pentru cauza drepturilor omului în întreaga lume, să construim acea latură a relaţiei noastre şi să menţinem în acelaşi timp şi să urmărim câteva conversaţii dificile care ar putea fi necesare în următorii ani.

McCain: Grozav răspuns.”

Bell a reuşit să strângă peste jumătate de milion de dolari pentru campania de realegere a lui Obama. 

nominalizati

La fel de savuroase au fost şi răspunsurile nominalizatului pentru funcţia de ambasador în Argentina. Noah Bryson Mamet (foto dreapta), consultant politic care a strâns şi el jumătate de milion de dolari în campania lui Obama din 2012, n-a vizitat niciodată Argentina. El a descris ţara drept „o democraţie matură”, cu o tradiţie în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului şi „un aliat al SUA”. 

Afirmaţiile au atras imediat reacţii acide din partea membrilor Comisiei. Senatorii Robert Mendendez şi Marco Rubio i-au amintit nominalizatului că, sub guvernul controlat de preşedintele Cristina Fernandez de Kirchner, Argentina a compromis libertatea presei şi a justiţiei, a refuzat să-şi achite datoriile către SUA, a pus sechestru pe echipamentul dintr-o bază americană de antrenament militar, a prejudiciat o anchetă privind un circuit de finanţare iraniană pentru terorişti şi şi-a consolidat relaţiile cu guvernele antiamericane din Cuba şi Venezuela. „Aşa aliat mai rar, cred că este unic în lume”, a comentat Rubio. 

nominalizati

Prin comparaţie cu nominalizaţii pentru Norvegia, Ungaria şi Argentina, unsul Casei Albe pentru a reprezenta Statele Unite în China, Max Baucus (foto dreapta), a încântat prin sinceritate: „Sincer, nu sunt expert în China”, a spus el. Ulterior, un membru al echipei sale a declarat pentru presă că senatorul Baucus era doar modest, „aşa cum îi este în fire şi cum este specific oamenilor din Montana”, statul din care este politicianul.

Sesiunea de audieri a fost închisă de McCain, care a spus apoteotic că nu mai are „nicio întrebare pentru acest grup incredibil de calificat”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite