VIDEO Armata americană şi-a mutat o parte din operaţiuni în complexul de buncăre Muntele Cheyenne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comandamentul nordic (NORTHCOM) a luat măsuri de protecţie a armatei în timpul pandemiei COVID-19 şi a mutat o parte din personalul cu sarcini de monitorizare a ameninţărilor la adresa securităţii interne în mai multe locaţii securizate, între care şi complexul de buncăre Muntele Cheyenne, Colorado.

Echipe operaţionale din cadrul comandamentului nordic (NORTHCOM) şi NORAD (Comandamentul nordic de apărare aerospaţială americano-canadian) detaşate de regulă la centrul de comandă al bazei aeriene Peterson au fost dispersate în mai multe locaţii securizate pentru a fi protejate în faţa riscului de contaminare cu noului coronavirus.

Muntele Cheyenne, în interiorul căruia sunt construite buncărele, face parte din lanţul muntos Front Range al Munţilor Stâncoşi şi se află în apropierea oraşului Colorado Springs.

Complexul a fost principalul centru de comandă şi control al NORAD (între anii 1965 şi 2006) şi de asemenea a fost sediul Comandamentului Spaţial american (între 1985 şi 2002).

Din 2006, NORTHCOM şi  NORAD au folosit locaţia şi pentru alte misiuni, între care monitorizarea rachetelor balistice şi a obiectelor spaţiale.  În 2015, cele două comandamente au mutat aici unele staţii de comunicare pe fondul unor ameninţări legate de impulsuri electromagnetice (EMP).

Complexul se află la o adâncime de 600 de metri în interiorul muntelui din granit: facilităţile sale se întind pe aproximativ două hectare şi constau în tuneluri masive închise de uşi blindate de 25 de tone.  Au fost construite în scopul de a rezista unui atac nuclear.

Potrivit unui document oficial, NORTHCOM şi NORAD folosesc doar 30% din spaţiul complexului, iar personalul acestora constituie doar 5% din cei staţionaţi în cadrul facilităţii, care desfăşoară zilnic operaţiile de rutină în condiţii normale.

Muntele Cheyenne are capacitate de funcţionare autonomă pe lungi perioade de timp: are propriile sisteme de încălzire şi răcire, o centrală electrică, ca şi surse de apă.

„Profesioniştii noştri dedicaţi din NORTHCOM şi NORAD au plecat din casele lor, şi-au luat la revedere de la familiile lor şi s-au izolat de toată lumea, astfel încât să se asigure că vor fi apţi să stea de pază pentru apărarea ţării.

Cu siguranţă nu este optim, dar e absolut necesar şi adecvat în situaţia de faţă”, a spus generalul Terrence O’Shaughnessy, comandantul NORTHCOM, citat de The Drive.

Complexul de buncăre al armatei americane Muntele Cheyenne FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

O altă echipă a fost mutată la „o a treia locaţie alternativă” în cadrul acelorlaşi măsuri de protejare a personalului militar cu misiuni de monitorizare a ameniţărilor la adresa securităţii interne.

Departamentul american al Apărării are mai multe aşa numite locaţii „de continuitate” în SUA, care asigură personalul militar esenţial în eventualitatea unor situaţii de urgenţă majoră, de la atacuri nucleare la pandemii. Acestea sunt locaţii sigure pentru guvernul federal în cazul unor evenimente catastrofice.

Militarii rămaşi la sediul NORTHCOM de la baza aeriană Peterson respectă reguli drastice de distanţă socială.

„Personalul nostru operează în perimetre delimitate pe care nu au voie să le depăşească”, a explicat O’Shaughnessy.

Comandantul NORTHCOM a precizat că se lucrează cu Apple pentru furnizarea unor soluţii de telemuncă, însă funcţii esenţiale precum cele de monitorizare din cadrul centrelor de comandă şi control nu pot fi realizate de la distanţă.

Pentagonul a luat măsuri ca facilităţi de continuitate precum Complexul Muntele Cheyenne să rămână disponibile pentru misiuni critice: astfel, acestea nu vor fi folosite ca spaţii de izolare şi păstrare a distanţei sociale a militarilor.

Celelalte două complexe de continuitate, în afară de Muntele Cheyenne, sunt: Complexul Raven Rock Mountain, un complex subteran construit sub Munţii Apalaşi din Pennsylvania, supranumit „Pentagonul subteran, şi Centrul de operaţii de urgenţă Mount Weather din Valea Shenandoah, statul Virginia.  O parte a acestui din urmă complex este un centru de comandă major al Agenţiei Federale de Management de Urgenţă (FEMA) care asigură răspunsul la pandemia COVID-19.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite