Vicepremierul italian Matteo Salvini, la Washington în căutare de aliaţi

Vicepremierul italian Matteo Salvini, la Washington în
căutare de aliaţi

Matteo Salvini FOTO Inquam Photos/ George Calin

Devenit lider naţional în Italia şi aflat în căutare de aliaţi externi, populistul Matteo Salvini s-a dus la Washington pentru prima sa vizită oficială peste Atlantic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Matteo Salvini s-a deplasat în Statele Unite pentru o vizită de două zile şi pentru două întâlniri de prim rang, cu secretarul de Stat Mike Pompeo şi cu vicepreşedintele Mike Pence.

 

Întrebat de reporterul Bloomberg News în legătură cu lipsa unei întâlniri cu Donald Trump, politicianul italian a dat dovadă de modestie. „Sunt doar vicepremier“, a spus liderul extremei drepte italiene, care deţine şi portofoliul de Interne.

 

La 46 de ani, Matteo Salvini este un lider naţionalist în vogă în Europa. A venit la guvernare acum un an, alături de Mişcarea Cinci Stele (antisistem), şi a crescut constant în sondaje de atunci. La alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai, partidul său, Liga, a devenit prima forţă politică a Italiei, obţinând 34,3% din voturi.

 

Salvini vrea o statură internaţională

 

În opinia lui Marc Lazar, profesor de istorie şi ştiinţe politice, vizita lui Salvini la Washington poate fi interpretată ca un simbol al noii relaţii italiano-americane, marcată de două personalităţi destul de apropiate ca idei şi acţiuni. În plus, Salvini încearcă să obţină o statură internaţională.

 

„Încă de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Italia este unul dintre aliaţii fideli ai Statelor Unite. Această vizită are şi alt aspect. Nu este vorba doar despre un vechi acord între Roma şi Washington. Este totodată o alianţă între două personalităţii care pot fi calificate drept populiste“, spune Lazar pentru Radio France.

 

„Matteo Salvini îşi doreşte o statură internaţională“, subliniază profesorul de istorie şi ştiinţe politice francez.

 

„A intrat în Liga Nordului la 18 ani, a fost lider regional, iar din 2013 este lider naţional. Şi-a consolidat poziţia în Italia, unde este politicianul preferat. În acest an, a devenit lider european şi vrea să obţină o statură internaţională pentru etapa următoare“, explică directorul Centrului de istorie de la Sciences Po.

 

Unul dintre oamenii care îi leagă pe Salvini şi Trump este, fără îndoială, ideologul ultraconservator Steve Bannon. Acesta din urmă a lucrat pentru Donald Trump ca director executiv al campaniei sale prezidenţiale şi consilier strategic la Casa Albă. A plecat din echipa lui Trump în august 2017, după numai câteva luni de mandat, şi s-a dedicat de atunci unei revoluţii a naţionaliştilor la nivel internaţional. A ales o abaţie medievală de lângă Roma pentru a forma viitorii lideri populişti de dreapta. În prezent, unul dintre pilonii revoluţiei sale este Matteo Salvini.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: