Viaţa post-prezidenţială a lui Donald Trump: „O sută de milioane de oameni l-ar urma până la capătul Pământului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Viaţa post-prezidenţială a lui Donald Trump ar putea fi un şir lung de întâlniri cu avocaţii, creditorii şi declaraţii în instanţă despre practici de afaceri sau acuzaţii sexuale, cum îl pot aştepta şi procese penale şi sancţiuni legale, alături de un proces în Senat prin care îşi poate pierde dreptul de a candida pentru funcţii publice.

Lipsit de imunitatea prezidenţială şi vizat de potenţiale puneri sub acuzare în patru jurisdicţii, inclusiv pentru practici ilegale în afaceri, cursul vieţii post-prezidenţiale nu se anunţă lin, iar Trump pare a fi departe de o direcţie unică deschisă pentru foşti preşedinţi precum în cazul lui Jimmy Carter, care a îmbrăţişat drepturile omului, Bill Clinton, care luat drumul acţiunilor caritabile sau George W. Bush, care s-a apucat de pictură.

În calitate de preşedinte şi om de afaceri, Donald Trump s-a comportat de parcă legile nu i se aplică în acelaşi fel lui şi acoliţilor său, pe care i-a iertat înainte de a părăsi biroul prezidenţial.

O suită de anchete penale în curs pot însemna că Trump poate răspunde acum pentru o serie de fapte şi comportamente, în timp ce datoriile sale cumulând 300 de milioane de dolari şi constând în credite garantate personal cu scadenţe în următorii ani pot fi o avalanşă care să-l îngroape financiar.

În timp de Trump a respins orice acuzaţii legate de afacerile sau declaraţiile sale fiscale, fiul său Eric Trump a subliniat că imperiul lui Trump musteşte de sănătate, dispune de lichidităţi şi are oportunităţi de creştere a brandului peste hotare.

O soluţie la aceste strângeri de uşă financiare ar putea fi cele 170 de milioane de dolari strânşi de la pierderea alegerilor din noiembrie, în mare parte de la donatori mici, în cadrul campaniei sale false de „apărare a alegerilor”, scrie de The Guardian.

Eric Trump a spus pentru presa americană: „E vorba de un om pe care o sută de milioane de americani l-ar urma până la capătul Pământului. A creat cea mai mare mare mişcare politică din istoria Americii, astfel că oportunităţile sale sunt nesfârşite”.

Fără de capăt par a fi şi asperităţile legale care îl aşteaptă. Senatul urmează să înceapă procesul celui de-al doilea impeachment al lui Trump, în care fostul preşedinte e acuzat că a incitat insurecţia din 6 ianuarie de la Capitoliu. Iar stabilirea unei vinovăţii în Senat nu ar însemna numai că el nu va mai putea candida vreodată într-o funcţie publică, ci şi o probabilitate sporită de a fi pus sub acuzare într-o anchetă penală de către procuratura din Washington DC, care a deschis o investigaţie cu privire la asaltul asupra Capitoliului.

„Examinăm toţi actorii implicaţi, aşa că oricine se dovedeşte a fi avut un rol şi a comis o infracţiune, va fi pus sub acuzare”, a răspuns procurorul în exerciţiu Michael R Sherwin când a fost întrebat de jurnalişti despre Trump şi incitarea mulţimii de la Capitoliu.

Declaraţia lui a fost repetată de un procuror districtual din Atlanta, Georgia care cântăreşte deschiderea unei anchete cu privire la conversaţia telefonică dintre Trump şi secretarul de stat al acestui stat prin care fostul preşedinte a făcut presiuni să răstoarne rezultatele votului în favoarea sa.

Procurorul districtual Fani Wills a declarat într-un comunicat: „Precum mulţi dintre americani, consider relatările despre convorbirea telefonică a preşedintelui cu secretarul de stat al Georgiei tulburătoare. Oricine comite o infracţiune care încalcă legile din Georgia în jurisdicţia mea va răspunde”.

Procurorul general al statului New York, Letitia James, care efectuează o investigaţie civilă a practicilor de afaceri a Organizaţiei Trump a făcut o declaraţie similară la postul naţional te televiziune, luna trecută.

„Preşedintele Trump nu poate scăpa de justiţie în marele stat New York”, a spus aceasta care a obţinut câştig de cauză în acuzaţiile de fraudă în cadrul unei „universităţi”, respectiv unei „fundaţii” Trump, soldate cu o înţelegere de 25 de milioane de dolari, respectiv plăţi compensatorii de 2 milioane de dolari.

Dar poate cea mai riscantă acţiune legală ce îl ameninţă e Trump este cea intentată de procurorul districtual din Manhattan, Cyrus Vance, care derulează o „anchetă penală complexă” asupra afacerilor lui Trump privind fraude bancare, de asigurări, fiscale şi declaraţii comerciale false, inclusiv depoziţiile sub jurământ ale fostului avocat devenit inamic Michael Cohen, care susţine că Organizaţia Trump ţinea registre contabile separate pentru taxe şi datorii.

Apărând o citaţie la proces pentru opt ani de arhive fiscale, Vance a citat „rapoarte publice ale unor acte infracţionale posibil extinse şi de lungă durată în cadrul Organizaţiei Trump”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite