Val de critici în întreaga lume după ce Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, pre;edintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA
Donald Trump, pre;edintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA

Liderul Casei Albe, Donald Trump, a anunţat joi seară retragerea Statelor Unite ale Americii din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, provocând o undă de şoc în întreaga lume.

„A venit vremea pentru a părăsi Acordul de la Paris“, a afirmat preşedintele american în cadrul unui lung discurs susţinut în grădina Casei Albe, discurs care a amintit pe alocuri de cele din timpul campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut.

Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015 şi semnat de 195 de ţări, inclusiv SUA, vizează limitarea creşterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale.

Statele Unite, care se află pe locul doi în lume, după China, în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră, se angajaseră să reducă aceste emisii pânâ în 2025 cu 26%-28% faţă de nivelul din 2005. 

Donald Trump a afirmat însă că este dispus să negocieze un nou acord asupra schimbărilor climatice „în termeni echitabili pentru Statele Unite“.

Totuşi, notează AFP, pentru a ieşi din Acordul de la Paris, Statele Unite trebuie să invoce articolul 28 al acestuia, care permite semnatarilor să se retragă. Având în vedere procedura prevăzută, ieşirea ar deveni efectivă abia în anul 2020. 

„Mişcare de rezistenţă“ în SUA

Imediat după anunţarea deciziei, reacţiile au început să curgă atât în Statele Unite, cât şi la nivel mondial.

În SUA, din New York şi până în California, în zeci de oraşe a început organizarea unor „mişcări de rezistenţă“, edilii acestora promiţând că, la nivel local, America îşi va continua drumul spre o economie verde.

Unul dintre aceste oraşe este Pittsburgh, care a devenit chiar un simbol al acestei rezistenţe.

În contextul în care în discursul său rostit în Grădina Trandafirilor Trump a spus „am fost ales pentru a-i reprezenta pe locuitorii din Pittsburgh, nu din Paris“, primarul din acest oraş american din Pennsylvania, Bill Peduto, a reacţionat imediat, atacându-l pe preşedintele american.

„Statele Unite stau alături de Siria, Nicaragua şi Rusia, decizând să nu participe la acordul internaţional de la Paris. Acum este timpul pentru ca oraşele să preia frâiele“ economiei verzi, a scris Bill Peduto pe reţeaua Twitter.

„În calitate de primar al oraşului Pittsburgh, vă pot asigura că vom urma directivele Acordului de la Paris pentru cetăţenii noştri, economia noastră şi viitorul nostru“, a continuat Bill Peduto.

Totodată, guvernatorii democraţi ai statelor New York, California şi Washington au anunţat joi că formează o „alianţă pentru climă“, notează France-Presse.

Cele trei state, care reprezintă aproape o cincime din populaţia SUA şi peste o cincime din PIB-ul american, „sunt hotărâte să atingă obiectivul american de reducere cu 26% până la 28% a emisiilor de gaze cu efect de seră“ în raport cu 2005, a subliniat într-un comunicat guvernatorul de New York, Andrew Cuomo.

„Decizia periculoasă a Casei Albe de a se retrage din Acordul de la Paris are repercusiuni dramatice nu doar pentru Statele Unite, ci şi pentru planetă. Această administraţie abandonează rolul său de lider şi se pune în situaţie pasivă în raport cu alte ţări în lupta împotriva schimbărilor climatice“, a afirmat el.

„Preşedintele a spus deja că schimbările climatice sunt o glumă, ceea ce este exact contrariul celor susţinute de toţi oamenii de ştiinţă şi de opinia internaţională“, a declarat, la rândul său, guvernatorul Californiei, Jerry Brown.

„Sunt mândru să mă asociez celorlalţi guvernatori pentru ca lipsa de acţiune a Washingtonului să dea peste o acţiune fermă din partea statelor“, a spus guvernatorul de Washington, Jay Inslee.

În acest timp, fostul preşedinte democrat Barack Obama, considerat unul dintre principalii arhitecţi ai acestui acord, şi-a exprimat regretul privind decizia lui Trump, dar a afirmat că această hotărâre nu împiedică progresele în domeniul protejării mediului în restul lumii. 

Într-un comunicat, Barack Obama a reamintit că acordul a fost încheiat numai datorită „leadershipului american pe scena internaţională“.

El a opinat că „sectorul privat a optat deja pentru un viitor cu puţin carbon“. „Ţările care rămân în Acordul de la Paris vor fi cele care vor recolta beneficiile în termeni de locuri de muncă şi sectoare de activitate create“, a afirmat fostul preşedinte american.

„Consider că Statele Unite trebuie să se afle în avangardă. Chiar în absenţa unui leadership american, chiar dacă această administraţie se alătură unui mic număr de ţări care resping viitorul. Sunt convins că statele noastre, oraşele şi întreprinderile vor fi la înălţime şi vor face şi mai mult pentru a proteja planeta noastră pentru generaţiile viitoare“, a conchis Obama .

„Să facem Planeta din nou măreaţă“

În faţa acestei decizii a liderului Casei Albe, răspunsul europenilor nu s-a lăsat mult aşteptat. Berlinul, Parisul şi Roma au subliniat, într-un comunicat comun, că regretă decizia, precizând, totodată, că acest acord nu poate fi renegociat.

De asemenea, preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-a adresat joi seară în engleză americanilor pe care i-a îndemnat „să redea măreţia planetei noastre“ („Make our planet great again“), parafrazând astfel sloganul lui Donald Trump „Make America great again“ („Să facem America din nou măreaţă“).

Şeful statului francez a afirmat că „împărtăşim cu toţii aceeaşi responsabilitate“ pentru planetă. El l-a acuzat astfel pe liderul Casei Albe că a comis „o greşeală pentru viitorul planetei noastre“, întrucât „nu există o planetă B“.

În acest timp, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice şi energie, Miguel Arias Canete, a declarat că lumea „se poate baza în continuare pe Europa“ pentru a conduce lupta împotriva încălzirii climei. 

„Acordul de la Paris trebuie să fie respectat. Este o chestiune de încredere“, a spus, la rândul său, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani. „Acordul de la Paris este viu şi îl vom duce la bun sfârşit, cu sau fără administraţia americană“, a continuat el.

Guvernul belgian a apreciat că această decizie „iresponsabilă (...) aduce atingere cuvântului dat“.

„Decizia Statelor Unite nu trebuie să frâneze mobilizarea noastră în favoarea luptei împotriva încălzirii climei“, a afirmat într-un comunicat premierul belgian, Charles Michel, adăugând că „trebuie să ne dublăm eforturile pentru a face ca marile puteri să îşi reafirme angajamentele asumate“.

O „mare dezamăgire“

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a afirmat că decizia SUA de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice reprezintă o „mare dezamăgire“.

„Este esenţial ca Statele Unite să îşi păstreze un rol de conducere în dosarele referitoare la mediul înconjurător“, a spus el, subliniind dorinţa secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, de „a dialoga cu guvernul american şi cu toate părţile implicate din Statele Unite“.

Potrivit lui Dujarric, Antonio Guterres „are încredere în oraşele, statele şi întreprinderile din Statele Unite pentru a continua, împreună cu alte ţări, (...) să acţioneze în favoarea unei creşteri economice durabile şi cu emisii reduse de carbon care va crea locuri de muncă de calitate şi pieţe de desfacere şi va asigura prosperitatea în secolul XXI“, notează un.org .

Şi premierul canadian, Justin Trudeau, s-a declarat dezamăgit de decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris, comunicându-i acest lucru liderului Casei Albe într-o convorbire telefonică, potrivit AFP, preluată de dhnet.be.

Şeful executivului canadian a exprimat totodată „voinţa fermă a Canadei de a lucra la nivel internaţional pentru a lupta împotriva schimbării climatice“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite