Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna, eficienţă de aproape 95%. Protejează şi de formele grave de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto shutterstock
foto shutterstock

Compania farmaceutică americană Moderna a anunţat luni că vaccinul său experimental anti-COVID-19 are o eficienţă de 94.5% în protejarea de îmbolnăvire pe baza unor date provizorii obţinute din studiile sale clinice de fază a treia, relatează Reuters.

Ca şi vaccinul Pfizer, anunţat recent a oferi protecţie faţă de imbolnăvire de COVID-19 în proporţie de 90%, vaccinul Moderna a fost dezvoltat prin tehnologia ARN mesager care determină organismul să producă proteine similare virusului declanşând reacţia sistemului imunitar împotriva lor.

„Vom avea un vaccin care va stopa COVID-19”, a declarat Stephen Hoge, preşedintele Moderna, într-un interviu telefonic.

Analiza Moderna a fost efectuată pe un număr de 95 de participanţi care au contractat virusul în timpul studiului clinic. Doar cinci dintre ei au primit vaccinul, restul fiind din grupa căreia i s-a administrat doze Placebo. Vaccinul se administrează în două doze, la un interval de 28 de zile.

Un avantaj-cheie al vaccinului Moderna este că nu necesită temperaturi extrem de scăzute de depozitare, ci poate fi stocat la temperaturi între 2 şi 8 grade Celsius timp de 30 de zile. Vaccinul rezistă şase luni la temperaturi de -20 de grade Celsius.

Vaccinul Pfizer în schimb trebuie păstrat la temperaturi de -70 de grade Celsius şi rezistă doar cinci zile la temperaturile standard de stocare pentru vaccinuri.

Datele intermediare din studiul clinic de fază a treia pe 30.000 de persoane au mai arătat că vaccinul previne îmbolnăvirile grave de COVID-19 - o informaţie care nu e disponibilă în privinţa vaccinului Pfizer.

Din cei 95 de participanţi care s-au îmbolnăvit pe timpul studiilor clinice, 11 au avut forme severe de boală - toţi au primit însă doze Palcebo. Voluntarii recrutaţi fac parte şi din grupurile cu risc crescut şi există şi diversitate rasială. Din acest grup de 95, 15 erau din grupa de vârstă de 65 de ani sau mai mult.

Efectele adverse au fost uşoare spre moderate în mare parte. O proporţie semnificativă de voluntari a avut dureri mai severe în tot corpul după a doua doză, iar dintre ei 10% au resimţit stare de oboseală suficient de puternică pentru a interfera cu activităţile zilnice, în timp ce 9% au experimentat dureri corporale puternice. Majoritatea acestor efecte adverse au fost de scurtă durată.

O necunoscută împărtăşită de acest vaccin experimental cu altele aflate în studii clincie avansate este capacitatea de a stopa răspândirea infecţiei.

„Probabil că vaccinurile ce au capacitatea de a preveni transmiterea bolii simptomatice pot reduce totodată durata şi încărcătura înfecţioasă, astfel că este redusă şi transmiterea, dar nu ştim momentan dacă efectul va fi suficient de cuprinzător pentru a face o diferenţă importantă în privinţa propagării virusului în comunitate”, a spus Eleanor Riley, profesor de imunologie şi boli infecţioase la Universitatea din Edinburgh.

Vaccinul poate fi distribuit în SUA imediat ce obţine autorizare din partea agenţiilor de reglementare, milioane de doze de vaccin fiind deja produse.

Compania Moderna pregăteşte lansarea la nivel global a vaccinului său anti -COVID-19

Studiu: Reacţia imunitară a persoanelor vârstnice la vaccinul pentru Covid-19 al Moderna este similară cu cea a tinerilor

SUA. Două vaccinuri anti-COVID-19 urmează să fie autorizate până la sfârşitul lunii noiembrie

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite