„Vă e dor de mine?”: Donald Trump se întoarce duminică pe scena politică. Planurile fostului preşedinte american pentru viitorul apropiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO Arhivă
Donald Trump FOTO Arhivă

Donald Trump se întoarce duminică pe scena politică hotărât să arate că reprezintă încă o forţă majoră în America şi că este pregătit să-şi elimine criticii din Partidul Republican.

Primul discurs post-prezidenţial al lui Donald Trump este aşteptat la 22.40 ora Bucureştiului. Cel de-al 45-lea preşedinte american va lua cuvântul la Conferinţa de Acţiune Politică Conservatoare (CPAC), desfăşurată la Orlando, statul Florida.

Fostul lider de la Casa Albă îşi va susţine discursul imediat după ce un sondaj va arăta că el este preferatul majorităţii participanţilor la CPAC 2021 pentru alegerile prezidenţiale din 2024.

„Aşteptăm cu nerăbdare ziua de duminică”, a declarat fiul său cel mare Donald John Trump Jr.

„Vă asigur că această zi îl va întări pe Donald Trump, dar şi toate sentimentele noastre legate de MAGA (Faceţi America din nou măreaţă) ca mişcare de viitor a Partidului Republican”, a adăugat el.

Conferinţele anuale ale CPAC au oferit de fiecare dată o perspectivă asupra evoluţiei mişcării conservatoare din Statele Unite. Confedinţa din 2009 s-a remarcat prin denunţarea preşedintelui George W. Bush, care a implicat Statele Unite într-un război în Irak şi şi-a încheiat mandatul în toiul unei crize financiare istorice. În 2016, conservatorii americani îl ignorau pe Donald Trump, care s-a văzut nevoit să-şi anuleze discursul, dar şi-au schimbat atitudinea în doar un an, primindu-l cu braţele deschise după instalarea la Casa Albă şi strângând rândurile în jurul său.

„Nu va dispărea”

În prezent, majoritatea republicanilor dau asigurări că sunt alături de Trump, care tocmai şi-a încheiat un mandat extrem de turbulent la Casa Albă, marcat la final de violenţe şi invadarea Capitoliului de către suporteri ai fostului lider de la Casa Albă.

„Donald J. Trump nu va dispărea”, s-a declarat convins tenorul republican Ted Cruz.

Conform unui sondaj CNBC, 74% dintre republicani îşi doresc ca Donald Trump să aibă în continuare un rol important în politică, în timp ce 48% îl văd drept lider al Partidului Republican.

Cu toate că îşi va susţine discursul în faţa unei mulţimi care va afişa pancarte inscripţionate „Trump 2024” şi „Vă e dor de mine?”, fostul lider de la Casa Albă nu intenţionează să se prezinte duminică drept candidat oficial al republicanilor la alegerile prezidenţiale din 2024. În schimb, potrivit unor informaţii obţinute de Axios, el ar putea să se declare drept un „nominalizat prezumtiv”.

Matt Schlapp, preşedintele Uniunii Conservatoare Americane, care conduce CPAC, a salutat preşedinţia Trump într-un interviu acordat pentru Washington Post: „Chiar dacă Donald Trump a avut doar un mandat de preşedinte, există acest sentiment în rândul republicanilor că el a avut un succes imens, zdrobitor”.

Trump vrea să se răzbune

CNN şi New York Times scrie că fostul preşedinte se concentrează acum pe alegerile de la mijloc de mandat. Potrivit unor surse citate de cele două instituţii de presă, Trump a petrecut ultima lună la Mar-a-Lago, Florida, pregătindu-şi acţiunile politice din viitorul apropiat împreună cu consilierii săi credincioşi, între care Stephen Miller, arhitect al politicii de interzicere a intrării musulmanilor în SUA, fostul său director de comunicare Dan Scavino şi fostul său manager al campaniei prezidenţiale din 2016 Corey Lewandowski. Liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, s-a deplasat la rândul său în Florida pentru a discuta cu Trump.

Donald Trump ar fi cuprins acum de o dorinţă de răzbunare mai ales faţă de republicanii care au votat pentru destituirea sa. El şi-ar fi propus să intervină pe toate căile pentru a-i înlocui cu alţi colegi din partid la alegerile de la mijloc de mandat. În Ohio, alesul Anthony Gonzalez va fi nevoită să-l înfrunte pe trumpistul Max Miller. Fără cont pe Twitter, Donald Trump a emis o declaraţie vineri seară în care dă asigurări că Miller „este o persoană minunată care a făcut o treabă superbă la Casa Albă şi va fi un membru fantastic al Congresului”.

Spre extrema dreaptă

Încă de la deschiderea sa, CPAC 2021 dă impresia că Partidul Republican alunecă spre extrema dreaptă. Vorbitorii s-au dezlănţuit împotriva marilor giganţi IT sau împotriva politicii frontierelor deschise a administraţiei Joe Biden şi au susţinut totodată declaraţiile false ale lui Trump cu privire la fraudarea alegerilor, notează The Guardian.

Absenţele la CPAC constituie, de asemenea, un barometru politic. Mike Pence, vicepreşedinte sub administraţia Trump, a declinat invitaţia. Liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell, şi fostul candidat la preşedinţie, Mitt Romney, au refuzat la rândul lor să participe la conferinţă.

În pofida intenţiilor, candidatura lui Trump la Casa Albă rămâne un subiect cu multe necunoscute. Ori, după o lungă bătălie juridică, procuratura din Manhattan tocmai a intrat în posesia documentelor fiscale ale fostului preşedinte, care riscă şi mai mult să fie pus sub acuzare pentru fraude.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite