UPDATE Uraganul Irma a ucis patru persoane în Insulele Caraibe şi se îndreaptă spre Puerto Rico.  În bazinul Atlantic sunt în prezent trei uragane

UPDATE Uraganul Irma a ucis patru persoane în Insulele Caraibe şi se îndreaptă spre Puerto Rico.  În bazinul Atlantic sunt în prezent trei uragane

FOTO Getty Images

Patru persoane au murit după ce cel mai puternic uragan din istorie format în Oceanul Atlantic a lovit miercuri Insulele Caraibe. În prezent, acesta se îndreaptă spre Puerto Rico şi Haiti, autorităţile aşteptându-se ca în weekend Irma să ajungă şi în Florida, relatează NBC News.  În bazinul Atlantic sunt în prezent trei uragane.  Furtunile Jose şi Katia s-au intensificat de miercuri după-amiază.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Uraganul Irma a ajuns la nord de Puerto Rico. Distribuitorul de energie electrică a declarat că 965.000 de persoane, aproape două treimi din totalul clienţilor, au rămas fără curent electric. Autorităţile spun că cel puţin 50.000 de oameni au rămas fără apă potabilă şi că 14 spitale se bazează în prezent pe generatoarele de urgenţă.
 
Inima uraganului a trecut direct peste insula Babuda, unde a cauzat mai multe inundaţii masive, preciează Serviciul Naţional Meteorologic. Cel puţin o persoană a murit în Barbuda, iar ministrul pentru afaceri externe al Franţei a adăugat că alte două persoane au murit pe insulele Sfântul Martin şi Sfântul Barts.
 
Prim-ministrul din Antigua şi Barbuda, Gaston Browne, a declarat că efectele uraganului sunt „sfâşietoare şi absolut devastatoare”. Acesta din urmă a mai preciat într-un interviu pentru o televiziune americană că „95% dintre clădiri au fost afectate de devastări”. Potrivit autorităţilor, 60% din cei aproximativ 1400 de locuitori au rămas fără locuinţe,
 
Multe dintre casele din Barbuda nu au fundaţii din beton ori au acoperişuri din lemn, care sunt vulnerabile în faţa vânturilor puternice. „Câteva gospodării au fost complet demolate”, a completat Gaston Browne.
 
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine, în timp ce autorităţile din Bahamas au spus că vor evacua şase insule sudice.
 
Uraganul Irma a înregistrat aproape 300 km/h, apropiindu-se de Uraganul Allen din 1980, care a avut 305 km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor.
 
Mai mulţi meteorologi americani spun că ar putea fi cel mai puternic uragan format vreodată în Oceanul Atlantic, adăugând că datorită ultimelor ploi din Puerto Rico, se aşteaptă la inundaţii masive.
 
Irma este aproape de un alt record negativ, intensitatea acestuia rămânând la Categoria 5 mai bine de 36 de ore. Doar alte şase uragane de pe Atlantic şi-au păstrat intensitatea mai mult timp de atât, potrivit lui Jonathan Erdman, meteorolog la „The Weather Channel”.
 
Marţi, Garda de Coastă americană începuse deja să evacueze elicopterele din Texas şi să le deplaseze în Puerto Rico şi Florida, pentru a anticipa efectele uraganul Irma. „Trebuie să fim siguri că suntem pregătiţi pentru următoarea furtună” a precizat Paul Zukunft, comandantul Gărzii de Coastă.
 
Uraganul Irma, care a produs deja pagube importante, nu este singurul, furtunile Jose şi Katia intensificându-se de miercuri după-amiază, ceea ce aduce la trei numărul uraganelor care se formează în bazinul Atlantic, transmite CNN, remarcând că este pentru prima oară din 2010 când în Atlantic sunt trei uragane active.
 
 Asemănările însă se opresc aici. La acest moment Jose nu va urma acelaşi traseu ca Irma, fiind aşteptat ca deasupra Atlanticului să se tranforme într-un uragan major, de categoria 3 sau mai mult, cu vânt de peste 186 kilometri pe oră.
 
Primele teritorii aflate în calea uraganului Jose sunt Insulele Leeward, aceleaşi care au fost devastate de uraganul Irma. Este posibil ca uraganul Jose să nu fie suficient de aproape pentru a provoca distrugeri, dar ar putea aduce ploi şi vânt puternic.
 
Katia s-a transformat în uragan în Golful Mexic, într-o regiune nu foarte departe de cea în care s-a format uraganul Harvey, în urmă cu două săptămâni. Spre deosebire de Harvey, care s-a deplasat către nord şi s-a intensificat rapid, Katia ar putea rămâne aproape de Mexic.
 
Katia a fost localizat la 300 de kilometri nord-est de Veracruz (Mexic).
 
VIDEO / The Guardian

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările