Una dintre cele mai puternice arme ale Marinei SUA, apariţie rară în Guam

Una dintre cele mai puternice arme ale Marinei
SUA, apariţie rară în Guam

USS Nevada în Guam FOTO CNN

Un submarin al Marinei SUA înarmat cu zeci de focoase nucleare a făcut o escală în Guam la sfârşitul săptămânii trecute, trimiţând astfel un mesaj aliaţilor şi inamicilor pe fondul creşterii tensiunilor în bazinul Indo-Pacific.

Ştiri pe aceeaşi temă

USS Nevada, un submarin cu propulsie nucleară din clasa Ohio capabil să transporte până la 20 de rachete balistice Trident II D-5 şi zeci de focoase nucleare, a intrat sâmbătă într-o bază navală a acestei insule din Oceanul Pacific administrate de Statele Unite. Este vorba de prima vizită a unui submarin cu rachete balistice în Guam din 2016 şi doar a doua vizită anunţată din deceniul 1980-1990.

Într-un comunicat, Marina SUA spune că această escală vizează „consolidarea cooperării între SUA şi aliaţii lor din regiune” şi demonstrează „capacitatea, flexibilitatea, pregătirea şi angajamentul continuu al SUA în favoarea securităţii şi stabilităţii regionale în Indo-Pacific”.

Vizita are loc în contextul creşterii îngrijorărilor la Washington în legătură cu testele de rachete balistice ale Coreei de Nord şi o potenţială intervenţie militară a Chinei împotriva Taiwanului.

Coreea de Nord a efectuat patru teste de rachete de la începutul anului. Ca măsură de răspuns după al treilea test, SUA au impus miercurea trecută sancţiuni împotriva a cinci cetăţeni nord-coreeni.

China nu exclude un atac împotriva Taiwanului dacă autorităţile acestei insule autonome intenţionează să facă mişcări decisive pentru independenţă. Acum două luni, preşedintele Joe Biden a dat de înţeles că SUA sunt „angajate” să apere Taiwanul în cazul în care China încearcă să-l readucă cu forţa sub aripa sa. În urma protestelor Beijingului, Casa Albă a făcut un pas în spate în comentariile sale pe tema ameninţării reprezentate de regimul de la Beijing la adresa acestei insule democratice. Taiwanul s-a desprins de China în 1949, după instalarea comuniştilor la putere la Beijing. Dar China respinge categoric posibilitatea ca Taiwanul să devină o ţară independentă.

Thomas Shugart, fost căpitan de submarin în Marinei SUA şi acum analist la Center for a New American Security, crede că escala făcută de USS Nevada în Guam „trimite un mesaj, intenţionat sau nu”, în condiţiile în care mişcările celor 14 submersibile ale Marinei SUA sunt de obicei ţinute secret. „Putem plasa 100 de focoase nucleare în pragul casei tale şi nici măcar nu vei şti, şi nici nu vei putea face mare lucru în privinţa asta”, comentează Shugart.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările