Un veteran al diplomaţiei americane, viitorul secretar de stat al lui Biden. Antony Blinken s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis în 2016

Un veteran al diplomaţiei americane, viitorul secretar de stat al lui Biden. Antony Blinken s-a întâlnit cu preşedintele Iohannis în 2016

Antony Blinken şi preşedintele României Klaus Iohannis

Preşedintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, este aşteptat să îl aleagă pe vechiul său consilier şi veteran al diplomaţiei americane Antony Blinken drept secretar de stat în administraţia pe care o va conduce după 20 ianuarie, potrivit mai multor publicaţii americane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă va fi numit şi confirmat de către Senatul american, Antony Blinken va avea misiunea de a reînnoi diplomaţia americană şi angajamentele globale după 4 ani de Donald Trump şi doctrina „America First" marcată de desconsiderare a organizaţiilor internaţionale şi de conflicte şi cu aliaţii, şi cu competitorii.
 
Joe Biden va face anunţul pe 24 noiembrie când va prezenta o parte importantă din nominalizările pentru viitorul său cabinet prezidenţial.
 
Jake Sullivan, un consilier apropiat al lui Hillary Clinton, este aşteptat să fie numit consilierul pentru securitate naţională.
 
Numirea lui Blinken, care a fost prima dată prezentată de Bloomberg şi confirmată ulterior de mai multe publicaţii, vine într-o perioadă în care Biden lucrează la formarea administraţiei sale în ciuda încercărilor lui Donald Trump de a întoarce rezultatele alegerilor şi de a bloca birocratic tranziţia.
 
Anthony Blinken a avut o vizită oficială la Bucureşti în mai 2016, în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis
 
În acea perioadă, Blinken era adjunctul secretarului de stat al SUA şi se afla într-un turneu european în contextul pregătirilor pentru Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie.
 
În cadrul întâlnirii, Blinken a apreciat eforturile României şi implicarea în cadrul NATO şi a recunoscut poziţia ţării drept partener strategic al Statelor Unite.
 
Iohannis şi Blinken au discutat despre relaţiile bilaterale, îndreptate spre dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât pe dimensiunea de securitate şi cea economică, dar şi pe celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic‎.
    
 Blinken a reconfirmat angajamentul SUA în cadrul NATO pentru întărirea corespunzătoare a întregului flanc estic.
 
Anthony Blinken a lăudat România pentru rolul activ în cadrul NATO şi implicarea ţării în combaterea ameninţărilor pe flancurile estic şi sudic ale Alianţei. De asemenea, a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuţia României prin baza Deveselu, subliniind importanţa declarării capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia.
 
Fancofon şi pasionat de chitară
 
Antony Blinken, nominalizat luni de preşedintele ales al SUA, Joe Biden, pentru funcţia de secretar de stat în viitorul guvern de la Washington, este francofon şi pasionat de chitară, scrie AFP.
 
Consilier al lui Biden de multă vreme, viitorul şef al diplomaţiei americane are tendinţe intervenţioniste şi va trebui să restabilească relaţiile Statelor Unite cu aliaţii, afectate în unele cazuri de actualul preşedinte Donald Trump, apreciază agenţia.
 
Politicos şi elegant, Blinken, în vârstă de 58 de ani, pare în multe privinţe opusul predecesorului său, actualul şef de stat Mike Pompeo.
 
Robert Malley, unul din prietenii din copilărie ai lui „Tony“, spune că „e greu să fii mai amabil, modest şi discret“ decât acesta. Malley, acum preşedinte al International Crisis Group, organizaţie neguvernamentală dedicată evitării conflictelor, adaugă că „imeni nu-şi aminteşte să-l fi văzut (pe Blinken) enervându-se sau cuprins de un acces de furie“.
 
Blinken a fost adjunct al secretarului de stat în timpul preşedinţiei lui Barack Obama. El s-a pronunţat uneori pentru intervenţii militare americane în numele drepturilor omului şi a avertizat, în legătură cu Siria, că 'superputerile nu joacă la cacealma'. Liderul de la Casa Albă s-a pronunţat în cele din urmă pentru o implicare limitată a SUA, iar fostul număr doi în Departamentul de Stat a fost oarecum dezamăgit, apreciind în mai anul trecut, într-un dialog cu televiziunea CBS, că 'nu am reuşit să împiedicăm o tragedie umană groaznică', iar asta 'este ceva ce nu voi uita niciodată'.
 
AFP consideră că sensibilitatea lui Blinken faţă de drepturile omului are legătură şi cu experienţa tatălui său vitreg, Samuel Pisar, unul din cei mai tineri supravieţuitori ai Holocaustului, fost deţinut în lagărele naziste de la Auschwitz şi Dachau. Avocat celebru specializat în relaţiile Occidentului cu blocul sovietic, Pisar, născut în Polonia, s-a stabilit împreună cu familia la Paris, unde Blinken a urmat şcoala Jeannine Manuel în perioada când SUA se împotmoleau în războiul din Vietnam.
 
„Tony, ca american, era foarte legat de valorile şi identitatea lui, dar trăia într-o ţară străină şi de aceea era obligat să vadă lumea prin această prismă într-o vreme când Statele Unite nu erau neapărat foarte populare“, relatează Malley.
 
Tatăl biologic al lui Blinken este om de afaceri, iar mama sa, Judith Pisar, a condus timp de mai mulţi ani Centrul American de la Paris, instituţie culturală şi artistică. În anii petrecuţi la Paris, viitorul secretar de stat şi-a descoperit şi latura muzicală - a încercat jazzul şi a fost pasionat de rock în asemenea măsură încât a citat din Pink Floyd în albumul foto al uneia din promoţiile liceului unde a învăţat. Pasiunea a continuat la Washington, cu rolul de chitarist într-o trupă cu repertoriu din Beatles. Mai recent, în timpul liber din perioada epidemiei de coronavirus, Blinken a încercat şi să compună, fără mare succes: cele două balade rock, cântate cu voce de tenor, pe care le-a difuzat pe platforma Spotify sub pseudonimul ABlinken, sunt ascultate lunar de câteva zeci de utilizatori.
 
Blinken a studiat la Harvard, apoi a făcut carieră în domeniul juridic şi în politică. A lucrat pentru comisia de afaceri externe a Senatului SUA, în perioada când Biden era membru.
 
În 2017, cel care va fi în curând şeful diplomaţiei americane a spus povestea tatălui său vitreg, care a reuşit să evadeze în timpul unui „marş al morţii“ în care fusese trimis de nazişti. După ce s-a ascuns două zile prin păduri, Pisar a auzit un tanc care se apropia; spre uşurarea lui, din blindat a ieşit un soldat american. Tânărul polonez a îngenunchiat şi a rostit singurele trei cuvinte în engleză pe care le ştia: „God bless America“ - Dumnezeu să binecuvânteze America. Militarul l-a ridicat de jos şi l-a pus să intre în tanc, adică „metaforic, în Statele Unite, către libertate“, a explicat Blinken, care a conchis: „Asta e ţara cu care am crescut: Statele Unite jucând acest rol atât de primitor, unic şi extraordinar“.
 
Cu Blinken la cârma diplomaţiei americane, administraţia Biden va încerca să deescaladeze tensiunile în creştere cu Iranul, să refacă relaţii afectate cu aliaţii şi să facă faţă provocărilor reprezentante de China.
 
Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, va face cunoscute marţi o parte dintre numele celor care vor face parte din viitoarea administraţie de la Washington, în timp ce Donald Trump continuă să conteste rezultatul alegerilor în ciuda eşecului din instanţă.
 
Joe Biden va face cunoscute o parte dintre numele celor cu care-şi va alcătui echipa, a anunţat duminică unul din consilierii săi, Ron Klain, viitorul său şef de cabinet.
 
„Veţi vedea marţi primele nume din cabinet. Dacă doriţi să ştiţi care sunt agenţiile guvernamentale şi de cine vor fi conduse, atunci va trebui să aşteptaţi până marţi pentru ca preşedintele ales să răspundă el însuşi'', a declarat Klain, într-un interviu pentru postul de televiziune ABC, citat de AFP.
 
Democratul Joe Biden a promis să formeze un guvern care va reflecta diversitatea SUA. Săptămâna trecută el l-a ales deja pe secretarul Trezoreriei.
 
Ron Klain (59 de ani) este unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Joe Biden. El şi-a început activitatea în Partidul Democrat în 1989.
 
Klain a fost un critic virulent al modului în care preşedintele republican Donald Trump a gestionat criza cauzată de pandemia de COVID-19 şi este de aşteptat ca el să fie un personaj important în răspunsul pe care Biden îl va aduce la criza sanitară prin care trec Statele Unite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările