Un urs „prietenos“ a fost ucis în SUA, pentru că a devenit prea apropiat de oamenii care-l hrăneau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Un urs negru a fost ucis de autorităţile din Oregon, pe motiv că s-ar fi obişnuit prea mult cu prezenţa oamenilor care îi lăsau mâncare şi că ar fi putut deveni un pericol pentru ei.

Oficialii susţin că au fost nevoiţi să eutanasieze ursul care avea aproximativ doi-trei ani şi cântărea 50 de kilograme după ce prezenţa animalului în zona Lacului Henry Hagg din Oregon a fost semnalată tot mai des în ultimele zile. Turiştii din zonă chiar obişnuiau să-şi facă selfie-uri cu ursul prietenos şi să-i lase mâncare: săptămâna trecută, poliţiştii l-au găsit înconjurat de o grămadă de amestecuri de fructe uscate, nuci şi seminţe de floarea-soarelui. 

Obişnuit cu oamenii, relocarea lui ar fi fost dificilă, spun experţii citaţi de CBS News, ceea ce ar fi crescut riscul ca ursul să devină periculos în viitor. 

Cu câteva zile înainte, poliţia postase pe Twitter fotografii cu ursul, avertizând oamenii să evite zona, până când ursul va fi atras înapoi în pădure. În cele din urmă, însă, animalul a fost eutanasiat. 

„Acesta este motivul pentru care îi implorăm pe oameni să nu hrănească urşii", a declarat pentru KOIN-TV biologul Kurt License. „Chiar dacă cei care lasă mâncare au intenţii bune, urşii nu ar trebui niciodată să fie hrăniţi“, a transmis biologul. 

De altfel, în Oregon este ilegal să ademeneşti un animal lăsându-i mâncare sau lăsând intenţionat gunoi. De aceea, localnicii care trăiesc în apropierea zonelor unde se află urşi negri trebuie să verse gunoiul în containere speciale care se închid ermetic. 

Jennifer Harrison, o turistă, şi-a manifestat dorinţa de a vedea un urs, dar şi regretul că oamenii au fost motivul care a dus la moartea celui din Oregon.

„Asta a dus la uciderea ursului şi nu e în regulă. Ei au crezut că fac ceva bun, dar au sfârşit prin a ucide ursul, aşa că vă rog, nu mai hrăniţi urşii“, a transmis ea. 

Specialiştii spun că urşii care vin să primească mâncare sunt doar aparent inofensivi, pentru că în realitate sunt animale sălbatice, cu comportament imprevizibil şi în orice moment pot deveni agresivi.

“Animalul a învăţat că, pentru a procura mâncare, trebuie să iasă în calea omului. Totuşi, animalele sălbatice nu trebuie hrănite de turişti, oricât de simpatice ar părea, un animal sălbatic este imprevizibil. În zona aceea mai e o problemă, anume cea a coşurilor de gunoi nesecurizate, amplasate de cei de la Drumuri Naţionale, coşuri care sunt <<ispititoare>> pentru urşi, pentru că ele conţin diverse resturi menajere”, potrivit lui Silviu Chiriac, de la Agenţia de Protecţie a Mediului Vrancea.

VIDEO Cât de periculoasă e interacţiunea cu urşii care cer de mâncare. „Nu trebuie hrăniţi, oricât de simpatici ar părea“

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite