Un spion american infiltrat în Kremlin a fost extras, în 2017, din Rusia. CIA se temea că Trump ar putea să-i dezvăluie identitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Donald Trump, la Summitul G20, FOTO Profimedia
Vladimir Putin şi Donald Trump, la Summitul G20, FOTO Profimedia

Într-un articol în exclusivitate, CNN citează cinci surse din aparatul de securitate al Statelor Unite care dezvăluie o misiune secretă din 2017, în cadrul căreia un spion american cu acces direct la Putin a fost extras din Rusia. Decizia a fost luată după ce mai mulţi oficiali americani s-au arătat îngrijoraţi faţă de iresponsabilitatea preşedintelui Trump atunci când vine vorba de informaţii strict secrete.

CNN citează „mai mulţi oficiali din administraţia Trump care cunosc în mod direct” detalii despre contextul în care a avut loc misiunea din 2017, „o persoană direct implicată în discuţii” spunând că decizia extragerii spionului american a fost luată după ce persoane din vârful aparatului de securitate al Statelor Unite au început să nu mai aibă încredere în capacitatea preşedintelui Trump şi a altor membrii din administraţia sa de a gestiona informaţii strict secrete şi au început să se teamă pentru siguranţa spionului.

Conform infomaţiilor obţinute de jurnaliştii CNN, decizia de a extrage spionul american de pe teritoriul Rusiei a venit în contextul unei celebre întâlnirii din Biroul Oval, când Donald Trump ar fi discutat informaţii strict secrete despre activităţile Statului Islamic în Siria cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kislyak. Sursele citate de CNN mai arată şi că oficialii americani au fost deosbit de îngrijoraţi de întâlnirea lui Trump cu Vladimit Putin de la Hamburg, care a avut loc în iulie 2017, una dintre surse spunând: „Mai mulţi oficiali şi-au exprimat atunci îngrijorarea că preşedintele ar fi împărtăşit, într-un mod cu totul neadecvat, informaţii secrete cu Rusia”.

Chiar dacă preşedintele Trump nu era suspectat de oficialii din comunitatea de informaţii a Statelor Unite că ar fi divulgat detalii despre spionul infiltrat în Kremlin, discuţia din Biroul Oval cu Lavrov şi ambasadorul rus, precum şi întâlnirea cu Putin ar fi redeschis discuţii mai vechi despre riscul ca spionul să fie deconspirat.  Directorul de atunci al CIA, Mike Pompeo, le-ar fi spus altor oficiali de vârf din administraţia Trump că încep să fie dezvăluite prea multe informaţii despre sursa de la Moscova.

Conform dezvăluirilor, spionul era considerat cea mai importantă sursă de informaţii despre ce se întâmpla la Kremlin, fiind infilitrat aproape de vârful infrastructurii de securitate a Rusiei. Mai mult, spionul american ar fi avut acces direct la Putin şi, conform uneia dintre sursele citate de CNN, a putut oferi în mai multe rânduri imagini cu documente aflate chiar pe biroul liderului rus.

Trump şi un număr redus de oficiali din cercul său apropiat ar fi fost „informaţi înainte ca extragere să aibă loc”. Restul detaliilor despre desfăşurarea operaţiunii şi identitatea spionului rămân, în continuare, secrete.

Contactat de jurnaliştii de la CNN, Brittany Bramell, directorul CIA pentru relaţii publice, nu a confirmat existenţa unei misiuni de extragere şi a negat orice legătura pe care jurnaliştii CNN ar încerca s-o facă între o astfel de operaţiune şi comportamentul preşedintelui Trump. „Narativa CNN, conform căreia CIA face decizii de viaţă şi de moarte pe baza a orice altceva decât a unei analize obiective, este complet falsă. Speculaţiile care spun că gestionarea de către preşedinte a celor mai importante secrete – la care are acces zilnic – ar fi dus la o astfel de operaţiune de extrădare sunt greşite”.

Purtătorul de cuvânt al lui Mike Pompeo, în prezent secretat de stat, nu a comentat, iar Stephanie Grisham, secretarul de presă al Casei Albe, a spus că „reportajul CNN nu doar că este incorect, dar are şi potenţialul de a pune vieţi în pericol”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite