Un senator american cere desecretizarea totală a raportului privind atentatele de la World Trade Center

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre autorii raportului Senatului american privind atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, senatorul Bob Graham, cere administraţiei Obama să desecretizeze 28 de pagini din document, decizie care ar arăta, potrivit acestuia, rolul major pe care l-a avut Arabia Saudită în finanţarea teroriştilor, scrie „The Daily Beast”.

În cadrul unei conferinţe pe care a susţinut-o săptămâna aceasta la Capitol Hill, Bob Graham afirmă că cele 28 de pagini ar „arăta cu degetul către Arabia Saudită, această ţară fiind principalul finanţator” al atacurilor de la Turnurile Gemene.

„Această poveste poate părea veche pentru unii, dar este de fapt extrem de actuală”, a spus senatorul Bob Graham făcând aluzie la cele mai recente atacuri teroriste care au avut loc în Franţa.

În 2002, Bob Graham a făcut parte din Comitetul Senatului american însărcinat cu redactarea unui raport privind atentatele teroriste de la World Trade Center. 

Documentul de 800 de pagini este secretizat parţial din cauza posibilelor ameninţări la adresa siguranţei naţionale. Cu toate acestea, senatorul american solicită desecretizarea totală a raportului, susţinând că „este puţin probabil ca cei 19 terorişti să fi acţionat singuri”.

Prin refuzul de a desecretiza informaţiile, administraţia americană îi sprijină indirect pe saudiţi, permiţându-le să menţină un climat propice pentru terorişti, scrie publicaţia The Daily Beast.

„Ei au continuat, poate chiar şi-au întărit sprijinul faţă de cele mai dure forme ale islamului”, a mai spus Bob Graham, precizând de asemenea că al-Qaida şi ISIS sunt „o creaţie a Arabiei Saudite”.

În demersul său, senatorul Bob Graham este susţinut şi de alţi doi parlamentari americani: republicanul Walter Jones şi democratul Stephen Lynch. Potrivit acestora, desecretizarea celor 28 de pagini nu va afecta siguranţa naţională. Totodată, ei au adus ca argumente şi nişte declaraţii mai vechi ale preşedintelui Barack Obama în care menţiona că inclusiv familiile victimelor atentatului de la World Trade Center îşi doresc desecretizarea totală a raportului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite