Un reprezentant al lui Trump avertizează liderii europeni că vor fi consecinţe, dacă nu cresc contribuţiile la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef de campanie al lui Donald Trump pentru statul New York, Carl Paladino, a avertizat luni liderii europeni care nu îşi vor creşte contribuţiile financiare la NATO că vor exista consecinţe, relatează L’Express.

“Dacă nu vă plătiţi partea, aşa cum a fost convenit în urmă cu mulţi ani, vor exista consecinţe”, a spus el. „Nu ştim în acest stadiu care vor fi aceste consecinţe, dar ceea ce este sigur este că majoritatea americanilor sunt în favoarea unei schimbări a lucrurilor”, a adăugat el.

Întrebat dacă acest lucru ar putea însemna, practic, sfârşitul Tratatului NATO, el a răspuns: „Nu cred că vom modifica statutul NATO, în schimb vom aplica Tratatul aşa cum a fost ratificat iniţial. Noi vrem exact să aplicăm acest acord”.

„Obiectivul nostru nu este să speriem oamenii. Însă, aşa cum Statele Unite trebuie să facă alegeri în materie de buget al apărării, şi celelalte ţări vor trebui să înveţe să facă eforturi pentru a-şi asigura propria apărare (...). Cu alte cuvinte, vremurile se schimbă”, a insistat el.

În prezent, Statele Unite acoperă până la 70% din cheltuielile NATO. „Nimic nu justifică faptul ca Statele Unite să asigure apărarea şi securitatea unei ţări care nu îşi plăteşte factura pe cât de echitabil posibil”, a adăugat Paladino.

Candidatul republican Donald Trump a provocat îngrijorare în cursul campaniei, sugerând că Washingtonul ar putea ezita să ajute un aliat NATO aflat în pericol, dacă acesta nu a contribuit suficient. Această atitudine ar pune sub semnul întrebării principiul apărării colective, care se află la baza NATO.

Ameninţările privind aliaţii NATO formulate de Trump în campanie au dus la intensificarea apelurilor pentru o „Europă a apărării”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite