Un puşti de 12 ani a construit un minireactor nuclear datorită internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jackson Oswalt, cel mai tânăr creator al unei fuziuni nucleare Captura YouTube
Jackson Oswalt, cel mai tânăr creator al unei fuziuni nucleare Captura YouTube

Un puşti de 12 ani din Statele Unite a realizat un minireactor nuclear în mai puţin de un an datorită unor informaţii culese de pe internet, relatează Fox News.

Aflând că un băiat de 14 ani a construit un reactor cu fuziune nucleară în garajul părinţilor săi, Jackson Oswalt, din Tennessee, a decis să-l depăşească şi să devină cel mai tânăr creator al unei fuziuni nucleare.

Ambiţios din fire, a început să se documenteze pe internet, iar camera sa s-a transformat treptat într-un adevărat laborator. S-a bucurat în acest demers de sprijinul părinţilor, care i-au pus la dispoziţie banii necesari pentru achiziţionarea echipamentelor.

„Am întocmit o listă cu piesele de care aveam nevoie“, spune el, precizând că le-a cumpărat în principal de pe eBay.

Totuşi, unele nu au corespuns cu aşteptările sale.

„De cele mai multe ori, nu erau exact ceea ce căutam. Prin urmare, le-am modificat şi am făcut un proiect propriu“, explică el pentru Fox News.

S-a inspirat în principal din relatări pe Open Source Fusor Research, un forum al fizicienilor amatori.

„După un anumit timp, a devenit destul de simplu să înţeleg cum funcţionează totul“, mărturiseşte Jackson.

I-a luat mai puţin de un an să-şi ducă până la capăt proiectul. A realizat fuziunea nucleară la 19 ianuarie, cu câteva ore înainte de a împlini 13 ani. Costul acestei aventuri ştiinţifice a ajuns la circa 9.000 de euro.

În timp ce experţii îl consideră cel mai tânăr creator al unei fuziuni nucleare din lume, tatăl său spune că este mândru că are un fiu atât de motivat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite