Un plic cu ricină a fost trimis la Casa Albă. Autorităţile încearcă să afle cine a trimis otrava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un plic care conţinea ricină, o otravă periculoasă, a fost trimis la Casa Albă, anunţă New York Times. Plicul ar fi venit din Canada şi a fost interceptat înainte să ajungă în camera din Casa Albă pe unde trecea toată corespondenţa destinată preşedintelui.

Ricina este un produs rezidual al procesului de obţinere al uleiului din seminţele de ricin. Conform descrierii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ricina „acţionează intrând în celule din corpul unei persoane şi oprind capacitatea acestora de a produce proteinele necesare. Fără protenie, celule încep să moară. Eventual, tot corpul este afectat şi moartea poate surveni”.

Moartea în urma otrăvirii cu ricină poate avea loc în 36-72 de ore de la primul contact, în funcţie de cantitatea la care a fost expusă persoana şi dacă otrava a fost inhalată, ingerată sau injectată.

„Este nevoie de un act deliberat pentru a produce ricină şi pentru a o utiliza în otrăvirea oamenilor”, explică CDC.

Autorităţile americane lucrează în prezent pentru a afla dacă au trimise şi alte plicuri cu ricină prin poşta Statelor Unite. Casa Albă nu a oferit niciun comentariu până acum. 

Nu este, de altfel, prima dată când Casa Albă descoperă ricină în corespondenţa primită. În 2018, un veteran din marina americană a fost arestat şi acuzat că a încercat să trimită ricina mai multor figuri publice, printre care Donald Trump, James Mattis, şeful Pentagonului de la acea vreme, Gina Haspel directoarea CIA, şi Christopher Wray, directorul FBI.

În 2014, un bărbat din Mississippi a primit o sentinţă de 25 de ani de închisoare după ce a trimis o serie de scrisori care conţineau ricină către Barack Obama şi alţi oficiali. 

Cel mai faimos caz de otrăvirea cu ricină provine, însă, din perioada Războiului Rece. În 1978, Gheorghi Markov, un disident din Bulgaria, a fost asasinat de serviciile secrete ale statului bulgar în Londra cu o umbrelă a cărui vârf era îmbibat în ricină. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite