Un oraş din California s-a proclamat „republică constituţională” ca formă de protest faţă de restricţiile sanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Oroville din California FOTO SHUTTERSTOCK
Oraşul Oroville din California FOTO SHUTTERSTOCK

Un oraş din nordul Californiei s-a proclamat „republică constituţională” ca răspuns la restricţiile de sănătate impuse guvernator, în cel mai recent conflict între administraţia statului şi regiunile sale rurale conservatoare, relatează Guardian.

Consiliul oraşului din Oroville, situat la poalele dealurilor Sierra Nevada, la aproximativ 90 de mile de capitala Sacramento, a adoptat o rezoluţie în această săptămână prin care îşi afirmă opoziţia faţă de ordinele statale şi federale pe care le consideră o depăşire a atribuţiilor guvernamentale.

Primăria din Oroville spune că este o modalitate de a susţine valorile oraşului şi respinge regulile la nivel de stat - deşi un expert juridic a explicat că este doar  un gest de protest, care nu conferă nicio autoritate nouă.

Pe tot parcursul pandemiei au existat tensiuni între nordul rural şi administraţia centrală a Californiei, care a fost printre primele care au implementat blocaje, mandate de  purtare a măştii  şi cerinţe de vaccinare.

În judeţul Butte, opoziţia acerbă faţă de lockdownuri şi închiderea şcolilor a determinat sprijinul pentru demiterea guvernatorului statului, Gavin Newsom, cu 51% dintre alegătorii din judeţ susţinând efortul, eşuat în cele din urmă. Politicile lui Newsom par totuşi să fi funcţionat, pentru că statul California a avut cea mai scăzută rată de infectare cu Covid din SUA luna trecută.

Anul trecut, Oroville a refuzat să aplice mandatele de interdicţie a meselor în interior. Totodată, comitatul Butte, unde se află Oroville, a refuzat să recomande obligativitatea măştii la începutul acestei toamne, chiar dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut şi un centru medical local a raportat că a avut mai mulţi pacienţi decât în ​​orice alt moment al pandemiei.

Înainte de a adopta rezoluţia, membrii consiliului au susţinut că iau atitudine şi pledează pentru ca rezidenţii să facă propriile alegeri în materie de sănătate.

„Vă asigur, oameni buni, că fiecare porţiune a fost gândită cu multă atenţie”, a spus primarul oraşului, Chuck Reynolds. 

Totuşi declaraţia oraşului nu îl scuteşte de respectarea legilor federale şi de stat, a spus Lisa Pruitt, expert în drept rural la Universitatea din California, Davis, adăugând că nu este clar ce valoare are aceasta.

„O municipalitate nu poate declara în mod unilateral că nu este supusă legilor statului California. Orice înţeleg ei prin republică constituţională, nu poţi spune hocus pocus şi să produci efecte”, a spus Pruitt.

Liderii oraşului cu 20.000 de locuitori spun că rezoluţia este un efort de ripostă faţă de guvernator şi de afirmare a valorile oraşului şi angajamentului faţă de constituţie. Oroville şi-a redactat rezoluţia de la zero după ce nu a găsit niciun exemplu de rezoluţii similare, a declarat Scott Thomson, viceprimarul oraşului.

„Am propus-o după 18 luni de mandate executive din ce în ce mai intruzive şi ceea ce am simţit a fi o depăşire excesivă din partea guvernului nostru. După rechemarea eşuată din California, guvernatorul nostru pare să fi pornit o ofensivă, iar mandatele devin tot mai intruzive. Acum vizează copiii şi şcolile noastre”, a spus Thomson. 

Majoritatea vorbitorilor de la şedinţa consiliului oraşului Oroville şi-au exprimat sprijinul pentru rezoluţie – aplaudând introducerea acesteia şi numind membrii consiliului „eroi” – cei mai mulţi menţionând mai ales cerinţa de vaccinare pentru şcolari.

„Sperăm că transformarea unui oraş în republică constituţională este cel mai bun pas pentru a ne recâştiga şi menţine drepturile noastre inalienabile protejate de constituţia Statelor Unite. Ce ne va rămâne dacă nu avem asta? dacă nu avem autonomie corporală?” a spus un vorbitor cu lacrimi în ochi. „Ce vor mai vrea să îi las să le facă copiilor mei? Unde se opresc?”

Rezoluţia nu afectează şcolile locale, care sunt de competenţa districtului şcolar, a spus Thomson, dar este o modalitate prin care comunitatea declară că nu va folosi resursele oraşului pentru a implementa regulile cu care nu este de acord.

„Nu ignorăm faptul că există probleme serioase, pur şi simplu nu suntem de acord cu modul în care sunt abordate”, a precizat el.

Un membru al consiliului a susţinut că mandatele sunt „teatru politic” şi că sistemul imunitar este cea mai bună apărare împotriva bolilor. Cea mai bună protecţie împotriva COVID-19 este vaccinarea – judeţul Butte are o rată de vaccinare de 48%, potrivit datelor New York Times .

Consiliul a aprobat rezoluţia cu un vot de 6-1 marţi, chiar dacă un membru care a votat în favoarea ei a avertizat locuitorii că este doar o „declaraţie politică”.

Eforturile oraşului ating un sentiment comun din zona rurală de nord a Californiei conform căruia regiunea este ignorată, dar şi supraguvernată de stat, a spus Pruitt. Acesta spune că locuitorii au o stare de spirit mai bună pentru că primăria a făcut acest gest, dar, din punct de vedere practic, declaraţia nu are nicio valoare legală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite