Un nou ordin prezidenţial anunţă suspendarea vizelor de muncă SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
trump

Preşedintele Donald Trump a semnat ieri un nou ordin prezidenţial prin care a extins interdicţia din 22 aprilie de emitere a anumitor tipuri de vize de imigrant (Green Cards) şi a suspendat emiterea de vize temporare în bază de muncă.

În 22 aprilie a fost suspendat accesul pe teritoriul american pentru mai multe categorii de emigranţi, printre care soţii/soţiile şi copiii rezidenţilor permanenţi SUA, părinţii, surorile şi copiii peste 21 de ani ai cetăţenilor americani.

Şi de data aceasta, argumentele care au stat la baza acestui nou ordin vizează necesitatea de a proteja economia şi locurile de muncă ale americanilor, profund afectate de pandemia COVID-19. 

Cât este valabil acest ordin?

Ordinul semnat ieri, intitulat “Proclamation Suspending Entry of Aliens Who Present a Risk to the U.S. Labor Market Following the Coronavirus Outbreak,” va intra în vigoare mâine, 24 iunie 2020, ora 12:01 a.m. EDT şi se va încheia pe 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă se va impune.

Care sunt vizele afectate?

  • ·Vizele H-1B care se emit pentru lucrătorii specializaţi, cu predilecţie din domeniul IT, şi vizele H-2B emise pentru muncitorii sezonieri din domenii non-agricole;
  • Vizele de tip J care se emit pentru schimburi culturale, internship, training, au pair, inclusiv pentru programul work & travel;
  • Vizele de lucru L care se emit pentru transferuri în cadrul aceloraşi companii (intra-company transfers).

Această suspendare  vizează inclusiv membrii de familie, soţ/soţie şi copii sub 21 de ani şi necăsătoriţi, care de regulă au dreptul să însoţească în SUA deţinătorul principal de viză H-1B, H-2B, J sau L.

Care sunt excepţiile?

Sunt exceptate persoanele care:

  • Se află deja pe teritoriul SUA;
  • Deţin o viză valabilă; şi
  • Deţin un document oficial de călătorie, cu excepţia unei vize, care să permită titularului intrarea pe teritoriul american.

De asemenea, ordinul semnat de Trump exclude următoarele categorii de persoane:

  • Rezidenţii permanenţi ai SUA (posesorii unui Green Card);
  • Soţii, soţiile şi copiii minori (necăsătoriţi şi sub 21 de ani) ai cetăţenilor americani;
  • Persoanele care oferă servicii temporare esenţiale pentru lanţul de aprovizionare cu alimente din SUA;
  • Persoanele a căror intrare pe teritoriul american este în interesul naţional al SUA, cum ar fi: cei care lucrează în diplomaţie, în domeniul de apărare, sau în medicină şi cercetare şi îşi aduc contribuţia pentru combaterea răspândirii COVID-19;
  • Solicitanţii de azil, a statutului de refugiat şi a altor forme de protecţie cerute în baza convenţiei de luptă împotriva torturii, cruzimii, şi tratamentului inuman.

Din punct de vedere statistic, în 2019, în România au fost emise 129 vize de muncă H-1B, 60 vize H-4 pentru membrii de familie ai titularilor de viza H-1B, 789 vize de muncă H-2B, 7,464 vize J-1, 49 vize J-2 pentru membrii de familie ai titularilor de viza J-1, 341 vize L-1 şi 218 vize L-2.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite