Un jurnalist al „New York Times” acuză administraţia Obama că este „cel mai mare duşman al libertăţii presei”

Un jurnalist al
„New York Times” acuză administraţia Obama că este „cel mai mare duşman al libertăţii
presei”

James Risen, jurnalist al publicaţiei „New York Times”. FOTO: NBC

James Risen, jurnalist al „New York Times”, reprezentant al mediei care s-a ocupat îndeaproape de activitatea administraţiei de la Casa Albă a criticat dur modul în care au ales să comporte şi să acţioneze oficialii americani începând cu 2008, informează site-ul Poynter.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia Obama este considerată „cel mai mare duşman al libertăţii presei pe care America l-a cunoscut, cel puţin în ultima generaţie”, a declarat Risen în cadrul unei conferinţe organizate la New York, al cărui subiect era protecţia surselor şi securitatea naţională.

Jurnalistul american a apreciat că actuala administraţie vrea „limitarea ariei de investigare în ceea ce priveşte securitatea naţională”, cu scopul de a „crea o cale de a acoperi aceste subiecte”, informează site-ul Poynter. Potrivit lui Risen, cine îndrăzneşte să treacă dincolo de limitele stabilite de guvernare „va fi pedepsit”.

În 2013, descoperirea faptului că e-mailurile şi convorbirile telefonice ale jurnaliştilor de la Associated Press şi Fox News erau interceptate pe motive legate de securitate naţională, a dus la ample proteste ale organizaţiilor americane care au cerut respectarea şi protejarea primului amendament al Constituţiei Statelor Unite.

În primul mandat al administraţiei Obama şase persoane au fost judecate pentru furnizare de informaţii confidenţiale către presă, ceea ce a reprezentat un număr dublu faţă de celelalte administraţii americane.

James Risen este unul din jurnaliştii care a contribuit la dezvăluirile privind interceptările şi monitorizarea informaţiilor de Agenţia Naţională de Securitate din SUA. În urma muncii sale alături de Erich Lichtblau, jurnalistul american a primit Premiul Pulitzer în 2006. Însă, în acelaşi timp, Risen a fost acuzat de administraţia Statelor Unite că a pus în pericol securitatea naţională.

Momentul debutului dezvăluirilor realizate de Edward Snowden a dus la reînceperea tensiunilor între conducerea americană şi o parte a mass-mediei. Numeroşi jurnalişti au ajuns să aleagă să se implice în noile proiecte de dezvăluire de informaţii a revistei online „The Intercept”.    

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările