Un jurnalist a ales să fotografieze un bărbat care urma să fie călcat de metrou. Tu ce ai fi făcut?

Un jurnalist a ales să fotografieze un bărbat care urma să fie călcat de metrou. Tu ce ai fi făcut?

Coperta ”The New York Post” cu fotografia făcută de R. Umar Abbasi

Tabloidul american ”The New York Post” a publicat o imagine cu un bărbat care încerca disperat să se salveze cu câteva secunde înainte de a fi lovit de tren. Fotografului i se reproşează acum că, în loc să-l ajute pe bărbat - care a murit - a ales să facă poza. Tu ce crezi?

Ştiri pe aceeaşi temă

Victima se numea Ki-Suck Han, avea 58 de ani şi a murit la scurt timp după ce a fost lovit de metrou. Incidentul s-a petrecut în staţia Times Square din New York. Potrivit autorităţilor, Han a încercat să se urce la loc pe peron, dar nu a reuşit şi a fost practic strivit între tren şi platformă. 
 
Dezbaterea iscată de incidentul tragic ridică încă o dată problema eticii în meseria de jurnalist. Americanul din New York a fost ucis, iar acum fotograful liber profesionist R. Umar Abbasi susţine că, de fapt, încerca să-l alerteze pe conductorul metroului cu ajutorul bliţului. 
 
Ulterior, tabloidul american ”The New York Post” a folosit fotografia pe prima pagină, sub titlul ”Împins pe şinele de metrou, acest bărbat este pe cale să moară”.
 
Autorităţile susţin că un suspect a fost implicat în moartea newyorkezului, iar cel în cauză a fost deja arestat marţi, a declarat Paul Browne, purtătorul de cuvânt al Poliţiei din New York. 
 
”Individul cu care am vorbit a făcut declaraţii prin care se implică în incident”, a spus Browne. 
 
 
Ulterior, Abbasi a declarat în cadrul emisiunii de televiziune ”Today”, difuzată de postul NBC, că el încerca, de fapt, să-i atragă atenţia conductorului cu ajutorul aparatului său de fotografiat. Totodată, el a adăugat că este şocat de faptul că oamenii aflaţi mai aproape de victimă nu au încercat să o ajute, mai ales că între momentul în care aceasta a căzut pe şine şi impactul cu trenul s-au scurs 22 de secunde. 
 
Acest caz aminteşte de o dezbatere identică, însă care a avut loc în urmă cu aproape 20 de ani. Kevin Carter a fotografiat, în martie 1993, un copil din Sudan care suferea de inaniţie şi se târa spre un centru de alimente, în timp ce în apropiere se afla un vultur. Carter a povestit apoi că a făcut poza şi a plecat, pentru că aceasta era ”slujba lui”. A fost aspru criticat pentru că nu a ajutat copilul şi s-a sinucis în 1994, la vârsta de 33 de ani.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările