Un fost ofiţer CIA, condamnat la ani grei de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost ofiţer CIA a fost condamnat, vineri, în statul american Virginia, la 19 ani de închisoare după ce a pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie şi spionaj în favoarea Chinei, transmite Reuters.

Jerry Chuan Shing Lee, în vârstă de 55 de ani, şi-a dat demisia din CIA în 2007 şi s-a mutat în teritoriul semiautonom chinez Hong Kong. Trei ani mai târziu a fost abordat de doi agenţi chinezi care s-au oferit să îi dea 100.000 de dolari şi să aibă grijă de el „pe viaţă“ în schimbul furnizării unor informaţii dobândite în perioada activării în cadrul CIA.

Între 2010 şi 2013, sute de mii de dolari au fost transferate în contul său bancar în schimbul serviciilor prestate.

„În loc să îşi asume această responsabilitate şi să îşi onoreze angajamentul de a nu dezvălui informaţii despre apărarea naţională, Lee şi-a vândut ţara, a conspirat pentru a deveni spion în favoarea unui guvern străin şi apoi a minţit în mod repetat anchetatorii în legătură cu conduita sa“, se arată într-un comunicat al procurorului general pentru districtul estic al statului Virgina.

Potrivit Departamentului american al Justiţiei, FBI a percheziţionat o cameră de hotel din Hawaii în care Lee a stat în august 2012 şi a descoperit o agendă cu adrese, precum şi un planificator cu note făcute de fostul ofiţer CIA înainte de 2004. Notele respective conţineau informaţii extrem de sensibile, cum ar fi nume de active ale CIA, locuri destinate întâlnirilor operaţionale, numere de telefon şi detalii despre facilităţi sub acoperire.

Confruntat de FBI, Jerry Chuan Shing Lee a negat informaţiile. Totuşi, în mai anul acesta, a pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie şi spionaj în favoarea unui guvern străin, adică cel al statului chinez.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite