Un fost oficial de informaţii acuză Pentagonul de „campanie de dezinformare” în privinţa OZN-urilor. Expert: „suntem la un punct de cotitură”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OZN-uri surprinse de Marina americana Captura Instagram/jeremycorbel
OZN-uri surprinse de Marina americana Captura Instagram/jeremycorbel

Un fost oficial al Pentagonului, expert în domeniul contrainformaţiilor, şi cel care a dezvăluit public programul de cercetare a OZN-urilor, în 2017, acuză o „campanie de dezinformare” prin care oficiali ai apărării au dorit să ascundă informaţii la acea vreme şi faptul că a fost angajat în această cercetare, relatează Politico.

Lue Elizondo a început să lucreze pentru Pentagon în 2008 , fiind angajat în programul de investigaţie a întâlnirilor cu „fenomene aeriene fără pilot”. A demisionat în 2017, când a făcut publice trei clipuri cu obiecte aeriene neidentificate pe care Pentagonul avea să le recunoască drept autentice.

Elizondo a depus luna aceasta o plângere la biroul inspectorului general, un organism de supraveghere din cadrul Departamentului american al Apărării, acuzând faptul că unii oficiali au încercat să-l discrediteze public inclusiv negând faptul că a fost angajat al Pentagonului.

Dezvăluirea sa vine în contextul în care Pentagonul şi Informaţiile Naţionale urmează să prezinte Congresului un raport neclasificat referitor la întâlnirile cu obiecte aeriene neidentificate raportate de piloţi ai armatei americane.

„Nimeni nu pare să ia în serios aceste lucruri. Sunt diferite unităţi şi grupuri responsabile de răspunsul la aceste fenomene - or, ei nu se informează unii pe alţii...Scopul meu este să determin Departamentul Apărării să clarifice pentru publicul american şi mass media cartografia internă a unităţilor care se ocupă de aceste fenomene”, spune avocatul lui Elizondo, Daniel Sheehan, cel care a reprezentat şi Disclosure Project, condus de Steven Greer. Acesta din urmă a militat pentru mai multă transparenţă guvernamentală privind OZN-urile.

Lue Elizondo a intrat în atenţia publică în octombrie 2017, când s-a retras de la Pentagon şi a dezvăluit Programul Avansat de Identificare a Ameninţărilor Aeriene (AATIP),  iniţiat  de senatorul Harry Reid.

„În această perioadă m-am simţit tot mai frustrat din pricina lipsei resurselor şi a interesului superiorilor. Tot mai multe raportări privind fenomene aeriene neidentificate (UAP) ajungeau la biroul nostru, şi totuşi aveam resurse minime iar implicarea liderilor era aproape inexistentă. Am devenit alarmat de frecvenţa şi durata activităţii

UAP-urilor în preajma spaţiului aerian controlat de SUA. Incidentele deveneau tot mai provocatoare astfel încât o dată chiar s-au apropiat la metri distanţă de un avion de luptă american”, a arătat Elizondo în plângerea sa.

Acesta susţine că de la retragerea sa a devenit ţinta unor eforturi de a discreditare inclusiv prin comunicate de presă ale Pentagonului confom cărora nu a avut o funcţie oficială în programul de cercetare a OZN-urilor.

Elizondo acuză „activităţi maliţioase, dezinformare coordonată, conduită profesională inadecvată, represalii îndreptate către un raportor şi ameninţări explicite din partea unor oficiali superiori ai Pentagonului”, se arată în plângerea sa susţinută de diverse documente.

Fostul angajat susţine că are dovezi - emailuri, documente şi arhive publice - „indicând un efort coordonat în vederea disimulării adevărului faţă de americani şi pătarea reputaţiei mele în calitate de fost ofiţer de informaţii la Pentagon”.

Un superior l-a avertizat că „le va spune oamenilor că este nebun, iar asta ţi-ar putea afecta accesul de securitate”.

În plângerea sa către Inspectoratul General, acesta spune că Pentagonul s-a angajat într-o dezinformare de presă prin care a sugerat că minte în privinţa muncii de cercetare privind OZN-urile.

„Un număr de bloggeri au fost notificaţi că nu am sarcini cu privire la AATIP şi că AATIP nu se refera la studiul asupra OZN-urilor. Drept urmare, aceştia au început să disemineze relatările acuzând că le-am fabricat”.

Elizondo a notat că represaliile împotriva sa au continuat deşi publicarea clipurilor a făcut obiectul unei anchete a Forţelor Aeriene şi „nu s-au găsit indicii că aş fi fot vinovat de dezvăluire neautorizată”.

Inspectoratul General din cadrul DD a deschis anchetă privind „acţiunile” Pentagonului în legătură cu OZN-urile. Totuşi nu a comentat plângerea înaintată de fostul oficial, relatează Politico.

„Am putea revizui obiectivul pe măsura ce avansăm în evaluarea noastră şi vom lua în considerare sugestiile din partea managementului referitoare la obiective revizuite sau suplimentare”, se arată în nota IG.

În mai anul trecut, Pentagonul a recunoscut autenticitatea a trei clipuri în care piloţii americani sunt filmaţi urmărind obiecte ce se deplasau extrem de rapid şi a anunţat crearea unei forţe operative dedicate „detectării, analizării şi clasificării UAP-urilor ce ar putea constitui ameninţări la adresa securităţii SUA”.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat săptămâna aceasta în cadrul unei informări de presă: „Luăm extrem de în serios relatările despre aceste inscursiuni, fie că e vorba de vehicule cunoscute, fie că e vorba de obiecte aeriene neidentificate. Siguranţa personalului şi securitatea operaţiunilor noastre rămân prioritate. În consecinţă, pentru a ne proteja oamenii, menţine aceste operaţiiuni şi proteja metodele noastre de culegere a informaşilor, nu vom discuta public detaliile acestor observaţii despre fenomene aeriene neindentificate sau examinările făcute de Forşa Operativă pentru UAP-uri”.

Mark Rodeghier, director ştiinţific la Centrul pentru Studierea OZN-urilor, a apreciat pentru Washington Times: „Există un interes evident pentru acest subiect. Să recunoaştem: nu se întâmplă pentru că ar putea fi vorba de drone sau tehnologii sovietice sau chinezeşti. Interesul e stârnit de faptul că, da, ar putea fi extratereştrii la mijloc sau ceva extraordinar de bizar. Am ajuns la un moment de cotitură în privinţa acestui fenomen şi al percepţiei sale publice, ca şi al modului în care ar trebui considerat de diverse organizaţii,  mass media şi politicieni”.

SUA urmează să publice un raport despre OZN-uri. Ne observă extratereştrii? VIDEO

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite