Un fost militar american, condamnat la 15 ani de închisoare după ce a recunoscut că a spionat în favoarea Rusiei

Un fost militar american, condamnat la 15 ani de închisoare după ce a recunoscut că a spionat în favoarea Rusiei

Peter Debbins FOTO captură video Youtube

Un fost membru al Beretelor Verzi, forţele speciale ale armatei americane, a recunoscut că a divulgat secrete militare americane Rusiei a fost condamnat vineri la peste cincisprezece ani şi şase luni de închisoare.

Peter Debbins, în vârstă de 46 de ani, a pledat vinovat de spionaj în numele Rusiei în noiembrie 2020.
 
„Sentinţa de aproape 16 de ani de închisoare dată astăzi reflectă gravitatea acţiunilor sale”, a declarat adjunctul procurorului general al Statelor Unite. „Debbins şi-a încălcat jurământul de soldat al armatei, a trădat forţele speciale şi a pus în pericol securitatea ţării noastre”, a adăugat acesta.
 
Debbins a fost recrutat de serviciile de informaţii ale Rusiei în 1996, înainte de a intrat în armata americană, după mai multe călătorii în Rusia, ţara natală a mamei sale.
 
„În 1997, lui Debbins i s-a dat un nume de cod de către agenţii serviciilor de informaţii ruseşti şi a semnat un document care atestă că doreşte să servească Rusia”, arată un comunicat al departamentului Justiţiei, citat de AFP.
 
Debbins a fost activ mai întâi în armată, apoi a fost încurajat de serviciile de informaţii ruse să se alăture Beretelor Verzi, o unitate de elită a forţelor speciale, unde a obţinut gradul de căpitan. În toţi aceşti ani le-a furnizat informaţii despre unităţile în care activa.
 
În 2008, după ce a părăsit serviciul activ, le-a dat şi informaţii confidenţiale despre activităţile sale din trecut în cadrul „Beretelor Verzi” şi despre foştii săi colegi de echipă, astfel încât ruşii să poată încerca să-i recruteze.
 
Potrivit rechizitoriului, fostul soldat a fost detaşat în Germania şi apoi în Azerbaidjan. Ultimul său contact înregistrat cu Rusia datează din 2011.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările