Povestea unui plagiat în SUA: Fareed Zakaria, un celebru jurnalist american, a fost suspendat de CNN şi "Time"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziaristul Fareed Zakaria, care lucra pentru revista Time şi postul tv CNN, a fost suspendat după ce a recunoscut că a plagiat din New Yorker un articol despre controlul armelor, pe care l-a publicat în ultima ediţie a revistei „Time“.

Anumite pasaje din articolul lui Zakaria sunt extrem de asemănătoare cu cele scrise de istoricul Jill Lepore pe 23 aprilie, în „The New Yorker“. Ziaristul a admis că a copiat, iar un purtător de cuvânt de la „Time“ a precizat că scuzele lui Fareed Zakaria au fost acceptate, dar cronica i-a fost suspendată pentru o lună, timp în care cazul va fi reexaminat.

„Am analizat materialul lui Fareed Zakaria din „Time“, pentru care el şi-a cerut scuze. A scris şi un mic post pe blogul său de pe CNN, pe acelaşi subiect, în care a inclus fragmente neatribuite. Respectiva postare a fost ştearsă, iar CNN l-a suspendat pe Fareed Zackaria pe perioada cercetărilor“, a transmis CNN într-o declaraţie.

Atât CNN, cât şi revista Time, sunt deţinute de Time Warner, cea mai mare companie media din Statele Unite.

În presă au apărut dezvăluri care susţin că paragrafe din cronica mea din „Time“ de săptămâna aceasta prezentau similitudini cu paragrafe din eseul semnat de Jill Lepore. Am comis o greşeală îngrozitoare. Este o eroare gravă care îmi aparţine în întregime. Îmi cer scuze fără rezerve faţă de autor, faţă de redactorii-şefi de la „Time“ şi faţă de cititorii mei“, a mărturisit Zakaria într-un comunicat.

La începutul acestui an, jurnalistul a fost criticat şi pentru un discurs pe care l-a ţinut la Harvard, şi care a fost extrem de asemănător cu cel rostit la Universitatea Duke.

Asemănările dintre texte au fost semnalate de site-ul conservator NewsBusters şi s-au răspândit rapid pe internet, informează „New York Times“.

Iată pasajul care a fost copiat de Zakaria:

Zakaria:

„Adam Winkler, un profesor de drept constituţional de la UCLA, documentează istoria reală în cartea sa „Gunfight: The Battle over the Right to Bear Arms in America“. Armele au fost reglementate în SUA din primii ani ai Republicii. Legile care au interzis portul de arme ascunse au fost adoptate în Kentucky şi Louisiana în 1813. Au urmat apoi şi alte state: Indiana în 1820, Tennessee şi Virginia în 1838, Alabama în 1839 şi Ohio în 1859. Legi similare au fost adoptate în Texas, Florida şi Oklahoma. Aşa cum a explicat guvernatorul Texasului în 1983, „ascunderea unei arme mortale este o crimă. Verificarea este datoria fiecărui om care respectă legea şi se respectă pe sine“.


Lepore:

„Aşa cum Adam Winkler, un savant în drept constituţional la UCLA, demonstrează într-o nouă carte remarcabilă,„Gunfight: The Battle over the Right to Bear Arms in America“, armele de foc au fost reglementate în Statele Unite, încă de la început.  Legile care au interzis portul de arme ascunse au fost adoptate în Kentucky şi Louisiana în 1813, iar apoi au urmat şi alte state: Indiana (1820), Tennessee şi Virginia (1838), Alabama (1839) şi Ohio (1859). Legi similare au fost adoptate în Texas, Florida şi Oklahoma. Aşa cum a explicat guvernatorul Texasului în 1983, „ascunderea unei arme mortale este o crimă. Verificarea este datoria fiecărui om care respectă legea şi se respectă pe sine“.

Profil

Fareed Zakaria este unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti din lume, acoperind domenii de interes mondial precum relaţii internaţionale, economie, conflicte armate şi probleme sociale. Timp de 10 ani, din 2000 până în 2010, a fost editorialist al renumitei publicaţii „Newsweek“ şi editorul publicaţiei „Newsweek International“.

Din 2010, a devenit senior-editor al publicaţiei „Time“. Zakaria realiza şi emisiunea Fareed Zakaria GPS pentru postul de televiziune CNN, însă aceasta a fost suspendată în urma scandalului legat de plagiat. La începutul carierei, a lucrat pentru publicaţii precum "The New York Times", "The Wall Street Journal", "The New Yorker" şi "Slate". Este autorul mai multor cărţi şi, în 2007, "Foreign Policy" l-a numit unul dintre cei mai influenţi intelectuali din lume.

În 2010, guvernul indian i-a acordat distincţia „Padma Bhushan“ pentru contribuţia în jurnalism.

Născut la Mumbai, Zakaria provine dintr-o familie musulmană, ce a mai avut legături cu jurnalismul. Mama sa, Fatima Zakaria, a fost editorul publicaţiei „Sunday Times of India“. Tatăl său, Rafiq Zakaria, a fost un politician asociat cu Congresul Naţional Indian. A urmat cursurile prestigioasei universităţi Yale. Doctoratul – în Filosofie şi Ştiinţe Politice– l-a obţinut  de la Universitatea Harvard.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite