Un comitat din Florida va elibera 140.000 de ţânţari modificaţi genetic în mediu. Locuitorii denunţă un „experiment pe viu” şi un act de „terorism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din Florida Keys vor să reducă populaţiile de ţânţari din specia invazivă Aedes aegypti  FOTO Shutterstock
Autorităţile din Florida Keys vor să reducă populaţiile de ţânţari din specia invazivă Aedes aegypti  FOTO Shutterstock

Autorităţile de combatere a speciilor invazive de ţânţari din Florida Keys vor da startul unui experiment prin care vor elibera ţânţari modificaţi genetic pentru a nu mai permite reproducerea unei specii purtătoare de boli precum febra Dengue şi Zika. Locuitorii se opun însă, denunţând un act de terorism, relatează Daily Mail.

Un proiect experimental al autorităţii de combatere a ţânţarilor din Florida Keys derulat în colaborare cu Oxitec, o companie de biotehnologie britanică, va fi lansat săptămâna aceasta: 144.000 de larve masculine modificate genetic ale speciei Aedes aegypti vor fi eliberate într-o primă etapă, în următoarele trei luni. Cu o durată de doi ani, proiectul are ca scop reducerea populaţiilor speciei de ţânţari purtătoare a virusurilor Zika, Dengue şi febrei galbene.

Compania britanică spune că larvele masculine nu sunt un pericol pentru oameni deoarece nu înţeapă, spre deosebire de femele.

Locuitorii cer Agenţiei de Protecţie a mediului (EPA) din SUA să pună capăt acestui „experiment pe viu” denunţând faptul că sunt supuşi unui act de terorism.

Ţânţarii au fost modificaţi genetic pentru a transmite o anumită proteină în momentul reproducerii astfel încât următoarea generaţie de larve femele să nu poată supravieţui şi reproduce la rândul său. 

Coaliţia de Mediu din Florida Keys: „Oamenii din Florida nu-şi dau acordul pentru eliberarea unor ţânţari modificaţi genetic sau să fie subiecţi de experimente”.

Dana Perls, manager pentru hrană şi tehnologie la Prietenii Pământului: „este un moment sumbru în istorie. EPA trebuie să oprească aceste experiment pe viu. Eliberarea ţânţarilor modificaţi genetic  pune în pericol rezidenţii, mediul şi specii pe cale dispariţie în mijlocul unei pandemii”.

În martie, un grup de experţi independenţi a depus mărturie în faţa comisiei din Florida Keys arătând că ţânţarii modificaţi genetic ar putea reprezenta, de asemenea, ameninţări considerabile pentru ecosistemele sensibile şi populaţiile umane din Florida Keys.

Megan Hull, rezidentă în Islamorada, a vorbit la şedinţa consiliului unde şi-a exprimat nemulţumirile.

„După părerea mea este o acţiune criminală să fim hărţuiţi pentru a fi de acord cu acest experiment. Mi se pare criminal faptul că suntem supuşi acestui terorism de către propriul nostru consiliu director pentru combaterea ţânţarilor din Florida Keys,”spunea ea în martie.

Locuitorii critică faptul că EPA nu a solicitat o evaluare academică independentă sau studii preliminare pentru ţânţarii modificaţi genetic înainte de a-i elibera în sălbăticie.

Pe 12 aprilie , un rezident din Florida Keys a primit următorul răspuns pe e-mail de la Centrul de Combatere şi Prevenţie a Bolilor: „CDC nu este implicat ificialîn nicio evaluare în acest moment. CDC nu supraveghează testul şi nu intenţionează să efectueze nicio evaluare a sănătăţii înainte, în timpul sau după aceste studii.

Pe de altă parte, Oxitec susţine că a colectat numeroase cercetări pentru a arăta că ţânţarii sunt siguri şi efectuat anterior eliberări de probă  în Brazilia, iar ţânţarii s-au dovedit eficienţi în reducerea ratelor de transmitere a bolilor.

Dacă exeprimentul din SUA are succes, Oxitec speră ca ţânţarii să poată fi utilizaţi în regiuni cu prevalenţă ridicată a bolilor provocate de ţânţari precum febra dengue şi Zika.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite