Un bărbat din SUA a fost acuzat de zeci de furturi din muzee şi a fost condamant la o singură zi de închisoare

Un bărbat din SUA a fost acuzat de zeci de furturi din muzee şi a fost condamant la o singură zi de închisoare

Foto Unspalsh.com

După o lungă serie de furturi din muzee, hoţul de antichităţi Thomas Gavin a dat o singură explicaţie pentru jafurile sale, respectiv că îi place „să colecţioneze” lucruri vechi. Acesta are 78 de ani şi a fost condamnat la o zi de închisoare după ce a fost prins încercând să vândă o puşcă ce datează din timpul Războiului de Independenţă din SUA, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Thomas Gavin a recunoscut la interogatoriu că a comis mai multe furturi în anii 1960 şi 1970 şi şi-a cerut scuze pemtru faptele sale. Procurorii au declarat marţi că „s-a făcut în sfârşit dreptate”, după 40 de ani.
 
În iulie, Gavin, care locuieşte în Pottsville, Pennsylvania, a pledat vinovat pentru vânzarea unui obiect de patrimoniu cultural furat dintr-un muzeu. Cumpărătorul a spus că şi-a dat seama că arma a fost furată după ce a văzut-o într-o carte din 1980, scrisă de un expert în puşti antice, scrie Digi24.
Bătrânul a spus că a furat o puşcă antică realizată de un maestru armurier în 1775, de la Muzeul Parcului de Stat Valley Forge în 1971. Puşca Christian Oerter este una dintre cele două despre care se ştie că au supravieţuit, cu mecanismul original din silex pe care este scris numele producătorului, locul şi data fabricării. Arma valorează circa 175.000 de dolari.
 
Acesta a fost găsit de FBI după ce a încercat să vândă puşca şi alte obiecte furate a unui comerciant de antichităţi, în vara anului 2018.
 
„Furtul unui artefact dintr-un muzeu – literalmente o bucată din istoria americană – este o infracţiune federală gravă”, a spus procurorul american Jennifer Arbittier Williams într-un comunicat.
 
Gavin a primit pe lângă ziua de închisoare şi 3 ani de probaţiune, inclusiv unul de detenţie la domiciliu şi o amendă de 25.000 de dolari. El trebuie să plătească şi o despăgubire de 23.385 de dolari.
 
Judecătorul a spus însă că multe dintre furturi s-au prescris, iar în alte cazuri, obiectele furate valorează mai puţin de pragul de 5.000 de dolari necesar pentru taxele federale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările