Un american care lupta de partea jihadiştilor din Statul Islamic a fost ucis în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Douglas McAuthur McCain ar fi americanul ucis în Siria, conform unor surse AP
Douglas McAuthur McCain ar fi americanul ucis în Siria, conform unor surse AP

Un cetăţean american care lupta alături de gruparea teroristă Statul Islamic a fost ucis în Siria. Deocamdată, identitatea acestuia nu a fost confirmată de autorităţi, iar familia sa nu a fost informată în ce condiţii a murit. Acesta este primul american care a murit în timp ce lupta de partea jihadiştilor din Siria.

Cetăţeanul american Douglas McAuthur McCain, în vârstă de 33 de ani, se afla cel mai probabil în Siria pentru a lupta alături de o facţiune teroristă, cel mai probabil Statul Islamic, transmit sub anonimat surse de la Washington, potrivit Associated Press. 

Oficialii americani au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate circumstanţele în care a fost omorât McCain. O rudă a acestuia, Kenneth McCain, a declarat pentru AP că familia a fost sunată de un oficial al Departamentului de Stat pentru a fi informată cu privire la moartea lui Douglas. „Nu ştim dacă lupta cu cineva”, a declarat pentru AP Kenneth McCain. 

Surse din Administraţia Obama susţin că, în contextul temerilor tot mai acute privind ameninţarea reprezentată de extinderea Statului Islamic, chiar preşedintele Obama a dat undă verde zborurilor de supravegherea deasupra Siriei, însă asta fără o coordonare cu regimul condus de preşedintele sirian Bashar al-Assad.

În timp ce situaţia din Irak rămâne critică, mai multe mari oraşe aflându-se încă sub controlul jihadiştilor din gruparea teroristă Statul Islamic (fostă Statul Islamic în Irak şi Siria - SIIS), americanii par a se pregăti să atace poziţiile Statului Islamic din Siria. Operaţiunea militară este urgentată de lovitura puternică primită de occidentali săptămâna trecută, când jihadiştii din Siria au decapitat un jurnalist american ca răspuns pentru bombardamentele americane în Irak.

Armata americană a început deja să efectueze zboruri de supraveghere deasupra Siriei, pentru a strânge informaţii despre eventuale poziţii ale Statului Islamic care ar putea deveni ţinte, însă manevrele au început fără acordul Damascului şi fără o coordonare cu regimul sirian, condus de preşedintele Bashar al-Assad. 

Relaţia Washingtonului cu acesta este una extrem de tensionată, americanii fiind printre principalii susţinători ai rebelilor care luptă de trei ani pentru înlăturarea de la putere a regimului al-Assad. Mai mult, preşedintele Barack Obama i-a cerut înr repetate rânduri lui Assad să renunţe la preşedinţie pentru a pune capăt măcelului - peste 190.000 de persoane au murit de la izbucnirea războiului civil, în martie 2011. 

Din martie 2011, când a izbucnit războiul civil în Siria, aproximtiv 12.000 de străini din 50 de ţări diferite au plecat acolo pentru a lupta de partea jihadiştilor, a anunţat joi Departamentul de Stat. „Peste 100” dintre aceştia sunt americani.

„Credem că sunt aproximativ 12.000 de combatanţi în Siria din cel puţin 50 de ţări - combatanţi străini, inclusiv un număr redus de americani - care ar fi mers în Siria de la începutul conflictului”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Marie Harf, citată de AFP. „Poate că nu mai sunt toţi acolo”, a adăugat ea.

Ameninţarea „jihadiştilor cu ochi albaştri” a devenit unul dintre principalele riscuri la adresa securităţii internaţionale, avertizează acum tot mai mulţi lideri mondiali, în frunte cu Barack Obama, preşedintele SUA. Acesta va prezida la sfârşitul lui septembrie o reuniune specială a Consiliului de Securitate al ONU consacrată ameninţării reprezentate de extremiştii străini din Siria şi Irak.

Riscul jihadiştilor  străini a revenit în atenţia întregii lumi după ce un jurnalist american a fost ucis prin decapitare de un jihadist care s-a dovedit a fi cetăţean britanic. Acesta l-a ucis pe americanul capturat în noiembrie 2012 în Siria ca răspuns la atacurile aeriene demarate de armata americană în Irak, unde gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a capturat teritorii importante în ultimele luni. 

Se estimează că SI, care controlează zone extinse din nordul Irakului şi Siria, are circa 400 de recruţi din Marea Britanie în rândurile sale. Un număr de 69 de persoane suspectate de activităţi extremiste legate de Siria sunt arestate în prezent în Marea Britanie.

Hammond a declarat că implicarea cetăţenilor britanici în grupări extremiste este unul dintre motivele pentru care SI "reprezintă o ameninţare directă" pentru securitatea Marii Britanii.

„Multe dintre aceste persoane ar putea la un moment dat să încerce să se întoarcă în Marea Britanie şi atunci ar reprezenta o ameninţare directă pentru securitatea noastră internă", a adăugat el.

Hammond a afirmat, de asemenea, că înregistrarea video pare reală şi a calificat-o drept „un exemplu îngrozitor al brutalităţii acestei organizaţii”.

Ameninţarea jihadiştilor cu ochi albaştri” - europeni radicalizaţi de islamişti, care merg să lupte în Orientul Mijlociu - este una cât se poate de reală pentru Europa, avertiza în această iarnă Michael Hayden, fost şef al CIA şi NSA, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul”. 

„Numărul de luptători străini, inclusiv europeni, care se îmbulzesc în Siria depăşeşte în realitate  rata de sosirea lor în Irak atunci când războiul american era la apogeu acolo. Asta ar trebui să-i îngrijoreze pe toţi europenii, având în vedere că mulţi dintre aceţi  veterani întăriţi vor întoarce în mod inevitabil în oraşe europene având instruirea - şi , uneori, voinţa - de a dezlănţui Jihadul în mod violent acolo. În unele privinţe, acest fenomen va fi cel mai puternic efect direct al războiului sirian asupra securităţii europene”, spunea Hayden. 

Între rebelii sirieni luptă numeroşi jihadişti, unii afiliaţi grupării al-Qaeda. Cei mai radicalizaţi dintre aceştia aderă însă la organizaţia Statul Islamic, mult mai violentă. Comunitatea internaţională respinge însă ideea că opoziţia siriană este condusă de jihadişti. Mai ales liderii rebelilor susţin însă că acesta este un mit de care preşedintele sirian Bashar al-Assad se foloseşte pentru a justifica războiul civil în care, până acum, au murit peste 100.000 de oameni - dintre care cel puţin 40.000 erau civili. 

„Au o prezenţă şi au capturat unele teritorii. Dar luptătorii al-Qaeda reprezintă o minoritate”, spune maiorul Issam Rayyes, fost ofiţer de comunicaţii în Armata Siriană regulată, fidelă lui Assad, care a dezertat în iunie 2012 şi acum face parte din Armata Siriană Liberă, care luptă pentru înlăturarea familiei Assad de la putere. 

„Congresul American face o greşeală atunci când crede că opoziţia este al-Qaeda”, a declarat Rayyes pentru publicaţia „The Weekly Stadard”. 

„Grupările rebele au un larg spectru ideologic, avem facţiuni seculare pe de-o parte, jihadişti salafiţi de cealaltă, iar majoritatea sunt undeva între aceste două extreme”, se arată într-un nou raport pe această temă publicat de Jeffrey White, Andrew J. Tabler şi Aaron Y. Zelin, cercetători în cadrul Institutului Washington. 

„O diferenţă majoră în rândul grupurilor islaamiste apare între aceia care sunt islamici cu interese naţionale sau siriene şi aceia care o misiune jihadistă mondială”, continuă analiza. 

Potrivit lui Zelin, în rândul rebelilor sirieni există între 5.000 şi 10.000 de luptători al-Nusra, grup extremist care doreşte înfiinţarea unui califat islamic în nordul Siriei. Totodată, alţi 5.000-10.000 de jihadişti ar fi sosit din alte ţări pentru a lupta în Siria, susţine Zelin. Cel puţin 1.000 dintre aceştia ar fi murit de la izbucnirea războiului civil, în martie 2011. 

Majoritatea analiştilor sunt însă de acord că principala grupare din larga umbrelă a rebelilor siriene este, în prezent, afiliată al-Qaeda. Din acest motiv, SUA sunt criticate inclusiv pe plan intern, după ce Washingtonul a recunoscut că sprijină rebelii de mai multe luni. 

Practic, americanii, alături de saudiţi şi iordanieni, ar instrui soldaţi la o bază secretă din Iordania. În plus, informaţiile privind înarmarea clandestină a rebelilor a dat naştere unor acuzaţii că SUA înarmează în realitate al-Qaeda. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFIE De ce îşi ascunde Bashar al-Assad armata. Cât de puternic este în realitate preşedintele sirian

Un atac occidental este iminent, însă preşedintele Bashar al-Assad preferă să-şi ţină toţi aşii ascunşi – şi are destui, mai ales după întăririle promise de Rusia şi Iran.

INFOGRAFIE Cum vrea Occidentul să-l doboare pe Assad

Strategia occidentală pentru Siria se concentrează pe atacuri aeriene, însă unul dintre americanii care au proiectat acest plan are dubii serioase cu privire la reuşita lui.

ONU: în Siria s-au folosit substanţe chimice

Atacul în urma căruia au murit până la 1.300 de persoane săptămâna trecută în Damasc a fost bazat pe „unele substanţe chimice”, a confirmat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite. La ora 16.00 a României, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la New York pentru a decide dacă va aproba demararea unei ofensive militare în Siria.

Siria, pe punctul de a isca un război internaţional

Vestul declară deschis că este pregătit pentru o intervenţie militară în Siria chiar şi fără acordul ONU, Damascul răspunde că deţine mijloace pentru a respinge atacul occidental.

Adevărul Live: va intra Vestul în războiul din Siria?

Specialistul în geopolitică Marius Văcărelu a intrat în dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu pentru a analiza situaţia Siriei, ţară măcinată de peste doi ani de un război civil. După un presupus atac cu arme chimice de săptămâna trecută, în care au murit până la 1.300 de oameni, Vestul pare hotărât să intervină militar, cu sau fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

INFOGRAFIE Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian.

Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a discutat la telefon, luni, cu premierul britanic David Cameron despre situaţia din Siria, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat.

Liderii din administraţia siriană încep să fie „vânaţi” de rebelii opoziţiei

Guvernatorul provinciei Hama din centrul Siriei a fost ucis, duminică, într-un atentat cu maşină-capcană, au anunţat surse din televiziunea naţională, atacurile fiind atribuite rebelilor.

INFOGRAFIE Conflictul din Siria reaprinde Războiul Rece. Istoria atacurilor cu arme chimice

Siria se află mai aproape ca niciodată de o posibilă intervenţie militară din exterior, după presupusul atac chimic de la Damasc.

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite