Ultraconservatorii din spatele lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul şef al Casei Albe, Donald Trump, care a provocat o undă de şoc în SUA, dar şi la nivel internaţional prin ordinul său executiv care interzice intrarea în ţară a cetăţenilor din şapte state majoritar musulmane, pune mare preţ pe sfaturile primite de la strategul său şef, Stephen „Steve“ Bannon, şi de la consilierul său politic Stephen Miller, ambii cunoscuţi pentru vederile lor radicale.

De altfel, în spatele controversatului ordin prezidenţial privind imigraţia, blocat temporar de o instanţă americană, s-ar afla chiar cei doi, după cum relatează mai multe publicaţii americane.

Miller şi Bannon sunt figuri-cheie ale aşa-numitei „aripi Breitbart“, unul dintre grupurile ideologice aflate acum la Casa Albă, scrie „The Atlantic“, cealaltă grupare fiind „aripa Washington“, reprezentată de şeful cabinetului, Reince Priebus, şi de secretarul de presă, Sean Spicer, doi republicani cărora nu le lipseşte deloc experienţa politică.

„Aripa Breitbart“, botezată astfel ca urmare a faptului că Steve Bannon a fost director executiv al site-lui de orientare de extremă-dreapta Breitbart News, se află într-o permanentă luptă pentru putere cu „aripa Washington“. O situaţie care pare să corespundă tiparului clasic „intrigă la palat“. Există însă un element care face ca această bătălie să fie altfel faţă de cele care s-au dus în trecut - una dintre grupări împărtăşeşte puncte de vedere radicale. 

Împotriva sistemului

Strategul-şef Steve Bannon, a cărui numire nu a fost deloc pe placul republicanilor de marcă, este celebru pentru opiniile sale ultraconservatoare. Născut în 1953 în Virginia, absolvent al Harvard, implicat timp de mai mulţi ani în producţia de film, Bannon a preluat în 2012 conducerea Breitbart News, după ce fondatorul companiei a murit, notează BBC. Site-ul s-a poziţionat ca populist, belicos, o platformă unde şi-au găsit locul americanii deziluzionaţi de politicienii clasici, dar şi cei cu atitiduni extremiste sau misogine.

„Ne considerăm împotriva sistemului, în special împotriva clasei politice permanente. Spunem că (şeful Camerei Reprezentanţilor) Paul Ryan a crescut într-un vas Petri la Fundaţia Heritage (un think-tank conservator)“, a afirmat Bannon la începutul anului 2016, potrivit „The Washington Post“.

În luna august a anului trecut, Trump l-a desemnat pe Bannon în funcţia de director al campaniei sale, iar victoria miliardarului la prezidenţiale i-a adus un rol-cheie la Casa Albă, o numire care a făcut multă vâlvă, stârnind critici din partea organizaţiilor care luptă pentru drepturile civile.

Vrăjitorul mulţimilor

La rândul său, Stephen Miller, în vârstă de doar 31 de ani, deţine în prezent una dintre cele mai importante funcţii din SUA, notează „Der Spiegel“, adăugând că acesta are foarte puţină experienţă politică. 

I-a câştigat încrederea lui Trump după ce, într-o zi, în timpul campaniei pentru alegerile primare din Florida, miliardarul l-a trimis pe scenă pentru a „încălzi“ publicul. 

S-a descurcat atât de bine încât, în lunile ce au urmat, a trecut de la statutul de „unul dintre miile care ajută în campanie“ la cel de „unul dintre cei mai apropiaţi asistenţi“ ai lui Trump. 

Mulţi observatori găsesc maniera în care Miller interacţionează cu mulţimile „înfricoşătoare“. Reuşeşte să incite, să demonizeze elita ţării, care, potrivit lui, a conspirat împotriva omului de rând. Dă vina pe ea pentru graniţele deschise, pentru acordurile de liber schimb, pentru diminuarea clasei mijlocii. Sunt trei elemente care se regăsesc şi la Bannon, şi la Trump. 

Ucenicul lui Jeff Sessions

Stephen Miller şi-a început cariera în cadrul Senatului, lucrând pentru ultraconservatorul senator Jeff Sessions, care a devenit recent procuror general al Statelor Unite, în ciuda protestelor reprezentanţilor organizaţiilor care luptă pentru drepturile civile, procuror general care, imediat după depunerea jurământului, a afirmat că SUA au nevoie de un nou sistem de imigrare.

Miller s-a născut într-o familie de evrei din California. Părinţii săi erau democraţi, dar el s-a convertit la cauza conservatoare după ce a citit cartea „Guns, Crime, and Freedom“ („Arme, infracţiuni şi libertate“, în trad.) scrisă de Wayne LaPierre, director general al Asociaţiei Naţionale a Armelor (National Rifle Association), un volum care aduce contraargumente pentru controlul armelor. 

Încă de când urma liceul Santa Monica, Miller scria diverse editoriale şi era invitat la posturi de radio conservatoare, locale sau naţionale, militând pentru libertatea în educaţie, după cum notează Politico.com.

Într-un editorial intitulat „Corectitudinea politică, scăpată de sub control“, Miller s-a plâns de „îndoctrinarea liberală“ din liceul său. S-a plâns de faptul că unor elevi le lipsesc cunoştinţele elementare de limbă engleză şi că instituţia de învăţământ face anunţuri şi în spaniolă, s-a declarat nemulţumit de faptul că la şcoală sunt disponibile prezervative, făcând referire la vârsta elevilor, dar şi de modul în care se predă istoria Americii. După părerea lui Miller, care a fost profund marcat de atentatele de la 11 septembrie, se insista prea mult asupra faptelor rele, nu asupra celor eroice.

O imagine atent construită

A urmat cursurile Universităţii Duke, specializându-se în ştiinţe politice. A continuat să scrie editoriale conservatoare pentru publicaţia instituţiei de învăţământ, a acuzat-o pe poeta Maya Angelou de „paranoia rasială“ şi a descris organizaţia studenţilor Chicano Student Movement of Aztlán (MEChA) drept „un grup hispanic radical naţional care crede în superioritatea rasială“. 

Într-un alt articol, intitulat „Îmi pare rău, feministelor“, a scris că femeile sunt mai prost plătite ca bărbaţii pentru că muncesc mai puţin ca ei şi pentru că îşi aleg meserii care nu sunt la fel de bine remunerate.

Unul dintre foştii săi colegi de facultate a afirmat că Stephen Miller ştia exact ce face - încerca să-şi construiască o imagine.

Acum, de imaginea sa se leagă ordinul executiv privind imigraţia semnat de preşedintele Donald Trump, un decret pe care Miller l-a apărat, declarând că administraţia de la Casa Albă va face tot ce îi va sta în putere pentru a menţine America în siguranţă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite