Ultimii ani din viaţa controversatului John McAfee, găsit mort în închisoare: un caz de crimă, o candidatură la Casa Albă şi foarte mulţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John McAfee fondator companie antivirus McAfee FOTO EPA-EFE
John McAfee fondator companie antivirus McAfee FOTO EPA-EFE

În 2012, lucrurile au luat puţin razna pentru John McAfee. După ce vecinul lui din Belize a fost găsit mort, McAfee a fost reţinut în Guatemala, fiind descris de poliţişti drept „o persoană de interes” în cazul crimei. La fel ca în multe alte situaţii din viaţa sa, a reuşit cumva să scape, dar suspiciunile din jurului morţii acelui vecin îl vor urmări tot restul vieţii.

McAfee a devenit faimos în anii 1980, după ce a lansat o companie de software antivirus căreia i-a dat propriul nume. Succesul i-a adus bani, dar de-a lungul vieţii sale, McAfee s-a dovedit la fel de bun la pierdut bani pe cât de bun a fost să-i facă, scrie BBC.

În 2008, s-a mutat în Belize, unde a ajuns să locuiască lângă un bărbat numit Gregory Faull. În noiembrie 2012, acesta a fost ucis în locuinţa sa. „În toţi cei cinci ani în care am fost acolo, i-am spus poate 15 cuvinte”, a spus McAfee despre acest caz.

Dar a existat o tensiune între ei din cauza câinilor lui McAfee. „Nu era niciun conflict în desfăşurare”, a spus el atunci pentru BBC News. „Da, era supărat pe câinii mei. „Poate - încep să mă gândesc acum - poate că el a fost cel care i-a otrăvit. La acea vreme, nu credeam asta”, a adăugat el.

ABC News a relatat ulterior că Faull a depus o plângere cu privire la câinii lui McAfee, spunând că unul dintre ei a atacat un turist. Oricare ar fi adevărul, când poliţia a mers să-l caute pe McAfee, acesta nu a fost de găsit. Pe atunci locuia cu o fată de 17 ani, iar poliţia a descoperit un număr mare de arme în casa lui.

Când l-au prins în cele din urmă, în Guatemala, mulţi credeau că McAfee va fi judecat pentru uciderea lui Faull. Dar în decurs de o săptămână, a fost eliberat şi i s-a permis să zboare spre Miami.

„După ce s-a întâmplat m-am întrebat: Dumnezeule, îmi era frică? Dar nu-mi puteam aminti”, a declarat acesta despre săptămâna aceea.

Totuşi, uciderea lui Faull l-a urmărit pe McAfee pentru tot restul vieţii. În 2019, un tribunal din Florida i-a ordonat să plătească 25 milioane de dolari moştenitorilor lui Faull pentru o acuzaţie de omor prin neglijenţă.

Planuri pentru Casa Albă

Cu toate acestea, la întoarcerea în America, el a continuat să facă bani din noi afaceri şi s-a stabilit în Lexington, Tennessee.

În 2016, McAfee a anunţat că vrea să candideze la preşedinţie din partea Partidului Libertarian. A făcut campanie pentru a pune capăt „războiului drogurilor” şi pentru a extinde apărarea SUA împotriva atacurilor de cibernetice din China şi Rusia. 

Campania a fost un eşec, dar McAfee a început să fie tot mai interesat de criptomonede. A promovat aşa numitele criptomonede alternative pentru a concura cu Bitcoin. În 2018, The Verge a relatat că McAfee încasează 105.000 de dolari pe tweet pentru a promova lansări de monede virtuale.

Modul în care promova, însă, criptomonedele a atras atenţia autorităţilor de supraveghere financiară.

Arestarea

În octombrie 2020, a fost arestat în Spania, chiar când se pregătea să urce într-un avion către Turcia. A fost acuzat că nu a depus declaraţii fiscale timp de patru ani, în ciuda faptului că a câştigat milioane de dolari din consultanţă, discursuri, criptomonede şi din vânzarea drepturilor de autor pentru biografia sa.

Procurorii susţineau că McAfee datorează fiscului taxe în valoare de peste 4 milioane de dolari pentru veniturile încasate între 2014 şi 2018. A fost acuzat şi că a ascuns bunuri, inclusiv un iaht şi proprietăţi imobiliare, punându-le pe numele altor persoane.

În timp ce era în închisoare în Spania, a fost acuzat de asemenea de fraudă şi spălare de bani. McAfee a susţinut tot timpul că cererea de extrădare în SUA era motivată politic, din cauza dorinţei sale de a candida la preşedinţie. La câteva ore după ce o instanţă spaniolă a decis că poate fi extrădat, McAffee a fost găsit mort în celulă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite