Ultimele ore ale lui Donald Trump la Casa Albă. Ce program are, ce lasă în urmă FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Donald Trump şi-a început marţi ultima zi completă în calitate de preşedinte al SUA, înainte de învestirea în funcţie a lui Joe Biden, care va avea loc miercuri. Tot astăzi va fi prima zi când preşedintele ales Joe Biden va veni la Washington pentru a se pregăti pentru cermonia de învestire de mâine.

GALERIE FOTO

Toţi ochii sunt acum aţintiţi asupra Casei Albe: ce va face astăzi preşedintele Trump? Nu se cunosc prea multe detalii despre planurile preşedintelui în funcţie. În programul său public se menţionează - ca de altfel în ultimele săptămâni - că preşedintele va lucra de dimineaţă până seara târziu, dar nu există mai multe informaţii. Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru CBS că astăzi vor fi acordate mai multe graţieri, poate peste 100.Tot astăzi va fi prima zi când preşedintele ales Joe Biden va veni la Washington pentru a se pregăti pentru ceremonia de învestire de mâine. Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris se vor deplasa la Memorialul Lincoln pentru a-şi prezenta omagiile celor 400.000 de oameni care au murit din cauza COVID-19.

Donald Trump, care încă nu l-a felicitat pe rivalul său democrat pentru câştigarea alegerilor, nu va fi prezent la ceremonia de învestire a noului preşedinte. Preşedintele american în funcţie va părăsi Washingtonul miercuri, cu câteva ore înaintea ca succesorul său, Joe Biden, să-şi preia oficial mandatul.

 Astfel, pentru prima oară în istorie - din 1869 -, preşedintele în exerciţiu va pleca de la Casa Albă, către ora locală 6.30 (13.30, ora României), nu către National Mall, ci către baza militară Andrews, în statul vecin Maryland.

De la baza Andrews, el se va duce la reşedinţa sa privată, Mar-a-Lago, în Florida. El urmează să sosească la Mar-a-Lago miercuri, la ora locală 11.00 (18.00, ora României).

Presa americană scrie că Donald Trump ar fi cerut onoruri militare la plecarea de la reşedinţa prezidenţială - însă Pentagonul i-ar fi refuzat această solicitare în weekend.

O ceremonie, ar urma să fie organizată, cu toate acestea, la baza militară Andrews, potrivit surselor citate.

”Corpul drapelului, fanfara militară, 21 de focuri de armă şi covorul roşu sunt avute în vedere la acest eveniment, pentru moment”, scria pe Twitter, la 15 ianuarie, jurnalistul CNN, Jim Acosta.

Donald Trump se va deplasa, miercuri în zori, înainte cu câteva ore de încheierea oficială a mandatului, la reşedinţa Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, acolo unde intenţionează să se instaleze. În felul acesta, el va putea pleca cu elicopterul din grădina Casei Albe şi va decola spre Florida de la baza militară Andrews, Maryland, pentru ultimul său zbor la bordul Air Force One, aeronava prezidenţială, scrie AFP.

Preşedintele Donald Trump iese  din Casa Albă după patru ani tumultoşi, doar cu o mână de fideli şi membri ai familiei alături. În ultimele sale zile de preşedinţie, Trump a rămas cu puţini prieteni şi aliaţi politici după atacul brutal din 6 ianuarie asupra Capitoliei SUA, când o mulţime de susţinători ai săi au pătruns în clădire pentru a încerca să oprească certificarea oficială a victoriei lui Joe Biden în alegerile din noiembrie. Trump părăseşte Washingtonul şi lasă Partidul Republican în opoziţie. Republicanii care-l toleraseră şi, uneori, îl încurjaseră pe Trump, l-au abandonat în cea mai mare parte. 

Liderii conservatori au refuzat să vorbească cu Trump. Funcţionarii de la Casa Albă încă sunt marcaţi de eveniment, frustraţi de faptul că argumentele pe care le-au adus cu privire la succesele politice ale preşedinţiei lui Trump au fost eclipsate de violenţa şi consecinţele politice care au marcat ultimele zile ale administraţiei. „El pleacă aşa cum a intrat, încalcând regulile, încurajând diviziunea şi ura”, spune Eric Foner, istoric al istoriei americane la Universitatea Columbia. „Ironia este că ne amintim cu toţii de discursul său inaugural, când a vorbit despre masacrul american. 

Acum pleacă lăsând în urmă un focar fără precedent ”. Copiii preşedintelui, care au fost criticaţi de la început pentru că au primit roluri de consilieri superiori la Casa Albă, fără să aibă o experienţă relevantă, au fost printre ultimii care au stat alături de Trump, în timp ce membrii Cabinetului şi personalul din West Wing şi-au predat insignele şi şi-au golit birourile. Refuzul lui Trump de a accepta rezultatul alegerilor i-a oripilat pe unii consilieri. Dar presiunea publică şi privată pe care a pus-o pe vicepreşedintele Mike Pence în primele zile ale lunii ianuarie pentru a răsturna  cumva rezultatul alegerilor - o putere pe care vicepreşedintele nu o are – a enervat aliaţii şi personalul. „Când a început să-l atace pe vicepreşedinte, am ştiut că lucrurile se îndepărtau spre ceva dramatic, spune Joe Grogan, fostul consilier de politică internă al lui Trump care a părăsit Casa Albă anul trecut. Liderii conservatori care frecventau Casa Albă în timpul mandatului lui Trump au început să se îndepărteze de preşedinte după violenţa din Capitol Hill, cu puţine excepţii. 

Căsătoria de convenienţă dintre Trump şi Partidul Republican ar putea să se încheie săptămâna aceasta printr-un divorţ dezordonat - o relaţie tensionată care ar putea avea ca rezultat şi condamnarea lui Trump în urma procesului de destituire din Senat care a început, astăzi,  şi chiar descalificarea sa de a ocupa viitoare funcţii politice. Republicanii care au lucrat cu Trump pentru a obţine judecători conservatori la Curtea Supremă şi pentru a adopta legislaţia privind reforma fiscală, inclusiv liderul majorităţii Senatului, Mitch McConnell, au semnalat că vor considera condamnarea o oportunitatea de a scăpa de Trump şi de  a-şi lua partidul înapoi.

Principalele momente ale preşedinţiei Trump

Mandatul lui Donald Trump de preşedinte al SUA a fost marcat de o dezvoltare a economiei, umbrită însă de criza cauzată de COVID-19 şi de acuzaţiile fără probe formulate de liderul american privind fraudarea alegerilor din noiembrie anul trecut.

Primele decizii

- 25 ianuarie 2017: Lansarea proiectului de construire a unui zid anti-imigranţi la frontiera dintre SUA şi Mexic

- 27 ianuarie 2017: Decretul care interzice intrarea în SUA a cetăţenilor unui număr de şapte ţări cu populaţie majoritar musulmană;

- 1 iunie 2017: Anunţul ieşirii SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Economie

- 20 decembrie 2017: Adoptarea în Congres a celei mai mari scăderi de impozite din ultimii 31 de ani;

 - 15 iunie 2018: Donald Trump declară un război comercial cu China prin impunerea taxei vamale de 25% asupra unor importuri în valoare de 50 miliarde de dolari;

- septembrie 2019: Rata şomajului la un nivel minim, de 3,5%, în ultimii 50 de ani;

Diplomaţie

- 6 decembrie 2017: Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a statului Israel, în pofida protestelor internaţionale;

- 8 mai 2018: Anunţul retragerii SUA din Acordul nuclear internaţional încheiat cu Iranul;

- 27 octombrie 2019: Anunţul morţii liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, în cursul unei operaţiuni militare americane în Siria;

- 3 ianuarie 2020: Puternicul general iranian Qassem Soleimani este ucis într-o lovitură americană cu dronă la Bagdad.

Înfrângeri

- 20 iunie 2018: Donald Trump pune capăt practicii separării copiilor care trec frontiera cu Mexic împreună cu părinţii lor;

- 6 noiembrie 2018: În cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului, opoziţia democrată reia controlul în Camera Reprezentanţilor. Senatul rămâne republican.

Divizare

- 2 august 2017: În timpul unui miting al extremei drepte la Charlottesville (statul Virginia), un simpatizant neonazist intră cu automobilul într-un grup de manifestanţi antirasişti, cauzând moartea unei persoane - preşedintele îşi atrage critici după ce declară că există ''oameni buni de ambele părţi'';

- 25 mai 2020: George Floyd, un bărbat afro-american în vârstă de 46 de ani, moare la Minneapolis, asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb, incident urmat de ample proteste contra rasismului şi brutalităţii poliţiei - Trump denunţă revoltele care vor să ''distrugă'' America.

Ancheta rusă

- 7 mai 2017: Robert Mueller, fost şef al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), este numit procuror special în ancheta privind suspiciunile de complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia; - 18 aprilie 2019: Publicarea raportului Mueller care nu evidenţiază o complicitate, fără a-l exonera totuşi pe Trump; apropiaţi de-ai săi au avut numeroase contacte cu intermediari ruşi şi Moscova a intervenit în campanie în favoarea candidatului republican.

Ancheta ucraineană şi primul impeachment

- 18 decembrie 2019: Miliardarul republican este pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, care îi reproşează că în iulie acelaşi an a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru ca Kievul să lanseze o anchetă pentru corupţie contra lui Joe Biden;

- 5 februarie 2020: Donald Trump este achitat de Senat în timpul procedurii de destituire (''impeachment''), după un vot care a respectat liniile partidelor.

Un an de campanie haotică

- 25 martie 2020: Senatul aprobă un plan de ajutor istoric de 2.000 miliarde de dolari pentru o economie care plonjează în cea mai gravă criză după 1929, cauzată de epidemia de COVID-19;

- 18 septembrie 2020: Judecătoarea progresistă Ruth Bader Ginsburg, de la Curtea Supremă, moare; Donald Trump o desemnează în funcţia vacantă pe Amy Coney Barrett, care devine al treilea judecător numit la Curtea Supremă în timpul mandatului său;

- 2 octombrie 2020: Testat pozitiv la COVID-19, Donald Trump este internat într-un spital militar pentru trei zile.

Un nou impeachment

- 7 noiembrie 2020: Media americane anunţă înfrângerea lui Donald Trump în faţa democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale desfăşurate în 3 noiembrie 2020;

 - 6 ianuarie 2021: Susţinători de-ai lui Donald Trump iau cu asalt Congresul în plină procedură de certificare a victoriei lui Joe Biden - bilanţul este de cinci morţi, dintre care un membru al poliţiei Capitoliului;

- 13 ianuarie 2021: Donald Trump devine primul preşedinte al SUA care face obiectul unei a doua proceduri de impeachment, pentru ''incitare la revoltă'' în timpul violenţelor din 6 ianuarie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite