Ultimele 20 de minute din viaţa lui George Floyd, ucis prin sufocare de poliţişti, surprinse în rechizitoriu

Ultimele 20 de minute din viaţa lui George Floyd, ucis prin sufocare de poliţişti, surprinse în rechizitoriu

Colaj cu George Floyd şi poliţistul Derek Chauvin FOTO Arhivă

Acuzaţiile formulate miercuri de procuratura statului american Minnesota împotriva celor patru poliţişti implicaţi în moartea lui George Floyd prezintă detalii despre ultimele clipe din viaţa victimei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moartea lui George Floyd, survenită în timpul unei arestări brutale, la 25 mai, a scos lumea în stradă atât în Statele Unite, cât şi în alte ţări.

Procuratura statului american Minnesota dă detalii despre ultimele 20 de minute din viaţa acestui bărbat de culoare.

Potrivit rechizitoriului, citat de agenţia de presă DPA, preluată de Agerpres în pagina electronică, Floyd a fost ameninţat cu pistolul de unul din cei patru poliţişti implicaţi în arestarea sa. Suspectat că ar fi plătit la un magazin cu o bancnotă falsă de 20 de dolari, bărbatul a fost scos de poliţişti din automobilul său. El i-a rugat pe agenţi să nu îl închidă în spatele maşinii poliţiei, deoarece suferă de claustrofobie. În timp ce era întins la pământ, cu gâtul sub genunchiul poliţistului Derek Chauvin, George Floyd a spus la un moment dat „Mor!”, la care i s-a replicat: „Vorbeşti foarte bine”. Când unul dintre cei patru poliţişti implicaţi în această arestare s-a arătat îngrijorat de starea lui Floyd şi a întrebat dacă nu ar trebui întors pe o parte, Chauvin a răspuns: „Nu, să stea liniştit unde l-am pus".

Procurorii au consemnat oficial succesiunea evenimentelor, după ce angajatul unui magazin a anunţat la numărul de urgenţă 911 că a primit o bancnotă falsă. Primii ajunşi la faţa locului au fost agenţii Thomas Lane şi Alexander Kueng, care au mers pe jos până lângă maşina lui Floyd, unde acesta se afla la volan. Floyd era însoţit de o femeie, care stătea pe locul din dreapta faţă, şi de un bărbat, aflat pe bancheta din spate. Lane a mers pe partea şoferului, a scos arma şi i-a cerut lui Floyd să îşi arate mâinile, în timp ce Kueng a rămas pe partea din dreapta a automobilului.

După ce Floyd a pus mâinile pe volan, Lane l-a scos afară din maşină şi i-a pus cătuşele, după care i-a ordonat să stea jos. Floyd s-a conformat şi i s-a adresat calm poliţistului: „Mulţumesc, omule”. Kueng i-a comunicat suspectului că este arestat pentru că a folosit bani falşi, apoi a încercat să îl conducă la maşina poliţiei. Atunci Floyd a devenit rigid şi a căzut la sol, precizând totodată clar că nu opune rezistenţă, dar că nu vrea să stea în spate, din cauza claustrofobiei. La scurt timp, la faţa locului au sosit Derek Chauvin şi Tou Thao. Toţi cei patru poliţişti „au încercat de mai multe ori să îl aşeze pe Floyd pe bancheta din spate a automobilului de patrulare, împingându-l”, potrivit rechizitoriului.

Apoi Chauvin l-a scos pe Floyd din maşina poliţiei, iar acesta din urmă a căzut la pământ, cu faţa în jos, având în continuare mâinile prinse în cătuşe. Kueng îl ţinea din spate, iar Lane de mâini. Floyd le-a spus că nu poate să respire. La un moment dat, Lane i-a spus colegului său Chauvin: „Sunt îngrijorat de delir agitat sau ceva”. După aproape nouă minute, timp în care Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, Kueng a încercat să ia pulsul suspectului, la mâna dreaptă, şi a spus: „Nu găsesc nimic". Chauvin s-a ridicat de pe victima sa după opt minute şi 46 de secunde. În acel moment, Floyd nu mai reacţiona.

Toţi cei patru foşti poliţişti ar putea fi condamnaţi până la 40 de ani de închisoare pentru omor şi complicitate la omor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: