Trump şi declaraţia politică a secolului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aa

Foarte rar apar asemenea politicieni care au curajul să-şi asume credinţele personale şi să le transforme în politică de stat, asumându-şi toate riscurile şi având forţa de a le impune, chiar cu riscul de a da foc structurilor şi convenţiilor existente.

Şi foarte rar, extrem de rar – şi de aceea rămân în istorie – articulează politicile respective într-un rezumat memorabil care să poată caracteriza perfect nu numai trecerea sa prin lume, ci să ajute la înţelegerea mecanismelor profunde care animă politicile naţionale şi internaţionale ale timpului său.

Aşa cred că trebuie analizată importanţa excepţională a unei foarte scurte declaraţii făcute de Donald Trump în timpul unui miting electoral din Alaska pentru susţinerea candidaţilor republicani în frunte cu celebra Sarah Palin. A declarat fostul preşedinte american: „Sunt în favoarea armelor, a lui Dumnezeu şi a petrolului”.

Nu este o simplă declaraţie politică, nu este o afirmaţie oarecare de tip politicianist, este, cel puţin după părerea mea, expresia unei credinţe profunde în valoarea celor trei elemente fundamentale care stau la baza identităţii americane. Formularea este realmente genială, ne ajută să înţelegem nu numai care sunt elementele respective la nivelul politicii interne, ci şi valoarea lor în a genera un anumit tip de mesaj de putere şi civilizaţie pe care America îl exportă în lume (sau cel puţin îşi doreşte s-o facă).

Profesia de credinţă politică conturată de Trump ne arată pilonii pe care se bazează civilizaţia americană şi, mai ales, explică viteza cu care se polarizează societatea americană când apar legislaţii sau încercări de modificare a cutumelor în aceste trei zone de identitare de putere. Sunt trei elemente pe care Trump le leagă într-o succesiune care nu este deloc expresia unei retoric politice demagogice, cu reprezintă reflexul direct al convingerilor profunde ale unei părţi extrem de importante a alegătorilor şi arată totodată de ce republicanii au primit şi primesc în continuarea susţinerea totală a celor trei grupuri de lobby cu forţă uriaşă: Biserica (în principal cea evanghelică), producătorii şi comercianţii de arme şi sectorul industriei de armament şi tehnică militară, plus marile corporaţii din domeniul industriei petroliere.

God Guns And Trump Gifts & Merchandise | Redbubble
God Guns And Trump Gifts & Merchandise | Redbubble

Cât de posibile sunt extensii internaţionale ale acestui tip de raţionament identitar? Uitaţi-vă în jur şi veţi vedea că actuala criză favorizează extrem de tare revenirea în actualitate a oricărui politician cu convingeri şi mesaj mesianic, naţionalist profund şi articulându-se pe exact aceste trei elemente de putere, vechi de când lumea dar mereu noi-nouţe în caz de criză extremă: Biserică-Arme-Resurse. Tehnic, asta înseamnă şi perspectiva îngropării definitive a speranţelor care acum ne apar romantic-utopice exprimate după finalul celor două mari conflagraţii mondiale, Cele care spuneau că omenirea ar fi capabilă să înveţe ceva şi să-şi modifice comportamentele auto-destructive şi din ce în ce mai sangvinare.

Dimpotrivă, acum calea pare deschisă celor care cheamă şi îşi subordonează lideri religioşi pentru a-şi susţine poziţiile din ce în ce mai dure şi ameninţările sau actele de violenţă, care folosesc resursele ca armă pentru şantaj şi alocă sume disproporţionat de mari pentru acumularea de arme. Triada pomenită de Trump poate deveni prioritară pe măsură ce politicile unora dintre marile puteri ale lumii se dovedesc falimentare şi neoperante în faţa crizelor suprapuse. Vor găsi sprijin la populaţie? Cu siguranţă că da, în măsura în care perspectiva unor revolte populare se arată la orizont şi o serie de state se află aproape sau foarte aproape de condiţiile în care s-au produs revoltele din Sri Lanka, cu efecte deja dramatice ale unei inflaţii care pare a fi de nestăpânit în Egipt, Siria, Irak, Sudan, Liban, Kenya, Mali, Ciad, Yemen,  Burkina Faso, Tunisia, Pakistan, Ghana, Nigeria.

Liderii mesianici vor fi adepţii unor politici de forţă, lideri de mână-forte cum le place unor comentatori să spună, unii cu nostalgii evidente ale unui timp pe care-l consider at definitiv apus. Vor fi lideri care vor operaţionaliza această triadă Biserică-Arme-Resurse şi o vor prezenta drept soluţia unică de supravieţuire. S-ar putea să şi fie aşa, dar atunci să ne pregătim pentru asta căci, evident, se schimbă vor schimba paradigmele de joc. Oare cu ce preţ?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite