Trump ar fi „uitat” să-şi doneze salariul din ultimele şase luni de mandat. Ce pensie primeşte acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte republican Donald Trump, care a promis în campania electorală, în 2015, că-şi va dona salariul de preşedinte, ar fi făcut acest lucru timp de doar trei ani şi jumătate, scrie The Washington Post (WP).

În 2015, Donald Trump promitea să-şi doneze întregul salariu de preşedinte, în cazul în care este ales - şi anume 400.000 de dolari (aproximativ 337.000 de euro) pe an.

Preşedinţii americani nu sunt autorizaţi legal să refuze salariul, însă îl pot dona unor organizaţii pe care le aleg în acest sens. Donald Trump ar fi făcut acest lucru timp de cel puţin trei ani şi jumătate.

The Washington Post dezvăluie însă că nu a găsit vreo urmă a unor eventuale donaţii în ultimele şase luni ale mandatului predecesorului democratului Joe Biden la Casa Albă. Dintre organizaţiile guvernamentale contactate de către ziar, niciuna nu a spus că ar fi primit vreo sumă de la Donald Trump.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că miliardarul nu ar fi făcut vreo donaţie.Ultima donaţie cunoscută pe care a făcut-o a avut loc la 23 iulie 2020, către National Park Service, potrivit unor documente guvernamentale.

Potrivit lui David Fahrenthold, jurnalistul de la WP care este autorul acestei anchete, Donald Trump era tot mai nemulţumit de faptul că nu a fost felicitat în mod public pentru aceste donaţii.

În prezent, miliardarul primeşte o pensie în valoare de 220.000 de dolari pe an, ca fost şef de stat, dezvăluie The Washington Post (WP).

În februarie, revista Forbes i-a publicat toate donaţiile. Miliardarul a donat bani departamentelor Veteranilor şi Sănătăţii.

Miliardarul posta mesaje pe Twitter cu destinatarii acestor donaţii şi acuza presa că nu mediatiza suficient acest gest.

”Eu sunt singurul preşedinte care nu a acceptat salariul, ceea ce m-a surprins. Este vorba despre 450.000 de dolari. Singurul motiv pentru care menţionez acest lucru este că ei (presa) nu vorbesc niciodată despre el”, le-a spus Trump susţinătorilor săi la un miting electoral, în octombrie 2020, potrivit Business Insider.

Numai că, potrivit Business Insider, fostul preşedinte s-a înşelat atât cu privire la suma salariului - şi anume 400.000 de dolari şi nu 450.000 -, cât şi cu privire la faptul că alţi preşedinţi nu şi-ar fi donat salariul.

Alţi doi preşedinţi americani au făcut acest lucru, şi anume Herbert Clark Hoover (1929-1933) şi John F. Kennedy (1961-1963).

Contactat de către Forbes şi Washington Post cu privire la donarea a 220.000 de dolari (aproximativ 185 000 euro) - echivalentul ultimelor şase luni de ”salariu prezidenţial” al lui Trump -, anturajul fostului şef al statului a promis să clarifice acest subiect.

Însă acesta nu a comunicat vreo informaţie, în contextul în care Donald Trump continuă să primească o pensie de peste 220.000 de dolari pe an, în calitate de fost preşedinte al Statelor Unite.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite