Trump triumfă. Lumea intră în fibrilaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de sentimente, opţiuni individuale antagonice, realitatea este construită din cifre. Cele date de rezultatele tehnice ale alegerilor din SUA care au consemnat faptul că Donald Trump este preşedintele potrivit pentru mintea, sufletul şi ambiţiile Americii.

Problema apare din faptul că, înaintea chiar de anunţarea victoriei, pieţele mondiale au început să se prăbuşească literalmente în ritm de domino. Bursele au intrat într-o panică totală şi au început reuniunile de urgenţă.

În Japonia, Agenţia de servicii financiare şi Banca Japoniei au decis convocarea unei şedinţe de criză odată cu apariţia primelor semnale de panică mai întâi pe piaţa japoneză, apoi pe toate pieţele asiatice. Ceea ce a provocat imediat o ridicare brutală a cursului yenului şi o scădere cu 6% a indicelui Nikkei 225, plus o trecere în zona negativă a obligaţiunilor japoneze de stat (pe 10 ani).

Au urmat aproape imediat fenomene similare pe celelalte mari pieţe asiatice: valoarea indicelui de la Hong Kong scădea cu 3%, cel de la Sydney cu -2%, Sanghai cu -1,2% şi cel de la Bombay cu peste 6%. În SUA, contractele la termen pe cei doi principali indici bursieri - cele care reflectă încrederea investitorilor în ce priveşte viitorul - scădeau şi ele cu peste 4%, în timp ce bursa de la Londra pierdea peste 5%.

Semnalul clar de criză (exact ca în momentul BREXIT), îl dă revenirea bruscă a apetitului investitorilor pentru aur ca valoare refugiu, valoarea acestuia crescând de la 1.268,30$/uncia la 1.227,38$. Au scăzut brusc şi preţul petrolului (cu 1,56$), dar şi al barilului Brent, referinţa europeană cu livrare în ianuarie (-1,41$). În paralel, a căzut sub minimul istoric şi moneda mexicană (cu -12%)... Apoi bursa din Tel Aviv (-1,12%). Dacă vreţi să urmăriţi evoluţia evenimentelor, aveţi aici toate dezvoltările pe pieţe, în timp real.

Iar Jack Albin, director de investiţii la BMO Private Bank din Chicago aprecia în urmă cu câteva ore că Wall Street ar putea pierde peste 10% în cadrul următoarelor 10 şedinţe bursiere.

De unde această reacţie care se pare că se va accentua puternic în următoarele ore, atunci când vor intra în joc şi bursele europene?

Pieţele sunt profund speriate că se poate intra, imediat, într-o perioadă de turbulenţe şi foarte serioase incertitudini economice căci, poate chiar cu atenuări oarecare, Trump tot va trebui să se ţină de câteva dintre promisiunile sale electorale majore: renegocierea sau anularea a mai multe mari acorduri de liber-schimb multilaterale şi să impună bariere comerciale importurilor americane din ţări ca Mexicul sau China. Investitorii, oamenii de afaceri şi companiile din întreaga lume au reţinut cu mare atenţie o frază rostită de Trump în cadrul campaniei sale electorale:

„Credeţi-mă, e vorba despre un BREXIT de cinci ori mai mare. Fiţi atenţi la ce urmează să se întâmple”.

Se pare că aşa va fi şi că de fapt, asta ar fi principala motivaţie pentru nebunia care a cuprins dintr-odată pieţele financiare. Să dăm credit remarcilor făcute pe Twitter de Nigel Farage, fostul sef al Partidului pentru independenţa Regatului Unit şi unul dintre cei mai vehemenţi susţinători ai Brexit, el spunând că „mişcările burselor sugerează că are loc un nou Brexit”. După cum ştiţi poate, Farage l-a sprijinit entuziast pe Trump în campania electorală.

Miza urmează măsurile politice cu efect geostrategic uriaş pe care actualul Preşedinte ales al SUA le anunţa în campania sa electorală: interzicerea intrării în SUA a cetăţenilor „cu o tradiţie istorică în sprijinirea terorismului”, restaurarea unei relaţii profunde de prietenie cu SUA - ceea ce, cu siguranţă ar putea schimba totalmente balanţa puterii în Europa şi, în orice caz, în zona noastră de lume). Sau construirea zidului la granţia cu Mexicul.

La fel cum nimeni nu ştie care vor fi semnificaţiile - traduse în acte politice - ale doctrinei-cheie: AMERICA FIRST!... în ce măsură vor fi redesenate acorduri majore de securitate şi nu numai în spaţiul trans-atlantic, ci în toate zonele lumii unde prezenţa americană era considerată drept păstrătoare de balanţă strategică.

Primul discurs al lui Donald Trump după victoria la alegerile prezidenţiale din SUA 

Declaraţiile liderilor politici europeni, între tensiune şi maximă precauţie

Între timp, reacţiile încep să curgă din partea politicienilor europeni:

Jean-Marc Ayrault (ministru de Externe, Franţa): „Rămân încă multe întrebări” după victoria lui Trump. „Va trebui să vedem ce va face acest nou preşedinte. Ceea ce a spus până acum provoacă multe nelinişti... dar Franţa va colabora cu SUA”.

Didier Reynders, (ministru de Externe, Belgia): „Va trebui să fim foarte vigilenţi asupra măsurilor ce vor fi luate de noua administraţie americană... este vorba despre o mare democraţie, e mai puţin important cine este preşedinte, trebuie să judecăm pe bază de fapte... şi trebuie să sperăm că viitoarea administraţie americană nu se va retrage în sine, viitorul preşedinte putând să reunească America”.

Marine Le Pen (Franţa, preşedinte Frontul Naţional) : „Felicitări noului Preşedinte ale SUA, Donald Trump, şi poporului american liber!”

Frank-Walter Steimeier (ministru de Externe, Germania): „Şi noi, în Europa, dar şi mulţi americani suntem mulţumiţi că această campanie electorală deosebită a luat sfârşit. Lasă în urma ei o moştenire dificilă pentru viitorii responsabili politici deoarece a reuşit să sfâşie ţara... Va fi dificil pentru noul preşedinte american să umple prăpastia între taberele politice care a devenit acum încă şi mai adâncă”.

Federica Mogherini (Înalt reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate comună): „Legăturile dintre SUA şi UE sunt mai adânci decât orice schimbare survenită în politică. Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei”.

Tomas Prouza (ministru de Externe, Republica Cehă): „Sunt întristat să văd cât de uşor este să instigi la ură şi să adânceşti diviziunile în cadrul societăţii americane. Pot doar spera că unele lucruri pe care le-am văzut în această campanie erau doar tactici politice şi nu exprimau ceva real, deoarece UE are nevoie de SUA şi SUA au nevoie de Europa. Legăturile transatlantice ne fac puternici şi, dacă Administraţia Trump începe să taie aceste legături, va fi semnalul pentru Rusia că are mai mult spaţiu pentru a acţiona împotriva intereselor Europei, cu mai multă libertate ca până acum. Dacă Trump va urma promisiunea făcută în campanie, atunci Europa trebuie să fie sigură că este îndestul de puternică pe picioarele sale şi că vom fi cu mult şi mai efectiv integraţi în activităţile noatre externe şi în domeniul apărării”.

Ursula von der Leyen (ministrul german al Apărării) a afirmat că se află într-o stare de „şoc profund” după ce a aflat de victoria lui Trump. „Cred că Trump ştie că nu a fost un vot pentru el, ci împotriva celor de la Washington, împotriva establishment-ului... chiar dacă am avut o campanie politică plină de derapaje şi diviziuni, a fost un vot democratic şi va trebui să recunoaştem realitatea”. Adăugând că Europa trebuie de acum să se pregătească pentru a face faţă singură în probleme de apărare, alocând bugete mai mari...

Manfred Weber (europarlamentar, şeful grupului PPE din Parlamentul European): „Europa trebuie să aibă mai multă încredere şi putere şi să-şi asume mai multe respo0nsabilităţi...Din acest moment, nu ştim ce să ne mai aşteptăm de la SUA. Dar nu trebuie să cedăm terenul de joc radicalilor din lumea întreagă...”.

Bert Koenders (ministru al Apărării, Olanda): „Va trebui să-l judecăm pe Trump după acţiunile lui atunci când se ajunge la securitate în Europa şi NATO. SUA reprezintă un partener important. Dar, atunci când vorbim despre NATO, sunt foarte mult lucruri în joc. Europa va trebui să vadă ce se întâmplă şi dacă păutem extrage ceva pozitiv din toate astea”.

Martin Schultz, Preşedintele Parlamentului European:

„SUA s-au pronunţat, Victoria lui Donald Trump este clară şi trebuie respectată... Campania sa nu va fi rememorată printre cele mai frumoase ale Americii. Procesul electoral a fost plin de vitriol şi polarizare, Preşedintele Trump va avea sarcina teribil de dificilă de a reuni o naţiune divizată... Rolul lui Trump în diplomaţie şi realizarea de înţelegeri va fi testat din prima zi şi va cere amestecul corect ce responsabilitate, reţinere şi leadership. Politicile globale necesită continua angajare a SUA pentru a face ca lumea să devină un loc mai bun de trăit pentru copiii noştri. De la lupta împotriva încălzirii climatice la angajamentele în NATO, lumea aşteaptă şi speră... UE este cel mai mare partener comercial al SUA. Împreună, economiile noastre înseamnă mai mult de 40$ din GDP-ul global şi aproape o treime din schimburile comerciale mondiale. Parteneriatul nostru cuprinde de lupta împotriva terorismului până la schimburile ştiinţifice şi academice. Relaţiile UE-SUA sunt o componentă cheie a stabilităţii globale. UE este angajată în menţinerea acestei relaţii. Sperăm că acelaşi lucru este valabil şi pentru viitorul Preşedinte al SUA”.

Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene şi Donald Tusk, Preşedintele Consiliului European:

„Parteneriatul strategic între UE şi SUA se bazează pe valorile comune de libertate, drepturile omului, democraţiei şi în credinţa în economia de piaţă. De-a lungul anilor, UE şi SUA ai colaborat pentru a întări pacea şi prosperitatea cetăţenilor noştri şi a popoarelor din întreaga lume. Astăzi este mai important ca oricând să întărim relaţiile transatlantice. Doar prin cooperare apropiată, UE şi SUA pot face o diferenţă atunci când trebuie să facă faţă unor provocări fără precedent precum Da'esh sau ameninţările la adresa suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii sale teritoriale sau în problemele schimbărilor climatice şi migraţiei. Din fericire, parteneriatul UE-SUA este unul larg şi profund, de la eforturile noastre comune de a întări securitatea energetică la lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice, prin intermediul colaborării SUA-UE împotriva ameninţărilor de securitate în vecinătatea estică şi sud-estică a Europei până la negocierea privind Tratatul transatlantic pentru parteneriat în comerţi şi investiţii - ar trebui să nu precupeţim niciun efort pentru ca aceste legături să rămână puternice şi durabile”. 

Vom reveni cu alte puncte de vedere şi cu analize de la Bruxelles privind consecinţele posibile ale alegerii lui Donald Trump în ce priveşte relaţia trans-atlantică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite