Donald Trump, la trei ani de mandat: cum îşi pregăteşte preşedintele american realegerea cu mutări în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele american Donald Trump FOTO Arhivă
Preşedintele american Donald Trump FOTO Arhivă

În trei ani de preşedinţie, Donald Trump s-a ocupat de crearea virusului în scopul de a-l controla şi a reapărea ca vindecător. Miza sa este scrutinul prezidenţial din noiembrie anul acesta, când va candida pentru al doilea mandat la Casa Albă.

Văzut drept un preşedinte imprevizibil şi incontrolabil, Donald Trump rămâne idolul care uneşte America evanghelistă. În plus, el are o linie bine definită, şi anume crearea haosului şi realizarea unor paşi de dans în mijlocul lui. Miza: victoria în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie 2020. Un scrutin pe care nu-l poate pierde, scrie cercetătorul şi consultantul pe probleme internaţionale francez Sébastien Boussois.

„În condiţiile în care economia americană se descurcă destul de bine, semn al Domnului şi al soldatului său viteaz de pe Pământ, corpul electoral care a votat pentru Trump în 2016 îşi va reconfirma probabil alesul“, este de părere Boussois.

Potrivit lui, provocarea este pe plan extern, iar Trump îşi pregăteşte realegerea cu mişcări în Orientul Mijlociu.

„Asemenea celor mai buni scenarişti de la Hollywood, el are obiceiul de a inventa pericole pe care tot el să le rezolve. Ameninţarea care ar necesita un război legitim ar putea fi îndeajuns pentru strângerea rândurilor în mod definitiv în jurul lui, în pofida procedurii de destituire. Este, în orice caz, o strategie clasică de a flutura steagul roşu al pericolului pentru a te prezenta apoi drept unic salvator“, afirmă cercetătorul francez într-un articol publicat pe site-ul RT, folosit de propaganda rusă.

„Trump a reuşit deja o lovitură de geniu, astfel încât niciunul dintre succesorii săi să nu reuşească să stingă focul pe care el însuşi l-a declanşat. Politic şi strategic, în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, preşedintele american pune bazele realegerii sale“, susţine autorul, prezentând totodată explicaţii pentru ipoteza sa.

„În timp ce anunţă retragerea militarilor din regiune, suplimentează apoi trupele de la faţa locului cu 3.500 de soldaţi. Acest lucru arată cât de mari şi decisive sunt implicaţiile acestei regiuni pentru alegerile din Statele Unite şi că americanii nu pot fi înşelaţi: în faţa ameninţării mondiale, începând cu Coreea de Nord până în Iran, trecând prin Irak, China sau întorcându-ne la Statul Islamic, lor le trebuie neapărat un războinic pentru a face faţă numeroaselor provocări care se anunţă. Nu este loc pentru un test cu un viitor preşedinte care nu este rodat să înfrunte lumea redesenată de Trump“.

Pe lângă aceste aprecieri, Sébastien Boussois nu uită de insuccesele diplomatice ale lui Trump. Enumeră criza persistentă cu Coreea de Nord, divizarea din Golf, radicalizarea Arabiei Saudite în perspectiva moştenirii tronului de către prinţul Mohammad bin Salman, eşecul în negocierile cu islamiştii din Afganistan, războiul economic cu China, care nu este decât la început, riscul unui nou război în Irak, lăsarea Iranului pe propriul drum în ceea ce priveşte politica nucleară şi crearea unui martir din Soleimani.

„Trump, care afirma de la reşedinţa sa de vacanţă din Florida că a ordonat uciderea lui Soleimani pentru că acesta din urmă era la originea mai multor fronturi de război şi un susţinător puternic al terorismului, este convins de un lucru, şi anume că numai el poate aduce pacea“, conchide Sébastien Boussois, cercetător asociat la Universitatea Liberă din Bruxelles şi la UCAM Québec.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite