Trump susţine că Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA nu poate face faţă unei pandemii şi dă vina pe Obama

Trump susţine că Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA nu poate face faţă unei pandemii şi dă vina pe Obama

Preşedintele SUA, Donald Trump

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA că nu a luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi capabilităţile de a răspunde în faţa unei pandemii. Trump dă vina pe administraţia Obama, pe care o acuză că nu a făcut schimbările necesare astfel încât Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor să aibă o capacitate mai bună de a răspunde în faţa unei pandemii.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Preşedintele Obama a făcut schimbări care au afectat şi mai rău sistemul. Răspunsul lor la gripa A/H1N1 a fost un dezastru total. Mii de oameni au murit şi nu a fost făcut nimic pentru a repara problemele, până acum”, a scris Donald Trump pe Twitter. Preşedintele american a mai declarat că au fost făcute deja câteva schimbări.
 
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va decreta vineri starea de urgenţă naţională din cauza epidemiei provocate de coronavirus, afirmă surse ale agenţiei Bloomberg, preluată de Reuters.
 
Casa Albă nu a reacţionat imediat la solicitarea de a comenta ştirea. Conform unei legi din 1988, Agenţia federală pentru gestionarea urgenţelor poate aloca fonduri autorităţilor locale şi statelor americane, în caz de dezastre, şi poate trimite echipe de asistenţă. Prevederile legale respective sunt rareori utilizate, remarcă Reuters. Fostul preşedinte Bill Clinton a decretat o astfel de urgenţă în 2000, în timpul epidemiei de virus West Nile. 
 
Directorul departamentului de sănătate din Ohio spune că statul american ar putea avea deja 100.000 de cazuri de coronavirus 
 
Ohio ar putea număra deja peste 100.000 de persoane infectate cu noul coronavirus, a declarat o responsabilă sanitară din acest stat din nordul Statelor Unite, informează  AFP.
 
Vorbind într-o conferinţă de presă joi, alături de guvernatorul Mike DeWine, directorul departamentului de sănătate din Ohio, Amy Acton, a declarat că statul înregistrează cazuri de transmitere "comunitară" a virusului, adică local, în cadrul populaţiei, şi nu prin intermediul persoanelor care au călătorit în zone infectate.
 
"Din câte ştim despre modul în care funcţionează transmiterea comunitară, cel puţin 1% din populaţia noastră este purtătoare a virusului azi în Ohio", a precizat Amy Acton.
 
Americanii au autorizat de urgenţă un test de coronavirus mai rapid 
 
Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat de urgenţă un test de coronavirus mai rapid, realizat de compania elveţiană Roche, în vederea sporirii capacităţii de diagnosticare şi a ajuta la controlarea epidemiei actuale, informează vineri, 13 martie, Reuters.
 
Noul test oferă rezultate în trei ore şi jumătate şi poate produce până la 4.128 de rezultate în fiecare zi, a anunţat vineri compania cu sediul în Basel, o îmbunătăţire în comparaţie cu testele anterioare ale companiei.
 
Autorizaţie de utilizare de urgenţă a FDA elimină testele desfăşurate în Statele Unite şi pe pieţele care acceptă marcajul CE care certifică faptul că acestea sunt conforme cu standardele europene.
 
În SUA, testarea a fost zădărnicită de trusele cu deficienţe distribuite de către guvernul federal în februarie, care au emis unele rezultate false. Acest lucru a împiedicat ţara să controleze epidemia, în cadrul căreia peste 1.660 de persoane din SUA au fost infectate, iar peste 122.000 la nivel mondial.
 
Roche a indicat că „funcţionează la capacitate de producţie maximă” pentru a furniza cât mai multe teste rapide.
 
„Virusul infectează oamenii într-un mod exponenţial. Am ştiut că trebuie să avem un volum de procesare ridicat”, a declarat într-un interviu directorul departamentului de diagnosticare din cadrul Roche, Thomas Schinecker. „Acest lucru va ajuta la izolarea pacienţilor infectaţi, pentru ca ceilalţi să rămână sănătoşi”, a adăugat el.
 
Testele includ două sisteme de diagnostic: cobas 6800, care poate procesa 1.440 de eşantioane pe zi, şi cobas 8800, care poate procesa peste 4.100 probe pe zi. La nivel mondial, există 695 de sisteme cobas 6800 şi 132 de sisteme cobas 8800, „peste 100” fiind în SUA, potrivit Roche.
 
Schinecker a declarat că Roche este în discuţii cu Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor pentru livrarea mai multor sisteme în zonele în care acest lucru este necesar, inclusiv în statul Washington, unde au fost confirmate 31 dintre cele 41 de decese, notează Reuters.
 
Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Washington a suplimentat capacitatea la 1.000 de teste pe zi, însă laboratoarele sale se confruntă cu mai multe probleme, printre acestea numărându-se personalul insuficient disponibil pentru ridicarea şi livrarea eşantioanelor pentru testare, au precizat autorităţile. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările