Trump: SUA urmează să stabilească în zilele următoare cine l-a ucis pe Khashoggi. Cum a fost atras jurnalistul a în capcana de la Istanbul

Trump: SUA urmează să stabilească în zilele următoare cine l-a ucis pe Khashoggi. Cum a fost atras jurnalistul a în capcana de la Istanbul

Jurnalistul Jamal Khashoggi, intrând în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul

Statele Unite urmează să stabilească în următoarele zile cine l-a ucis pe Jamal Khashoggi, pe 2 octombrie în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, a anunţat preşedintele american Donald Trump. Ambasadorul Arabiei Saudite la Washington, Khalid bin Salman, fratele prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, l-ar fi convins pe Khashoggi că poate călători în Turcia fără nici un risc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trump a declarat presei la Malibu, în California, unde a vizitat sâmbătă zone devastate de incendii, că un ”raport complet” cu privire la ”cine a făcut-o” urmează să fie finalizat ”în următoarele două zile”, adică duminică sau luni, iar apoi a menţionat alt termen, ”luni sau marţi”, informează AFP.

Statele Unite nu au ajuns, în acest stadiu, la o ”concluzie definitivă” cu privire la responsabilităţile în asasinarea lui Khashoggi, declara cu doar câteva ore mai devreme o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert.

Ea reacţiona astfel faţă de informaţii dezvăluite de cotidienele Washington Post (WP) şi New York Times (NYT) care au dezvăluit, citând surse anonime, că CIA a conchis că prinţul miştenitor Mohammed bin Salman este cel care a comandat ca jurnalistul să fie asasinat.

Heather Nauert a declarat că la momentul declaraţiilor sale ar fi prematur să se desemneze un astfel de vinovat.

”Informaţii recente potrivit cărora Guvernul american a ajuns la o concluzie defintivă sunt inexacte”, a subliniat ea, citată într-un comunicat. ”Rămân multe întrebări fără răspuns”, a insistat ea.

Ambasadorul Arabiei Saudite la Washington, Khalid bin Salman, fratele prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, l-ar fi convins pe jurnalistul dizident Jamal Khashoggi că poate călători în Turcia „din orice motiv” fără nici un risc.

Khalid i-a spus lui Khashoggi, jurnalist care a colaborat cu The Washington Post, că ar trebui să meargă la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele şi i-a dat asigurări că va fi în siguranţă făcând acest lucru.

Nu este clar dacă Khalid ştia că jurnalistul va fi ucis, dar a făcut apel la fratele său, potrivit oamenilor familiarizaţi cu apelul, care a fost interceptat de serviciile americane.

Fatimah Baeshen, purtătoarea de cuvânt a ambasadei saudite de la Washington, a declarat că ambasadorul şi Khashoggi nu au discutat niciodată despre „nimic legat de plecarea în Turcia”. Ea a adăugat că afirmaţiile din presupusa evaluare a CIA sunt false. Avem şi continuăm să auzim diverse teorii fără să vedem baza primară a acestor speculaţii.”

Ambasadorul Arabiei Saudite la Washington a respins sâmbătă că ar fi discutat telefonic cu Jamal Khashoggi sau că i-ar fi sugerat că poate călători în Turcia „din orice motiv”, după ce Washington Post a informat acest lucru, citând persoane apropiate serviciilor secrete americane, relatează Reuters.

„Cer guvernului american să transmită orice informaţie referitoare la această afirmaţie”, a declarat ambasadorul saudit, prinţul Khaled bin Salman, într-un mesaj postat pe Twitter.

Cotidianul Washington Post a informat vineri că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Istanbul luna trecută, contrazicând afirmaţiile guvernului saudit potrivit cărora prinţul nu a fost implicat în acest caz.

Conform informaţiilor transmise de cotidianul american CIA a examinat mai multe surse de informaţii, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizaţi cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecţia anonimatului.

Khashoggi a dispărut pe data de 2 octombrie după ce a a intrat în Consulatul saudit din Istanbul pentru a obţine documente necesare pentru a se căsători cu o femeie de origine turcă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: