Trump spune că i-a abandonat pe kurzi pentru că nu au ajutat SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

La acuzaţiile că Washingtonul i-ar fi abandonat pe aliaţii kurzi din Siria, preşedintele american Donald Trump a răspuns că insurgenţii kurzi "nu au ajutat (SUA) în cel de-al Doilea Război Mondial", amintind Debarcarea din Normandia.

Întrebat despre posibilitatea ca americanii să construiască o alianţă cu miliţiile kurde împotriva cărora Turcia a lansat un atac, preşedintele Trump a răspuns că acestea "nu au ajutat" Statele Unite în timpul celui de-al doilea război mondial şi al debarcării în Normandia.

"Nu ne-au ajutat în cel de-al Doilea Război Mondial, nu ne-au ajutat cu Normandia, de exemplu (...) nu au fost acolo", a declarat liderul SUA, adăugând că insurgenţii kurzi au luptat alături de forţele americane pentru "propriile teritorii".

"Am cheltuit o sumă imensă de bani ajutând kurzii", a mai spus Trump reporterilor.

"Cu toate acestea fiind spuse, ne plac kurzii", a precizat liderul american.

Preşedintele a adăugat că a citit despre acest lucru într-un "articol foarte, foarte grozav", aparent făcând referire la un material scris de comentatorul conservator Kurt Schlichter, în care acesta a afirmat că SUA şi kurzi s-au aliat întrucât aveau un interes comun: distrugerea reţelei teroriste Stat Islamic.

Trump, criticat de foşti oficiali militari americani

Preşedintele SUA, Donald Trump, este ţinta criticilor unor foşti responsabili ai US Army de „abandonarea“ kurzilor, aliaţii Statelor Unite ale Americii, prin retragerea trupelor americane din nordul Siriei, lângă frontiera turcă, ceea ce a deschis calea ofensivei declanşate în urmă cu o zi de Ankara, informează AFP.

Fostul şef al forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel, l-a acuzat pe preşedintele SUA de abandonarea aliaţilor care, în majoritate grupaţi în cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), au avut un rol crucial în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

„Această politică de abandonare ameninţă să anuleze cinci ani de lupte împotriva Statului Islamic şi va afecta serios credibilitatea şi încrederea în americani în toate bătăliile viitoare în care vom avea nevoie de aliaţi puternici“, a subliniat generalul, care a trecut în rezervă anul acesta.

„FDS au eliberat zeci de mii de kilometri pătraţi şi milioane de persoane aflate în ghearele Statului Islamic. În cursul luptelor, acestea au înregistrat 11.000 de victime“, a amintit el în revista The Atlantic.

Spre comparaţie, generalul (r.) Joseph Votel, aminteşte că doar şase soldaţi şi doi membri ai personalului civil al SUA au fost ucişi în Siria.

Donald Trump declară de mult timp că ar dori să pună capăt angajamentului SUA în Siria. El a susţinut, de asemenea, că ţara sa nu poate face nimic împotriva urii existente între turci şi kurzi.

Trump a sugerat miercuri că SUA i-au ajutat suficient de mult pe kurzi, cheltuind 'sume considerabile' pentru a le furniza armament. 'Acestea fiind spuse, îi iubim pe kurzi', a remarcat el.

În pofida acestor argumente, Mark Hertling, fost comandant al forţelor terestre americane în Europa, a apreciat că decizia lui Donald Trump 'prevesteşte un dezastru în viitor pentru Statele Unite'.

„Kurzii din FDS - aliaţii noştri de încredere în lupta împotriva Statului Islamic - sunt atacaţi de un aliat NATO, Turcia“, notează el într-o postare pe Twitter. 'Repercusiunile pentru Statele Unite şi NATO vor fi de durată şi în detrimentul securităţii Europei şi a lumii', a apreciat acesta.

Potrivit unor responsabili ai Pentagonului, kurzii erau mai bine antrenaţi decât soldaţii turci sau irakieni, de exemplu, pentru desfăşurarea campaniilor de preluare a unor importante oraşe de sub controlul Statului Islamic.

„Când armata irakiană s-a prăbuşit, kurzii au fost cei care au fost în prima linie a atacului din partea Statului Islamic împotriva civilizaţiei noastre, nu noi, nu turcii“, a ţinut să sublinieze Ruben Galledo, ales democrat şi fost combatant în Irak.

„Abandonarea kurzilor este o atenţionare frapantă că <<America pe primul loc>> (America First) înseamnă <<America singură>>, a avertizat el într-un mesaj pe Twitter.

„În afara Israelului, aliatul nostru cel mai puternic şi cel mai important în Orientul Mijlociu, au fost kurzii... şi i-am pierdut“, a opinat Galledo, avertizând că SUA nu mai pot de acum înainte pretinde un anumit nivel de încredere din partea aliaţilor lor.

Unii au făcut o paralelă cu războaie anterioare în care americanii i-au lăsat să se descurce singuri pe aliaţii lor, amintind în acest context guvernele din Laos şi Vietnamul de Sud în anii 1970.

Senatoarea republicană Martha McSally, fost pilot în forţele aeriene ale SUA, care a fost de şase ori în misiuni în Orientul Mijlociu, a apreciat că decizia lui Trump de a lăsa cale liberă Turciei a fost pur şi simplu 'proastă'.

„FDS, aliaţii noştri kurzi, au fost cei care au plătit cel mai greu preţ“, a declarat ea pentru Fox Radio. „Ei au fost cei care au răsturnat califatul“ Statului Islamic.

Cu toate acestea, există voci care îşi exprimă sprijinul pentru Trump în dorinţa sa de a retrage trupele SUA din conflicte interminabile.

Potrivit lui Dan Caldwell, din lobby-ul Concerned Veterans For America, Donald Trump nu doreşte decât să pună interesele ţării sale pe primul loc.

„Nu este în interesul nostru să ne regăsim în mijlocul unui vechi conflict între Turcia şi kurzi în Siria, care exista înainte apariţiei Statului Islamic şi a războiului civil din Siria“, a declarat el pentru AFP.

Doi senatori americani cer sancţionarea Turciei pentru intervenţia militară în Siria

Doi senatori americani, un republican şi un democrat, au anunţat miercuri o propunere ce vizează sancţionarea foarte severă a Turciei în cazul în care aceasta nu îşi retrage armata din Siria, în urma operaţiunii sale aflată în curs împotriva forţelor kurde din nord-estul Siriei, informează AFP.

Congresul american îl va face pe preşedintele Erdogan să plătească "foarte scump" pentru ofensiva din Siria, a avertizat miercuri influentul senator republican Lindsey Graham. "Rugaţi-vă pentru aliaţii noştri kurzi care au fost abandonaţi ruşinos de administraţia Trump", a scris el pe Twitter. "Voi face eforturi în Congres pentru ca Erdogan să plătească foarte scump", a adăugat senatorul, în general un susţinător apropiat al lui Donald Trump. 

Acest proiect de sancţiuni ar urma să ceară executivului condus de preşedintele Donald Trump îngheţarea bunurilor de pe teritoriului SUA ale celor mai înalţi lideri turci, inclusiv ale premierului Recep Tayyip Erdogan şi ale deţinătorilor portofoliilor afacerilor externe, apărării, finanţelor, comerţului şi energiei.

Aceste măsuri punitive ar viza, de asemenea, orice entitate străină care ar vinde arme Ankarei, precum şi sectorul energetic al Turciei, conform postării publicate pe Twitter de senatorul republican Lindsey Graham - în mod obişnuit un apropiat al preşedintelui Trump, dar foarte pornit împotriva poziţiei adoptate de preşedinte în criza actuală- , precum şi de colegul său democrat Chris Van Hollen.

"Aceste sancţiuni vor avea consecinţe imediate şi de mare amploare pentru Erdogan şi armata sa", a avertizat Chris Van Hollen.

Cei doi nu au precizat când va fi supusă unui vot în Senat propunerea. Lindsey Graham a declarat însă că este sigur că va obţine un sprijin puternic din partea celor două tabere politice ale Congresului, cu atât mai mult cu cât administraţia Trump "refuză să acţioneze împotriva Turciei". Dacă va trece de votul în Senatul dominat de republicani, propunerea ar urma să fie adoptată de Camera Reprezentanţilor, unde Partidul Democrat este majoritar.

Preşedintele SUA, care a dat mână liberă Turciei în plan militar, a ameninţat la rândul său cu sancţiuni economice, dar doar în cazul în care Ankara îşi conduce ofensiva în mod "injust" şi "inuman".

Senatorii propun, de asemenea, interzicerea vânzării de arme şi muniţii produse în SUA către Turcia şi limitarea acordării de vize liderilor de la Ankara.

Totodată, ei doresc aplicarea neîntârziată a sancţiunilor prevăzute de o lege americană din 2017 pentru a pedepsi achiziţionarea de către autorităţile turce a sistemului rus de apărarea antirachetă S-400. Aceste sancţiuni ar trebui aplicate în mod automat, dar Donald Trump şi-a manifestat până în prezent reticenţa în privinţa aplicării lor.
 

"Kurzii se bat pentru pământul lor, trebuie să înţelegeţi", a explicat la Casa Albă preşedintele republican al Statelor Unite.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite