Trump sprijină cererea Pentagonului pentru un buget al apărării de 750 de miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump susţine planurile Pentagonului de a solicita Congresului suma de 750 de miliarde de dolari pentru cheltuielile de apărare anul viitor, a declarat un oficial american duminică, realatează Reuters.

 Trump, care s-a confruntat cu un deficit bugetar în ultimii şase ani, le-a transmis membrilor cabinetului său la începutul acestui an să vină cu propuneri de reducere a cheltuielilor cu agenţiile cu 5%, însă a sugerat că militarii vor fi în mare măsură scutiţi.

Un oficial american, sub condiţia anonimatului, a declarat că secretarul Apărării, Jim Mattis, a discutat despre buget cu Trump în ultimele zile şi a subliniat riscurile unor cheltuieli fixe pentru apărare.

Oficialul a spus că în timpul acestei discuţii Trump a vrut să "accelereze progresele pe care le-a făcut administraţia sa în reconstruirea armatei".

În august, Trump a semnat un proiect de lege de 716 miliarde dolari destinat politicii de apărare.

Congresul american a aprobat, în mai, cu o majoritate netă un buget de 716,3 miliarde pentru Pentagon, accelerând cheltuielile militare şi întărind poziţia SUA în contextul disputei de la distanţă cu Rusia, informează AFP.

Senatul a aprobat legea privind bugetul apărării (NDAA) pe 2019 cu 87 de voturi pentru şi zece împotrivă, la o săptămână după ce aceasta a fost adoptată de Camera reprezentanţilor cu 359 de voturi pentru şi 54 împotrivă.

"Sunt recunoscător pentru hotărârea membrilor Congresului din cele două partide de a adopta NDAA în timp record în acest an", a comentat ministrul apărării, Jim Mattis, într-un comunicat.

Legea deblochează 69 de miliarde de dolari pentru operaţiuni externe în curs (Afganistan, Siria, Irak, Somalia, etc.), prevede o creştere cu 2,6% a salariilor membrilor forţelor armate şi autorizează investiţii de zeci de miliarde de dolari în modernizarea forţelor navale, a celor aeriene şi a sistemelor defensive de rachete ale SUA.

Armata SUA va retrage sute de militari din operaţiunile antiterorism din Africa în următorii ani pentru a susţine eforturile Pentagonului de a se concentra pe ameninţările din China şi Rusia, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Candice Tresch, scrie Reuters.

Anterior, armata SUA a făcut o prioritate din a contracara China şi Rusia în noua strategie pentru apărarea naţională.

„Reducerea personalului militar va reprezenta mai puţin de 10% din cei 7.200 de soldaţi şi se va desfăşura pe parcursul următorilor ani”, a declarat Tresch.

Ea a adăugat că reducerile nu vor afecta operaţiunile antiterorism din ţări precum Somalia, Djibouti şi Libia.

În alte părţi, precum vestul Africii, operaţiunile vor trece de la „asistenţă tactică la consiliere, întâlniri, asistenţă şi împărţirea informaţiilor”.

Un oficial american, vorbind sub condiţia anonimatului, a declarat că reducerea va avea loc în următorii trei ani şi va include ţări precum Kenya, Camerun şi Mali.

Decizia Pentagonului vine în timp ce China şi Rusia caută să îşi mărească influenţa în Africa. În timpul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a creat legături militare şi diplomatice puternice cu multe ţări africane. Rusia încearcă acum să recreeze acele relaţii.

De când naţiunile occidentale au sancţionat Rusia pentru anexarea Crimeei în 2014, Moscova a semnat 19 acorduri de cooperare militară în Africa precum cele cu Etiopia, Nigeria şi Zimbabwe, conform ministerelor de Externe şi al Apărării, precum şi presei de stat.

China a avut pentru mult timp o prezenţă economică importantă în Africa dar nu s-a implicat militar. Totuşi, anul trecut Beijingul a inaugurat prima bază militară din afara Chinei, în Djibouti.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite