Trump şi-a citit discursul netradiţional cu ocazia Zilei Independenţei, punând în centru armata americană: Cerurile aparţin Statelor Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump a  ţinut un discurs la Lincoln Memorial cu ocazia celebrărilor „Salut către America” de pe 4 iulie, devenind primul preşedinte american după aproape 70 de ani care se adresează naţiunii de Ziua Independenţei. Trump a vorbit din spatele unui geam antiglonţ, parţial în ploaie, în faţa unei mulţimi destul de tăcute, relatează The Guardian.

Trump a vorbit aproximativ 45 de minute, ţinând un discurs presărat cu accente patriotice despre „cea mai fabuloasă naţiune din istoria lumii”, unul în mare parte apolitic, notează CNN.

În mod surprinzător, Trump nu s-a abătut aproape deloc de la discursul prestabilit în care făcut un scurt istoric al Zilei Independenţei, al realizărilor americane în diferite domenii şi a elogiat fiecare ramură militară în parte, timp în care acestea au survolat şi li s-a intonat imnul oficial.

Într-unul din rarele momente în care nu şi-a citit discursul, Trump a îndemnat pe cei din mulţime să se alăture forţelor armate: „Trebuie să faceţi asta!”

El a început cu omagierea pe rând a forţelor armate, ale Pazei de Coastă, a forţelor armate terestre, navale şi aeriene şi a spus că lor li se va vor adăuga în curând şi Forţele Spaţiale, iar cu acest prilej a promis că va plasa pe Marte steagul american.

El a spus despre Forţele Aeriene că deţin cele mai puternice arme de planetă şi că „de peste 65 de ani nici un inamic nu a reuşit să ucidă măcar un singur soldat american, întrucât cerurile aparţin Statelor Unite”.

El a făcut şi referinţe la figuri istorice precum Thomas Jefferson, George Washington şi  Abraham Lincoln, ca apoi să-i amintească pe Thomas Edison, Alexander Graham Bell, fraţii Wright şi Clara Barton.  

Trump a încheiat cu un mesaj de unitate, fără a aminti de dezbinarea politică, la sfatul consilierilor săi: „Nu avem cum să uităm că suntem americani şi viitorul ne aparţine. Viitorul aparţine celor curajoşi, puternici, mândri şi liberi. Poporul american urmăreşte un singur vis al nostru, al tuturor şi un singur destin măreţ”.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

La sfârşit fanfara militară a cântat „Mândru să fiu american” al lui Lee Greenwood, unul din preferatele lui Trump. 

Politico scrie despre cum Trump şi-a regizat un spectacol în care s-a pus pe sine în centru cu prilejul celebrării Zilei Independenţei care n-a mai cunoscut demult o asemenea atitudine partizană din partea unui preşedinte. El s-a prezentat drept un preşedinte care se identifică cu forţele armate, deşi şi-a amânat de mai multe ori înrolarea în timpul războiului din Vietnam pe motive medicale.

   

Cerul de deasupra Lincoln Memorian a fost survolat de aeronave ale infanteriei marine, ale forţelor navale americane, de avionul prezidenţial şi de escadronul Blue Angels care a marcat sfârşitul discursului.

În ciuda ploii, a vremii închise şi umidităţii, posesorii biletelor VIP şi-au făcut apariţia la eveniment.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Un grup de protestatari a ars un steag american

Chiar în timp ce oamenii se adunau pentru paradele militare şi discursul lui Trump, un grup de manifestanţi anti-Trump a ars un steag american vizavi de Casa Albă; totodată, au avut loc ciocniri cu manifestanţi pro-Trump, unele dintre ele luând o turnură violentă.

Mai mulţi protestatari au fost reţinuţi.

Manifestanţii anti-Trump conduşi de activistul Gregory “Joey” Johnson şi format din membri ai Clubului Revoluţionarilor şi ai Revolution Tour au anunţat planurile de a incendia un steag american într-un comunicat de presă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite