Trump şi-a anulat vizita în Danemarca după ce premierul danez a calificat drept absurde discuţiile despre vânzarea Groenlandei

Trump şi-a anulat vizita în Danemarca după ce premierul danez a calificat drept absurde discuţiile despre vânzarea Groenlandei

FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe Twitter că şi-a amânat vizita programată în Danemarca în mai puţin de două săptămâni, după ce premierul danez a calificat interesul său de a cumpăra Groenlanda drept „absurd”, relatează CNN.

Ştiri pe aceeaşi temă

.„Danemarca este o ţară deosebită cu oameni încredibil, dar având în vedere comentariile primului-ministru Mette Frederiksen că nu o interesează deloc să discute despre vânzarea Groenlandei, îmi voi amâna vizita programată peste două săptămâni”, a scris Trump marţi seară pe Twitter

„Primul-ministru a scutit o grămadă de cheltuială şi efort din partea ambelor ţări exprimându-se atât de direct în această chestiune. Îi mulţumesc pentru asta şi aştept cu nerăbdare să programez o altă vizită în viitorul apropiat”, a spus Trump.
 
Ambasadorul american în Danemarca a scris pe Twitter despre pregătirile pentru vizita lui Trump, la scurt timp după postarea lui Trump, semn că nu fusese informată de anularea acesteia.
 
 
 

 

 

 
După ce în presă au apărut informaţii că preşedintele american s-a sfătuit cu consilierii său în privinţa achiziţionării Groenlandei, aceştia confirmându-le la scurt timp, Trump însuşi a vorbit deschis reporterilor despre această intenţie, „idee interesantă” şi de tatonat în Danermarca, dar nu o chestiune neapărat arzătoare, cum a subliniat el însuşi.
 
Totuşi tot Trump a spus la New Jersey în aceeaşi discuţie cu reporterii că „suntem buni aliaţi ai Danemarcei” şi că Groenlanda îi aduce pierderi mari, în timp ce SUA protejează teritorii din toată lumea.
 
Premierul danez a spus că discuţiile despre cumpărarea insulei sunt cu totul absurde şi speră că Donald Trump nu a vorbit serios. Ea a amintit de autonomia Groenlandei şi a făcut referire la declaraţiile guvernului de pe insulă potrivit cărora sunt deschişi pentru afaceri, dar nu şi pentru a vinde o ţară cu resurse naturale valoroase.
 
„Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparţine Groenlandei”, a spus Frederiksen.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: