Trump s-ar pregăti să ceară Pentagonului şi diplomaţilor să joace un rol mai important în vânzarea de arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump este aproape de finalizarea unui nou plan prin care ataşaţii militari şi diplomaţii americani vor fi îndemnaţi să ajute în procesul de atragere de comenzi din străinătate pentru industria americană de armament, potrivit unor oficiali SUA citaţi în exclusivitate de agenţia Reuters.

Conform unor persoane care sunt la curent cu situaţia, acest nou plan ar urma să fie anunţat de Donald Trump la începutul lunii viitoare şi ar viza relaxarea regulilor de export referitoare la achiziţiile de echipament militar produs în SUA de către alte ţări, de la avioane de luptă şi drone la nave de război şi artilerie.  

Trump încearcă astfel, notează Reuters, să-şi îndeplinească o promisiune făcută în timpul campaniei electorale din 2016 – aceea de a crea locuri de muncă în Statele Unite prin creşterea vânzărilor de bunuri şi servicii în străinătate, pentru a reduce deficitul comercial al SUA, ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani - 50 de miliarde de dolari.

Totodată, Administraţia se află sub presiunea contractorilor americani din domeniul apărării, care se confruntă cu o competiţie în creştere din partea unor rivali precum China şi Rusia.

Dar orice relaxare a restricţiilor privind vânzările de arme ar fi în opoziţie cu politica de apărare a drepturilor omului şi cu cei care militează pentru un control sporit al armelor, care spun că există un risc  de alimentare a violenţelor din regiuni precum Orientul Mijlociu şi Asia de Sud sau că armele ar putea fi deturnate pentru a fi folosite în atacuri teroriste.

Reuters adaugă că, potrivit unor oficiali care au vorbit sub protecţia anonimatului, în afara unei utilizări mai mari a reţelei de ataşaţi militari şi comerciali deja staţionaţi în ambasade americane în capitale din întreaga lume, un alt aspect al planului este punerea în mişcare a unei ajustări a Reglementărilor privind comerţul internaţional cu arme (ITAR). Este vorba despre o politică privind reglementarea exporturilor de arme din 1976 şi care nu a mai fost revizuită semnificativ de peste trei decenii.

Potrivit agenţiei citate, un oficial american a afirmat că aceste eforturi ale guvernului în favoarea producătorilor americani de arme, alături de relaxarea restricţiilor privind exporturile de arme şi un tratament mai favorabil pentru vânzările către aliaţi şi parteneri din afara NATO ar putea aduce miliarde de dolari în plus şi mai multe locuri de muncă. Oficialul nu a oferit însă detalii.

Strategia de a implica Pentagonul şi Departamentul de Stat într-un rol mai activ în obţinerea de vânzări de arme în străinătate ar putea fi mai ales în avantajul unor mari companii din domeniul apărării precum Lockheed Martin şi Boeing.

Casa Albă şi Pentagonul au refuzat să facă orice comentariu pe marginea acestui subiect, precizează Reuters, adăugând că, potrivit unor oficiali din administraţie, deocamdată nu este clar cât de mult ar trebui să se implice diplomaţii şi ataşaţii militari în aceste chestiuni. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite