Trump, pregătit să prelungească blocarea administraţiei americane până la atingerea unei înţelegeri privind finanţarea unui zid la graniţa cu Mexicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Donald Trump a repetat marţi, de Crăciun, că blocarea unei părţi a administraţiei federale americane va dura atât timp cât nu obţine satisfacţie în privinţa finanţării zidului pe care vrea să-l construiască la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic, relatează Reuters.

O parte a Guvernului american este închisă de sâmbătă, iar niciun efort tangibil nu este perceptibil în vederea redeschiderii administraţiilor afectate de acest "shutdown"..

”Eu nu pot să vă spun că Guvernul (se) va redeschide”, a declarat Trump într-o videocoferinţă, în ziua de Crăciun, cu militari americani staţionaţi în străinătate.

”Eu pot să vă spun că nu se va redeschide atât timp cât nu vom avea un zid, o palisadă sau să numească asta cum vor ei. O voi numi cum vor ei, dar este totuna. este o barieră pentru a împiedica oamenii şi drogurile să se deverseze în ţara noastră”, a declarat Trump.

Finanţările alocate aproape unui sfert din programele federale, inclusiv ale departamentelor Securităţii Interne, Justiţiei şi Agriculturii au încetat la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Construirea unui zid la frontiera cu Mexicul este una dintre promisiunile emblematice pe care Trump le-a făcut în campania prezidenţială.

Democaraţii se opun acestei măsuri şi refuză să-i ofere o victorie politică pe care să o prezinte susţinătorilor săi.

FED

Locatarul Casei Albe şi-a relansat tot marţi atacurile la adresa rezervei federale americane, pe care o acuză că procedează la o creştere prea rapidă a dobânzilor.

”Ei cresc dobânda prea repede, pentru că ei cred că economia este atât de bună. Însă eu cred că vor înţelege destul de repede”, a declarat preşedintele în faţa unor jurnalişti în Biroul Oval.

”Am o mare încredere în întreprinderile noastre. Avem întreprinderi care sunt cele mai bune din lume şi care reuşesc bine”, a adăugat Trump după o videoconferinţă cu militari americani staţionaţi în străinătate.

Pieţele americane au înregistrat deprecieri puternice în ultimele săptămâni, din cauza unor îngrijorări cu privire la o creştere economică mai slabă.

Trump consideră că această depreciere de pe pieţe este imputabilă în mare parte Fed, pe al cărei preşedinte, Jerome Powell, l-a criticat în mod public, în pofida faptului că el l-a numit în post.

Presa americană scrie că Trump a evocat o destituire a lui Powell.

Trump declara pentru Reuters, în august, că nu este ”entuziasmat” de şeful Rezervei federale.

”Singura problemă a economiei noastre este Fed”, a apreciat el luni.

Principalii trei indici americani s-au depreciat cu peste 2% în ajunul Crăciunului, iar S&P 500 s-a depreciat cu aproximativ 19,8% dela 20 septembrie, când a atins cel mai înalt nivel.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite