Trump refuză prima invitaţie de a participa la o audiere în cadrul anchetei din Camera Reprezentanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Albă a comunicat, duminică, democraţilor din Camera Reprezentanţilor că preşedintele Donald Trump nu va participa şi nici nu va trimite un avocat pentru prima audiere programată pentru miercuri. Consilierul juridic al Casei Albe, Pat Cipollone, a caracterizat ancheta ca fiind "foarte partizană".

Casa Albă a comunicat duminică democraţilor din Camera Reprezentanţilor că preşedintele Donald Trump nu va trimite un avocat pentru a participa la o audiere ce va avea loc în această săptămână, invocând lipsa unei "corectitudini fundamentale", informează Reuters.

Decizia Casei Albe vine ca răspuns la primul dintre cele două termene cruciale ce i-au fost comunicate în această săptămână, când democraţii se pregătesc să îşi mute atenţia de la faza de documentare la cea de examinare a posibilelor acuzaţii de conduită incorectă pe care Trump le-ar fi avut în relaţia cu Ucraina în cadrul anchetei ce vizează declanşarea unei proceduri de punere sub acuzare şi destituire a preşedintelui SUA.

Pat Cipollone a răspuns, într-o scrisoare de cinci pagini, solicitării congresmenilor, precizând că refuzul este motivat de faptul că "rămâne neclar dacă Comisia Juridică va acorda preşedintelui un proces echitabil prin audieri suplimentare".

Donald Trump va fi miercuri, în ziua audierii din Camera Reprezentanţilor, în Marea Britanie, unde participă la un summit NATO.

Cipollone a mai precizat că Administraţia de la Casa Albă va răspunde separat, până vineri, dacă Trump intenţionează să prezinte argumente de apărare în etapele ulterioare ale procedurii de punere sub acuzare.

Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor, însărcinată să evalueze acuzaţiile cunoscute sub numele de articole de punere sub acuzare i-a acordat răgaz preşedintelui Trump până duminică la ora 18 p.m. (23:00 GMT) pentru a comunica dacă va trimite un avocat să ia parte la şedinţa de miercuri a comisiei juridice.

"Nu putem preconiza în mod echitabil să participăm la o audiere în timp ce martorii nu au fost încă numiţi şi continuă să fie neclar dacă comisia juridică va asigura preşedintelui un proces echitabil prin audieri suplimentare", se arată în scrisoarea de răspuns a avocatului Casei Albe Pat Cipollone adresată preşedintelui comisiei juridice din Camera Reprezentanţilor Jerrold Nadler.

Cipollone menţionează "absenţa completă a respectării procedurilor şi a echităţii fundamentale care să fie acordate preşedintelui" în procedura de punere sub acuzare. El a adăugat că din partea Casei Albe va veni un răspuns la o altă solicitare ce are termen limită ziua de vineri, în legătură cu decizia preşedintelui Trump de a recurge sau nu la apărare în următoarele etape ale procedurii de punere sub acuzare.

Nadler a stabilit un al doilea termen limită pentru vineri, ora 17:00 p.m. (22:00 GMT), pentru ca Trump să comunice dacă el sau avocatul său vor participa la procedurile suplimentare preconizate să se desfăşoare săptămâna viitoare şi în care vor fi examinate probele împotriva sa.

Trei grupuri de anchetă, conduse de Comisia pentru informaţii din Camera Reprezentaţilor, urmează să publice un raport oficial în această săptămână, marţi, după întoarcerea parlamentarilor din vacanţa de Ziua Recunoştinţei.

Raportul va conţine probele adunate de comisiile pentru informaţii, afaceri externe şi supraveghere.

Luni seara, membrii comisiei pentru informaţii vor examina raportul într-un format restrâns, urmând ca în formula completă, comisia să îl studieze şi să îl voteze marţi. Raportul va fi transmis ulterior comisiei juridice.

Donald Trump a declarat, în noiembrie, că analizează posibilitatea de a depune mărturie în Camera Reprezentanţilor în cadrul anchetei care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii, sugerând că ar putea participa la audieri.

„Chiar dacă nu am făcut nimic rău şi nu îmi place să ofer credibilitate acestei farse care nu respectă procedurile judiciare, îmi place ideea şi o voi analiza serios, pentru a face Congresul să fie din nou concentrat", declara atunci Donald Trump prin intermediul Twitter, referindu-se la posibilitatea de a depune mărturie în Camera Reprezentanţilor.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie parlamentară care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite