Trump ratează termenul fixat de Senat pentru a da un verdict în cazul asasinării jurnalistului Khashoggi

Trump ratează termenul fixat de Senat pentru a da un verdict în cazul asasinării jurnalistului Khashoggi

FOTO EPA EFE

Preşedintele american, Donald Trump, a refuzat să îndeplinească  termenul de vineri, fixat de Senat, pentru a raporta dacă Casa Albă consideră că Printul Mohammed Bin Salman, cunoscut sub numele de MBS, a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Un înalt oficial din administraţie a declarat presei din SUA că preşedintele îşi menţine discreţia şi refuză să acţioneze în baza cererilor comisiei din Congres.
 
Jamal Khashoggi, jurnalist la Washington Post, cunoscut pentru criticile împotriva guvernului saudit, a fost ucis în data de 2 octombrie 2018, după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul. Corpul lui a fost dezmembrat şi nu a fost încă găsit.
 
Iniţial, Arabia Saudită, un aliat al SUA, a negat orice implicare în moartea sa. Dar, în urma unei serii de declaraţii contradictorii, regatul a recunoscut că o echipă de agenţi saudiţi a fost trimisă pentru a comite asasinatul în interiorul consulatului.
Raportul CIA a concluzionat că MBS a ordonat uciderea,  constatare infirmată de prinţul coroanei saudite.
Asasinarea a fost urmată de numărate luări de poziţie în sânul cancelariilor occidentale care cereau expres sancţionarea Arabiei Saudite pentru crima comisă.
 
Un grup bipartizan de senatori deopotrivă republicani şi democraţi a declanşat în luna octombrie a anului trecut în baza Magnitsky  Act termenii care impuneau preşedintelui să investigheze şi să determine responsabilitatea pentru moartea lui Khashoggi. 
 
Deşi Casa Albă a sancţionat 17 persoane saudite pentru implicarea lor în crimă, inclusiv doi superiori ai MBS, membrii Congresului au cerut luarea unor sancţiuni drastice împotriva regatului şi a liderilor săi.
„Preşedintele Trump a insistat cu fermitate că relaţia dintre SUA şi Arabia Saudită este mai importantă decât stabilirea răspunderii pentru crimă", a declarat Mike Hanna, corespondentul Al Jazeera de la Washington.
 
Decizia Casei Albe vine la o zi după ce un reportaj al publicaţiei New York Times a dezvăluit că MBS promitea într-o conversaţie din 2017 unui consilier de vârf că va folosi un „glonţ" asupra lui Jamal Khashoggi, potrivit unei convorbiri interceptate de agenţiile americane de informaţii.
 
Ministrul de Stat pentru Afaceri Externe, Adel al-Jubeir, a respins raportul, împreună cu posibilitatea ca MBS, conducătorul de facto al regatului, să fi avut vreun rol în uciderea lui Khashoggi. 
 
„Ştim că prinţul  nu a ordonat acest lucru. Ştim că aceasta a fost o operaţiune în afara controlul  statului, supervizată de doi înalţi responsabili care au fost de atunci destituiţi.”, a spus el, reamintind aceeaşi teorie pe care Trump a indicat-o în urma uciderii.
 
Astfel, diplomaţia administraţiei Trump încearcă sa jongleze între menajarea Arabiei Saudite, un aliat strategic economic puternic şi opinia publică scandalizată de încălcarea drepturilor omului, precum şi de crimele împotriva civililor în contextul crizei umanitare din Yemen. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: